Κρήτη

Κρήτη: Αυξημένα τα περιστατικά λοιμώξεων του αναπνευστικού - Τι εκτιμούν οι ειδικοί (βίντεο)

Αυξημένα είναι τα περιστατικά λοιμώξεων του αναπνευστικού που καταγράφονται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου με τον καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων Διαμαντή Κοφτερίδη να εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε κατακόρυφη άνοδο

  • Αυξημένη η προσέλευση των ασθενών με αναπνευστικές λοιμώξεις και ιώσεις της εποχής
  • Πολλοί Κρητικοί ταλαιπωρούνται με συμπτώματα στο αναπνευστικό
  • Δεν είναι ακόμα ανησυχητικός ο αριθμός των περιστατικών γρίπης στο ΠΑΓΝΗ
  • Απολύτως ελεγχόμενη και η εικόνα στην κλινική Covid του ΠΑΓΝΗ
  • Αναγκαία η θωράκιση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού

Αυξημένα είναι τα περιστατικά λοιμώξεων του αναπνευστικού που καταγράφονται στο ΠΑΓΝΗ με τον καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων Διαμαντή Κοφτερίδη να εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε κατακόρυφη άνοδο. Αντίθετη είναι η εικόνα σε ότι αφορά τη γρίπη καθώς δεν καταγράφονται ακόμη περιστατικά, με τους γιατρούς όμως να προβληματίζονται για τον ενδεχόμενο ενός μελλοντικού εκρηκτικού «κοκτέιλ» γρίπης και κορωνοϊού. 

Ειδικότερα, επέλαση των λοιμώξεων του αναπνευστικού αναμένεται το επόμενο διάστημα καθώς ήδη έχουν πολλαπλασιαστεί οι ασθενείς που προσέρχονται στο ΠΑΓΝΗ και αυξημένη πληρότητα καταγράφεται στην Παθολογική κλινική του νοσοκομείου. 28 ασθενείς νοσηλεύονται στην κλινική πληρότητας 35 ασθενών, πολλοί εκ των οποίων αντιμετωπίζουν λοιμώξεις. 

«Πράγματι, υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, καθώς  είναι η περίοδος των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος και σε σύγκριση με τις προηγούμενες δύο χρονιές υπάρχει αύξηση. Περιμένουμε όμως μέσα του μήνα η αύξηση να είναι μεγαλύτερη» είπε στο neakriti.gr, ο κ. Κοφτερίφης 

Πολλοί Κρητικοί ταλαιπωρούνται έντονα από λοιμώξεις, με «πρωταγωνιστές» των ημερών τους αδενοϊούς και τον ιό RSV ή αναπνευστικό συγκυτιακό ιό. 

Ο κ. Κοφτερίδης υποστήριξε πως όλοι αυτοί ιοί παρά τη διαφορετική βιολογική του βάση έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά και κυρίως το αναπνευστικό σύστημα όπου προσβάλλεται. 

«Αυτοί οι ιοί έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Τόσο ο RSV όσο και ο κορωνοϊός ή η γρίπη προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα. Έχουν μεγάλη δραστηριότητα όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Η διαφορά της γρίπης από τον  RSV είναι πως ο τελευταίος προσβάλλει κυρίως παιδιά και ηλικιωμένους», είπε ο κ. Κοφτερίδης. 

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί ανησυχητικός αριθμός περιστατικών της γρίπης στο ΠΑΓΝΗ, αλλά το ενδεχόμενο να βρεθεί το επόμενο διάστημα η ιατρική κοινότητα μπροστά σε έναν εκρηκτικό συνδυασμό γρίπης και κορωνοϊού, είναι υπαρκτό. 

Ο κ. Κοφτερίδης μεταξύ άλλων έθιξε πως η χώρα μας βρίσκεται σε αυξητικά επίπεδα σε σχέση με άλλες χώρες και πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή. 

«Αυτήν την εβδομάδα, με βάση τα δεδομένα ανήκει η Ελλάδα στις χώρες όπου υπάρχει αύξηση της τάξης του 10%. Όταν περάσει δεύτερη εβδομάδα πάνω από την αύξηση της τάξης του 10% τότε μιλάμε για αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας» είπε. 

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα σε ότι αφορά στις κλινικές κορωνοϊού του νοσοκομείου, οι οποίες πέρυσι τέτοια εποχή μπορεί να ήταν πλήρεις, αλλά φέτος η κατάσταση είναι πιο ελεγχόμενη. 

«Για σήμερα μόνο 12 ασθενείς νοσηλεύονται στην κλινική covid», τόνισε ο κ. Κοφτερίδης. 

Ο συναγερμός όμως δεν έχει λήξει για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού σε χώρους με συγχρωτισμό και σύσταση χρήσης μάσκας να παραμένει. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια