Κρήτη

Η ΔΕΗ «καίει» τις επιχειρήσεις νερού - Ένα εκατ. ευρώ ρεύμα στη ΔΕΥΑΗ!

Κραυγή αγωνίας από τις ΔΕΥΑ για το ενεργειακό κόστος

«Δε θα γίνουμε “Ιφιγένειες”», διαμηνύουν οι αιρετοί των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης της χώρας, υψώνοντας μια ηχηρή κραυγή αγωνίας για τη “θηλιά” του ενεργειακού κόστους που “πνίγει” τις ΔΕΥΑ.

Το θέμα που καίει άρδην και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης εδώ στην Κρήτη (θυμίζουμε το πρόσφατο σοκ με τον λογαριασμό της ΔΕΗ άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ που έλαβε για τον Οκτώβριο η ΔΕΥΑΗ) βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής 32ης τακτικής γενικής συνέλευσης των μελών της ΕΔΕΥΑ στην Αθήνα, ενώ είχε προηγηθεί συνέντευξη Τύπου, την οποία παραχώρησαν ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης και ο αντιπρόεδρος και δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης.

Τόσο στην τακτική συνέλευση όσο και στη συνέντευξη Τύπου σκιαγραφήθηκε με μελανά χρώματα η κατάσταση και οι άκρως δυσοίωνες προβλέψεις για τη βιωσιμότητα των ΔΕΥΑ, που κινδυνεύουν να χρεωκοπήσουν εξαιτίας, πρώτον, της “έκρηξης” του επιπλέον ενεργειακού κόστους το οποίο αγγίζει τα 120 εκατ. ευρώ και, δεύτερον, των ισχνών επιχορηγήσεων.

Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι οι αυξήσεις από τον Σεπτέμβριο του 2021 εκτοξεύτηκαν στο 239% για τη χαμηλότερη τάση και στο 406% στη μέση τάση. Το επιπλέον ενεργειακό κόστος και με ισχύ της ρήτρας αναπροσαρμογής ήταν 120 εκατ. ευρώ. Μετά την υποτιθέμενη κατάργησή της από τον Αύγουστο του 2022 και την ενσωμάτωσή της στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, το πρόσθετο κόστος για το σύνολο των ΔΕΥΑ είναι τουλάχιστον 8 εκατ. ευρώ τον μήνα, ενώ οι μέχρι τώρα επιδοτήσεις των ΔΕΥΑ, ύψους 25 εκατ. ευρώ, είναι ανεπαρκέστατες.

Ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι η Πολιτεία απουσιάζει από τον δημόσιο διάλογο, ενώ επισήμανε και τη διαφορετική στάση που τηρούν στο θέμα τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. Ο μεν αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας είπε ότι θα δοθούν 20+20 εκατ. ευρώ, ενώ η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυκαλάκη είναι να αυξήσουν οι ΔΕΥΑ τα τιμολόγια.

«Όμως οι ΔΕΥΑ», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, «εξυπηρετούν δημόσιο συμφέρον, δεν είναι εταιρείες, είναι Δήμοι και ζητάμε τη βοήθεια που δικαιούμαστε». Ο κ. Καλογιάννης τόνισε ότι οι επιχορηγήσεις δεν καλύπτουν το επιπλέον ενεργειακό κόστος, που δεν ξεκίνησε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής. «Πλέον φτάσαμε στο σημείο το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ, από 20% στο συνολικό λειτουργικό κόστος που ήταν τον Αύγουστο του 2021, να ξεπερνά σήμερα το 40%», ανέφερε. Υπογράμμισε δε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε αυξήσεις... «Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τη στήριξη των επιχειρήσεων. Έχουμε τεκμηριωμένες λύσεις», είπε.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια