Χανιά: 18 χρόνια μετά λύση για το εγκαταλελειμμένο κτήριο του πρώην ΙΚΑ - Τι προβλέπει ο σχεδιασμός (βίντεο)

Κρήτη
Χανιά: 18 χρόνια μετά λύση για το εγκαταλελειμμένο κτήριο του πρώην ΙΚΑ - Τι προβλέπει ο σχεδιασμός (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο δήμος Χανίων, ξεπερνώντας την άρνηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης να αποδεχτεί την πρόταση που περιλαμβάνει κατεδάφιση, βρίσκεται πλέον εν αναμονή της έγκρισης παραχώρησης από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ - Εκτιμάται ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί στην συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης
  • Επιτέλους λύση για το εγκαταλελειμμένο κτήριο του πρώην ΙΚΑ
  • Εν αναμονή της παραχώρησης από το ΕΦΚΑ στον Δήμο Χανίων
  • Κατεδάφιση και ανέγερση νέου κτηρίου προβλέπει ο σχεδιασμός
  • Δεκαοκτώ χρόνια μετά τη μεταφορά του πρώην ΙΚΑ στις νέες εγκαταστάσεις στη λεωφόρο Σούδας, δρομολογείται λύση για το εγκαταλελειμμένο κτήριο που στέγαζε τις υγειονομικές υπηρεσίες του ιδρύματος, στη συμβολή των οδών Νεάρχου και Σολομού.

    Ο δήμος Χανίων, ξεπερνώντας την άρνηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης να αποδεχτεί την πρόταση που περιλαμβάνει κατεδάφιση, βρίσκεται πλέον εν αναμονή της έγκρισης παραχώρησης από το διοικητικό συμβούλιο του Ε.Φ.ΚΑ. Εκτιμάται ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί στην συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης.

    Ως ένα ακόμα σκόπελο που ξεπεράστηκε βλέπει την εξέλιξη ο δήμος Χανίων και προσωπικά ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης ο οποίος ανατρέχοντας πίσω στο χρόνο, εξηγεί στο neakriti.gr, πως φτάσαμε στο παρά πέντε της παραχώρησης.

    «Τα δύο προηγούμενα χρόνια μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις και αλληλογραφία με τον ΕΦΚΑ στον οποίο ανήκει το συγκεκριμένο ακίνητο, καταλήξαμε επιτέλους στην τελική συμφωνία της παραχώρησης. Η μεγάλη δυσκολία στο εν λόγο κτήριο, μετά από την στατική μελέτη που έγινε, προέκυπτε από το ότι θα έπρεπε να κατεδαφιστεί. Υπήρχαν ενστάσεις από την πλευρά του ΕΦΚΑ, όμως αυτές ξεπεράστηκαν». 

    Όλα τα προηγούμενα χρόνια προσπάθειες που έγιναν από την εκάστοτε δημοτική αρχή και από κυβερνήσεις, έπεσαν στο κενό. Επί δημαρχίας Μανόλη Σκουλάκη σχεδιαζόταν μεταστέγαση του Μουσικού Σχολείου Χανίων. Ταυτόχρονα το ΤΕΙ Κρήτης διεκδικούσε την αξιοποίηση του για τη δημιουργία φοιτητικής εστίας. Ήταν το 2018, επί ΣΥΡΙΖΑ όταν δρομολογούνταν η μεταφορά των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ. 

    Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά κ. Ανδρέας Παπανδρέου υπενθύμισε πως τότε, «είχαν έρθει μηχανικοί του ΟΑΕΔ, είχαν δει το κτήριο, είχαν εκτιμήσει το κόστος συντήρησης, είχαν καταλήξει ότι ήταν μια διαδικασία συμφέρουσα για το δημόσιο, είχε συμφωνήσει και ο ΕΦΚΑ να το παραχωρήσει με ένα συμβολικό ενοίκιο στην αρχή. Δυστυχώς δεν προλάβαμε», τόνισε. 

    Στα σχέδια του δήμου, είναι το κτήριο που βρίσκεται σε οικόπεδο 1.062 τετραγωνικών μέτρων, να κατεδαφιστεί και να ανεγερθεί ένα σύγχρονο, το οποίο θα στεγάσει δημοτικές υπηρεσίες. Όπως επεσήμανε ο κ. Σημανδηράκης, «θα έχουμε στο μέλλον ένα σύγχρονο κτήριο γραφείων που θα εξαντλεί τους όρους δόμησης στη συγκεκριμένη περιοχή, θα έχει ανοιχτό χώρο πρασίνου και κυρίως θα έχει πάρκινγκ που θα εξυπηρετεί όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά και τους συναλλασσόμενους πολίτες», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Το σχέδιο εντάσσεται στο μεγαλόπνοο έργο αξιοποίησης του παλιού Πολεμικού Μουσείου – Ιταλικών Στρατώνων - για την μεταφορά του Δημαρχείου Χανίων, το οποίο προς το παρόν έχει παγώσει. Ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης κάνει λόγο για «ένα συνολικό σχέδιο - παρέμβαση στο κέντρο της πόλης, που έρχεται και ως συνέχεια των πολλών παρεμβάσεων και εξελίξεων σε όλα τα θέματα που για δεκαετίες παρέμεναν στάσιμα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News