Γαλαμάτης: «Τα περιφερειακά Μέσα πρέπει να στηριχθούν» (βίντεο)

Κρήτη
Γαλαμάτης: «Τα περιφερειακά Μέσα πρέπει να στηριχθούν» (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις για τη στήριξη των τοπικών Μέσων ανακοίνωσε από την “ΚΡΗΤΗ TV” ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης

Την ανάγκη να στηριχθούν τα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης με συγκεκριμένες δέσμες πολιτικών και όχι με μέτρα πρόσκαιρου χαρακτήρα τόνισε προχθές στην εκπομπή “Κρήτη Σήμερα” της “ΚΡΗΤΗ ΤV” ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της κυβέρνησης, Δημήτρης Γαλαμάτης.

Ο κ. Γαλαμάτης υποστήριξε πως ο Τύπος ζει μια σκληρή εποχή, ενώ αναφερόμενος στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση υπέρ των περιφερειακών Μέσων, υποστήριξε πως οι παρεμβάσεις έχουν να κάνουν με την ασφαλιστική κάλυψη των δημοσιογράφων.

«Η κρίση είναι μεγάλη και ο Τύπος δε θα πρέπει σε αυτήν την ευαίσθητη εποχή να δημιουργεί διχασμό μέσα στην κοινωνία», ανέφερε. Μεταξύ άλλων, τόνισε πως η κυβέρνηση έχει δώσει και θα συνεχίζει να δίνει μεγάλες μάχες για τη διαφύλαξη του πλουραλισμού.

Αρχικά, ο κ. Γαλαμάτης υποστήριξε πως είναι ιδιαίτερη η τιμή και η χαρά για εκείνον να φιλοξενείται σ' έναν τηλεοπτικό σταθμό όπως η “ΚΡΗΤΗ TV”, ο οποίος παρουσιάζει στοιχεία υποδείγματος. Έκανε σαφές από το πρώτο μέρος της συνέντευξής του πως τα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης πρέπει να προστατευτούν και να ενισχυθούν με κεντρικές πολιτικές. Η εκάστοτε κυβέρνηση οφείλει να τα προστατεύσει ως κόρην οφθαλμού.

«Είναι ιδιαίτερη τιμή να βρίσκομαι σ’ ένα περιφερειακό τηλεοπτικό σταθμό, που έχει χαρακτηριστικά και στοιχεία υποδείγματος. Η ανάδειξη, στήριξη και προώθηση των περιφερειακών τηλεοπτικών Μέσων Επικοινωνίας είναι κεντρική πολιτική στρατηγική της Γραμματείας μας, του υφυπουργού κ. Οικονόμου και της κυβέρνησης συνολικά. Με ιδιαίτερη χαρά, έρχομαι εδώ για να διαπιστώσω ότι στην ελληνική περιφέρεια και πιο συγκεκριμένα στην πολυαγαπημένη μας Κρήτη κάτι πολύ σοβαρό γίνεται στον χώρο. Είμαι εντυπωσιασμένος από τις εγκαταστάσεις και τον μεγάλο αριθμό ατόμων που εργάζονται εδώ. Τα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης πρέπει και οφείλουμε να τα στηρίξουμε όχι με μέτρα πρόσκαιρου ή τακτικού χαρακτήρα, αλλά ως μια κεντρική πολιτική στρατηγική όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη», σημείωσε.

Ο κ. Γαλαμάτης αναφέρθηκε στην παρουσία του στην Κρήτη, καθόσον είχε λάβει επίσημη πρόσκληση να συμμετάσχει στις διεργασίες του 33ου Συνεδρίου των ΠΣΑΤ και ΕΑΚ, απευθύνοντας χαιρετισμό. Στο ερώτημα του δημοσιογράφου Νίκου Παναγιωτόπουλου ποιες είναι οι προκλήσεις του αθλητικού Τύπου, ο κ. Γαλαμάτης σημείωσε: «Ο χώρος του Τύπου και της ενημέρωσης, όπου δεν μπορεί να εξαιρεθεί ο αθλητικός, είναι βέβαιο ότι εξέρχεται μέσα από μια περίοδο κρίσης, η οποία τον έπληξε ιδιαίτερα. Αναφέρομαι στην οικονομική, υγειονομική και ενεργειακή κρίση, αλλά και στη βίαιη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ζει μια προκλητική εποχή και θα φανεί στο κοντινό διάστημα ποια θα είναι η πορεία του. Εμείς ως Πολιτεία αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, ώστε σε αυτή την καμπή να βρουν χώρο τα Μέσα Ενημέρωσης, κεντρικά και περιφερειακά, σε μια νέα εποχή προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα και απαλλαγμένη από τις συνέπειες των προκλήσεων, για να επιτελούν το έργο τους. Ποιος είναι ο τελικός στόχος; Η ενίσχυση του πλουραλισμού, η ελεύθερη διατύπωση της γνώμης, η καταπολέμηση των fake news, η διάχυση της πληροφόρησης με κρυστάλλινο και αντικειμενικό τρόπο στους συμπολίτες, που θα έλεγα ότι αποτελούν βασικές προϋποθέσεις της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής».

Τρόπος διαχείρισης και κοινωνική ευθύνη

Ο κ. Γαλαμάτης, αναφερόμενος στον τρόπο διαχείρισης θεμάτων όπως η σεξουαλική παρενόχληση και η ενδοοικογενειακή βία από τα Μέσα Ενημέρωσης, είπε: «Είναι σημαντικός ο ρόλος της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης που έχουν τα ΜΜΕ, ώστε να μη δημιουργηθεί διχασμός στην κοινωνία, να βοηθήσει στη θεραπεία τέτοιων φαινομένων, να μην αφήσει περιθώρια για συσκότιση ή απόκρυψη πραγμάτων που θα βοηθήσουν στην εξυγίανση τέτοιων φαινομένων. Στη χώρα μας λειτουργεί η ανεξάρτητη Αρχή του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, που παρεμβαίνει σε τέτοιου είδους ζητήματα και με επιστολές ζητάμε να γίνουν παρεμβάσεις της ανεξάρτητης Αρχής. Η σωστή λειτουργία του Τύπου είναι ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για να απαλλαγούμε από τέτοια φαινόμενα».

Όσον αφορά στις παρεμβάσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση για τη στήριξη των περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης, τόνισε: «Τον τελευταίο χρόνο κάνουμε κάποιες άμεσες και επείγουσες παρεμβάσεις, όπως κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΔΟΕΑΠ, προκειμένου οι επιχειρήσεις να μην πληγούν από τις οφειλές που έχουν στο ασφαλιστικό ταμείο των δημοσιογράφων. Με αυτόν τον τρόπο, οι επιχειρήσεις καταφέρνουν να ξεπεράσουν έναν οικονομικό σκόπελο και δε θα οδηγηθούν σε συρρίκνωση προσωπικού. Στηρίζουμε, επίσης, τις επιχειρήσεις του έντυπου Τύπου στο χαρτί, εξαιτίας της ακρίβειας που έχει επέλθει. Οι παρεμβάσεις έχουν άμεσο χαρακτήρα, με σκοπό να αντιμετωπίσουμε τις πρώτες παρενέργειες από δύσκολες κρίσεις. Προσεγγίζουμε τον χώρο στρατηγικά. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε ένα μητρώο, όπου θα ξέρουμε ποιες εφημερίδες ή ιστοσελίδες κυκλοφορούν, ώστε να ξέρουμε ποιες θα δέχονται κρατική στήριξη κ.λπ. Θα μπει τάξη».

Αθέμιτος ανταγωνισμός

Μεταξύ άλλων, τέθηκε το ερώτημα της τηλεοπτικής “πίτας”, η οποία βρίσκει τα περιφερειακά κανάλια να είναι υποβαθμισμένα, με το 70% της “πίτας” να ανήκει στα αθηναϊκά και το 30% σε περιφερειακά κανάλια. Τα αθηναϊκά κανάλια έχουν σαφέστατα καλύτερη εικόνα, ενώ τίθεται ευθέως το ερώτημα εάν υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός.

Ο κ. Γαλαμάτης απάντησε: «Ο ευρωπαϊκός και άρα ο ελληνικός νομοθέτης θέτει προς συζήτηση τέτοια ζητήματα. Σε συνθήκες αυτορρύθμισης, θα οριοθετείται χώρος, όπου τέτοια ζητήματα θα συζητιούνται και θα αξιολογείται η κάθε περίπτωση μεμονωμένα. Εδώ και 6-7 μήνες, γίνεται ξεχωριστή και διακριτή αναφορά όταν μιλάμε για περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης στα διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη. Αυτό μπορεί να ακούγεται μικρό, αλλά, με βάση την εμπειρία μου, είναι ένα μεγάλο βήμα».

Πλουραλισμός και δημοκρατία Τύπου  - «Μάχες για να διαφυλαχθεί η πολυφωνία»

Ο δημοσιογράφος Νίκος Παναγιωτόπουλος έθιξε το ερώτημα τι γνώμη έχει η Ε.Ε. ως προς τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης. Λαμβάνοντας υπόψη πως ο ελληνικός Τύπος διέρχεται κρίση άνευ όρων, όπως αναγιγνώσκεται, το ερώτημα είναι εύλογο, με τον γενικό γραμματέα να απαντάει πως η Ε.Ε. είναι περήφανη για τα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα σε οικονομικό επίπεδο. Την ίδια όμως στιγμή, υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό για τα Μέσα Ενημέρωσης.

«Στην Ε.Ε. υπάρχει μια θετική εικόνα για τα επιτεύγματα της Ελλάδας, το πώς τοποθετείται γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά, για τη μεγάλη προσέλκυση επενδύσεων και για τα τεράστια βήματα που έχουν γίνει στον οικονομικό τομέα. Για τον χώρο του Τύπου υπάρχει μια εικόνα που δεν έχει διαμορφωθεί στο 100% από τους θεσμούς της Ε.Ε., γιατί η χώρα μας δέχεται επίθεση από διάφορες εξωθεσμικές, μη κυβερνητικές οργανώσεις και εκθέσεις που κάποια ζητήματα υπαρκτά δίνονται έμφαση και επιθυμούν να δώσουν μια εικόνα όπου πλήττεται ο πλουραλισμός και η δημοκρατία του Τύπου. Είναι μια κατάσταση που δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Ο χώρος έχει σοβαρά προβλήματα και δίνουμε μεγάλες μάχες για να διαφυλάξουμε τον πλουραλισμό, την πολυφωνία, το καθαρό μήνυμα και την ανεξαρτησία ειδικά των κρατικών Μέσων Ενημέρωσης. Τα τελευταία χρόνια κυρίως στην ΕΡΤ ή στο ΑΠΕ δεν υπάρχουν μομφές για παραβιάσεις. Έχουμε δουλειά να κάνουμε ως προς αυτήν την κατεύθυνση», απάντησε ο κ. Γαλαμάτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News