Κρήτη

Στέλιος Ματζαπετάκης: Με δάκρυα χαράς και συγκίνησης τιμήθηκε ο Κρητικός φαρμακοποιός και βουλευτής

Επίτιμος Δημότης Αρχανών Αστερουσίων και επίτιμος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, ανακηρύχθηκε την Κυριακή το απόγευμα ο Στέλιος Ματζαμπετάκης

Επίτιμος δημότης του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων και επίτιμος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, ανακηρύχθηκε ο Στέλιος Ματζαπετάκης στην τιμητική εκδήλωση για τον φαρμακοποιό πρώην βουλευτή Ηρακλείου, που έλαβε χώρα την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022 «αίθουσα Πολιτισμού» του Δημαρχείου στα Πεζά και συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Αρχανών Αστερουσίων και το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη.

Στην κατάμεστη αίθουσα μίλησαν ο Ρούσσος Κυπριωτάκης, τέως Δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων και ο Στέφανος Τραχανάς, Διευθυντής Κέντρου Διαδικτυακών μαθημάτων «Mathesis». Την τελετή καλλιτεχνικά πλαισίωσε η διεθνούς φήμης πιανίστρια Αλεξία Μουζά.

Βράβευση Ματζαπετακη με Περιφερειαρχη

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στην ομιλία του στην διπλή τελετή ανακήρυξης του Στέλιου Ματζαπετάκη σε επίτιμο Δημότη Αρχανών Αστερουσίων και επίτιμου Προέδρου του Μουσείου Καζαντζάκη,έπλεξε το εγκώμιο στον τιμώμενο.Ο κ Αρναουτάκης εξήρε το ήθος,την προσωπικότητα ,το έργο και την μεγάλη προσφορά του Στέλιου Ματζαπετάκη ως πολιτικού αλλά και Προέδρου του Μουσείου Ν.Καζαντζακη. Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε αναγεννητικό το έργο του Στέλιου Ματζαπετάκη στο Μουσείο και συνεχάρη θερμά τον ίδιο και τους δύο φορείς που είχαν την πρωτοβουλία και συνεργάστηκαν στην απόδοση αυτής της τιμής,δηλαδή, τον Δημοτικό συμβούλιο Αρχανών Αστερουσίων και το Δ.Σ του Μουσείου Ν.Καζαντζάκη. Ήταν η έμπρακτη αναγνώριση των τόσο σημαντικών που προσέφερε ο Στέλιος Ματζαπετάκης στον τόπο, με την πολυετή του κοινωνική δράση και την παρουσία του στην τοπική και κεντρική πολιτική σκηνή.

Επισης ο κ. Αρναουτακης ανακοίνωσε νέα σημαντική χρηματοδότηση από την Περιφέρεια για την λειτουργία του Μουσείου Ν.Καζαντζάκη στην Μυρτιά ,όπως και για το Ίδρυμα ερευνών και μελετών "Ελευθέριος Βενιζέλος" στα Χανιά.Νωρίτερα στις ομιλίες τους ο Δήμαρχος Μανόλης Κοκοσάλης,ο Πρόεδρος του Μουσείου Ν.Καζαντζακη, καθηγητής κ.Ταρουδακης αλλά και ο τιμώμενος Στ Ματζαπετάκης, είχαν αναφερθεί στην έμπρακτη και διαρκή στήριξη του Περιφερειάρχη Σταυρού Αρναουτάκη στο Μουσείο Καζαντζάκη ευχαριστώντας τον δημόσια. Ανάλογα επαινετικά λόγια προς τον Περιφερειάρχη για την στήριξη του ανέφερε ο ακαδημαϊκός,Ιδρυτής των Πανεπιστημιακών εκδόσεων Κρήτης και του Μάθεσης κ Τραχανάς.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων και οι βουλευτές του Ηρακλείου, Μαξιμος Σενετάκης, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης κ.ά. «Ο Δήμος Αρχανών Αστερουσίων τίμησε απόψε έναν ωραίο Κρητικό! Ανακήρυξε τον Στέλιο Ματζαμπετάκη επίτιμο Δημότη Αρχανών Αστερουσίων και επίτιμο Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη. Η ανακήρυξη του αποτελεί μια μικρή ηθική επιβράβευση της μακράς ενασχόλησης του στα κοινά, τα οποία υπηρέτησε από πολλές θέσεις ευθύνης. Δραστήριος άνθρωπος και ανήσυχο πνεύμα δεν περιορίστηκε στα επαγγελματικά του καθήκοντα ως φαρμακοποιός. Δοκίμασε με επιτυχία στο στίβο της πολιτικής και εκλέχθηκε τέσσερις φορές βουλευτής. Συναινετικός και μετριοπαθής κέρδισε την εμπιστοσύνη τόσο των ψηφοφόρων της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ με την παρουσία του να αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της ανάγκης της πλειονότητας των συμπολιτών μας για ευπρέπεια στην πολιτική μακριά από την άγονη αντιπαράθεση και την ακραία πόλωση. Ένας πολιτικός με πολιτισμό! Άλλωστε ο πολιτισμός ήταν πάντα και παραμένει η μεγάλη του αγάπη και του εύχομαι να μακροημερεύσει υπηρετώντας την δημιουργικά και μέσα από το νέο του πόστο«, σημείωσε ο κ. Σενετάκης, με ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο facebook.

Ποιος είναι ο Στέλιος Ματζαπετάκης

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο και είναι συνταξιούχος φαρμακοποιός. Θήτευσε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εκλεγόμενος από το 1978 δημοτικός σύμβουλος, ενώ το 1986 ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Ηρακλείου. Αναμείχθηκε στην κεντρική πολιτική σκηνή και από το 1989 ως το 2004 εκλέχτηκε τέσσερις φορές βουλευτής Ηρακλείου. Δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα σε θέματα υγείας και στον τομέα των αποδήμων, ενώ καλλιέργησε στενές σχέσεις με την Κίνα διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην προώθηση και εξαγωγή του κρητικού ελαιόλαδου.

Το 2007 αποσύρθηκε από την πολιτική και έκτοτε ασχολείται κυρίως με θέματα πολιτισμού, δραστηριοποιούμενος ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στο οποίο υπήρξε μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου από το 2012. Από το 2013 έως το 2017 διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Όταν ανέλαβε την προεδρία του Δ.Σ. του Μουσείου, έθεσε ως στόχο ζωής την επίλυση των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων του, διαβλέποντας ότι μόνο μια μόνιμη λύση μπορούσε να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του. Στη μακρά και δύσκολη πορεία ανεύρεσης χορηγίας ή συνδυασμού χορηγιών, βρέθηκε αίσιο τέλος, όταν ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης απεδέχθη την πρόταση Ματζαπετάκη και έδωσε μια μεγάλη ανάσα στο Μουσείο. Έχοντας εξασφαλίσει την επιβίωση του Μουσείου για πολλά χρόνια αλλά και μια υπόσχεση για στήριξη δράσεων εξωστρέφειας από τον χορηγό, ο Στέλιος Ματζαπετάκης έστρεψε την προσπάθειά του στη στελέχωση του Μουσείου με επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό που θα μπορούσε να στηρίξει νέα προγράμματα τα οποία θα απευθύνονταν στη νεολαία αλλά και στον ευρύτερο πληθυσμό, καθώς και σε δράσεις πολιτισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα επεδίωξε τη σύσφιξη των σχέσεων των βασικών φορέων υποστήριξης του έργου του Νίκου Καζαντζάκη.

Το Μουσείο, με τη στιβαρή ηγεσία του Στέλιου Ματζαπετάκη, άνοιξε νέους δρόμους παρεμβάσεων. Έφερε πιο κοντά την τοπική κοινωνία της Μυρτιάς στο Μουσείο και ενέπνευσε και άλλα δυναμικά στελέχη της τοπικής κοινωνίας να το αγκαλιάσουν και να προσφέρουν εθελοντικά έργο υποστήριξης στις δράσεις του. Η προσφορά του τόσο στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη όσο και στην τοπική κοινότητα της Μυρτιάς, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων είναι μεγάλη και διαχρονική. Με την εκδήλωση αυτή ο Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων και το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη δηλώνουν έμπρακτα τη μεγάλη ευγνωμοσύνη τους στο πρόσωπο του Στέλιου Ματζαπετάκη για τη σπουδαία και διαχρονική προσφορά του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια