Ιεράπετρα: Μπαράζ ελέγχων και βαριά πρόστιμα για ζώα συντροφιάς

Κρήτη
Ιεράπετρα: Μπαράζ ελέγχων και βαριά πρόστιμα για ζώα συντροφιάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι υποθέσεις αφορούν ανεξέλεγκτες γέννες κουταβιών και για μη τήρηση των κανόνων ευζωίας

Σε κατασχέσεις ζώων συντροφιάς προχώρησε μετά από σχετικές καταγγελίες η Δημοτική Αστυνομία Ιεράπετρας, επιβάλλοντας μάλιστα και πρόστιμο 3.000 ευρώ για ανεξέλεγκτες γέννες κουταβιών και για μη τήρηση των κανόνων ευζωίας.

Η Δημοτική Αστυνομία Ιεράπετρας κατακλύζεται καθημερινά από διάφορες καταγγελίες, είτε ανώνυμες είτε επώνυμες, που αφορούν σε αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.

«Πάντα προσπαθούμε να λειτουργούμε με βάση την αρχή της επιείκειας με εξαίρεση τις πρόδηλες υποθέσεις κακοποίησης. Περίπου το 50% των επώνυμων καταγγελιών που δέχεται η Υπηρεσία μας, αφορούν τα ζώα συντροφιάς.

Μετά από επώνυμες καταγγελίες, η Υπηρεσία μας προχώρησε τις τελευταίες ημέρες σε δύο προσωρινές αφαιρέσεις δεσποζόμενων ζώων, τα οποία βρέθηκαν υπό κακές συνθήκες ευζωίας, έχοντας γεννήσει, χωρίς ο ιδιοκτήτης τους να έχει την απαιτούμενη άδεια για αναπαραγωγή κουταβιών», μας είπε ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Ιεράπετρας κ Γιάννης Γαϊτανάκης.

Μετά από έλεγχο στα Λιβάδια Ιεράπετρας, βρέθηκε γεννημένη σκυλίτσα χωρίς ηλεκτρονική σήμανση με πέντε κουταβάκια, να διαβιεί σε ακατάλληλο κατάλυμα, με τα νεογέννητα να είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, με τον ιδιοκτήτη τους να μην έχει μεριμνήσει για την Κτηνιατρική περίθαλψη των ζώων και να μην κατέχει την απαιτούμενη άδεια αναπαραγωγής κουταβιών από το Δήμο Ιεράπετρας.

Εκτός από αυτήν την περίπτωση και μετά από καταγγελίες βρέθηκε στο Κεντρί Ιεράπετρας άλλη μία γεννημένη σκυλίτσα χωρίς ηλεκτρονική σήμανση, με τέσσερα κουταβάκια, να διαβιεί σε επίσης ακατάλληλο κατάλυμα με τα νεογέννητα να είναι εκτεθειμένα στις άσχημες καιρικές συνθήκες και με το ιδιοκτήτη τους να μην κατέχει την απαιτούμενη άδεια αναπαραγωγής των κουταβιών από το Δήμο Ιεράπετρας.

« Ο Νομοθέτης θέλοντας να περιορίσει την ανεύθυνη ιδιοκτησία σκυλιών όσον αφορά στις γεννήσεις, επιτρέπει πλέον μόνο μία γέννα ανά ζώο και αφού αυτή δηλωθεί στον οικείο Δήμο. Στόχος αυτού του νέου Νόμου είναι να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη αύξηση των αδέσποτων ζώων και να περιοριστεί η εν γένει κακοποίηση εγκαταλελειμμένων νεογέννητων. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 8 του Ν.4830/2021:

Οι ιδιοκτήτες σκύλων ή γατιών μπορούν να αναπαράξουν το ζώο συντροφιάς μία φορά σε όλη τη ζωή του. Για τον σκοπό αυτόν λαμβάνουν προηγούμενη άδεια από την Επιτροπή αδέσποτων του Δήμου, την οποία οφείλουν επίσης να ενημερώσουν για την πορεία της γέννας ιδίως, ως προς την περίθαλψη και εν γένει φροντίδα των νεογέννητων».

O Δήμος και οι εθελοντές, δεν γίνεται να πληρώνουν άλλο την ανεύθυνη ιδιοκτησία. Πόσο μάλλον τα χιλιάδες ζώα που πεθαίνουν καθημερινά στην ελληνική ύπαιθρο. Οσα καταφύγια και να φτιαχτούν αυτά θα γεμίσουν σε 2 νύχτες, το πρόβλημα πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του», προσθέτει ο κ Γιάννης Γαιτανάκης.

Για να μειωθεί ο πληθυσμός των αδέσποτων θα πρέπει επιτέλους να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα εργαλεία που δίνει ο ισχύων Νόμος.

«Αν επιτέλους γίνει συντονισμένος και συστηματικός έλεγχος από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες με βάση το άρθρο 3 είναι πάνω από 10 και εν δυνάμει είναι το σύνολο της Ελληνικής Αστυνομίας και σχεδόν το σύνολο του προσωπικού των Δήμων . Πρέπει να γίνεται συστηματικός έλεγχος στους ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων, ώστε κανένα ζώο να μην υπάρχει χωρίς ηλεκτρονική σήμανση, καμία ανεξέλεγκτη γέννα, λήψη DNA κλπ.

Να γίνει παράλληλα μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης, ιδίως στα χωριά μας, πόρτα-πόρτα. Τέλος να προχωρήσουν οι ΟΤΑ το δωρεάν πρόγραμμα στειρώσεων από τους Δήμους σε σταθερή και μόνιμη βάση», κατέληξε ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Ιεράπετρας κ Γιάννης Γαϊτανάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News