Χανιά: «Ξυπνούν» μνήμες από την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ΑμΕΑ

Κρήτη
Χανιά: «Ξυπνούν» μνήμες από την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ΑμΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ενός 20χρονου νεαρού με νοητική υστέρηση είχε έρθει στο φως το καλοκαίρι του 2021

Στις δικαστικές αίθουσες αναμένεται να φτάσει σήμερα Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, η υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ενός 20χρονου νεαρού με νοητική υστέρηση, στην ευρύτερη περιοχή του Πλατανιά Χανίων, η οποία είχε έρθει στο “φως” το καλοκαίρι του 2021: Τον Ιούλιο εκείνου του έτους είχαν συλληφθεί ο πατέρας του νεαρού, καθώς κι ένας 66χρονος φίλος του. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 2021, ο νεαρός εκμυστηρεύτηκε σε εργαζόμενες της Ομάδας Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Πλατανιά ότι είχε πέσει κατ’ επανάληψη θύμα βιασμού και από δύο ιερείς.

«Για χρόνια, ένας νέος (που πλέον είναι 20 χρονών) ο Γιάννης Γ., με νοητική βλάβη, βιαζόταν από την παιδική του ηλικία. Ανάμεσα σε όσους κατηγορούνται ως κακοποιητές του είναι και “άνθρωποι κύρους”. Μετά από πολλά χρόνια συγκάλυψης και μετά από τις καταγγελίες ανθρώπων που επέλεξαν να σπάσουν μια ένοχη σιωπή, 4 άτομα κρίθηκαν προφυλακιστέα: ο πατέρας του, ένας γείτονάς του και δύο ιερείς.

Αυτή τη στιγμή, παρά τις ενέργειες αλληλέγγυων ανθρώπων, ο Γιάννης έχει μεταφερθεί στο Παράρτημα ΑμΕΑ Χανίων, καθώς πέρα από ιδρύματα, η Πολιτεία δεν έχει συγκροτημένους και επιστημονικά καταρτισμένους επανορθωτικούς θεσμούς για τα θύματα κακοποίησης, βιασμού και μισαναπηρισμού. Τη νομική εκπροσώπηση του Γιάννη Γ. στις 6 του Δεκεμβρίου έχει αναλάβει νομικός του ιδρύματος.

Ως εργαζόμενοι/ες στην εκπαίδευση έχουμε χρέος να υποστηρίξουμε αυτό το παιδί, τόσο στη νομική υπόθεση μέσα από την οποία ζητάει δικαιοσύνη, όσο και σε οποιαδήποτε ηθική και κοινωνική στήριξη επιχειρεί να επουλώσει τα τραύματά του», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Χανίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News