«Πνίγονται» στα χρέη οι Εταιρείες Υδρευσης - Ερχονται ανατιμήσεις και στο νερό

Κρήτη
«Πνίγονται» στα χρέη οι Εταιρείες Υδρευσης - Ερχονται ανατιμήσεις και στο νερό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ενεργειακό κόστος πρώτο θέμα στην σημερινή 32η Τακτική Γενική Συνέλευση Δ.Ε.Υ.Α. - 120 εκατ. ευρώ χρέη από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους - Τι ζητούν οι δημοτικές εταιρείες ύδρευσης - Αύξηση τιμολογίων αντιπροτείνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης

Περίπου 300 εκπρόσωποι από τις 126 Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας, δήμαρχοι και Πρόεδροι Δ.Ε.Υ.Α., βρίσκονται σήμερα στην Αθήνα για να συζητήσουν το μείζον θέμα του ενεργειακού κόστους των Δ.Ε.Υ.Α., αλλά και της υποστελέχωσης των επιχειρήσεων, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκης. Οι ανατιμήσεις μπορεί να πυροδοτήθηκαν από την ενεργειακή κρίση, αλλά πέρασαν ήδη σε όλη την παραγωγή και έφτασαν πλέον και στο νερό. Οι δημοτικές εταιρείες ύδρευσης ζητούν κρατική επιδότηση, αλλιώς θα υποχρεωθούν να αυξήσουν τα τιμολόγιά τους, σενάριο που βρίσκει θετικό  και τον αναπληρωτή υπουργό οικοπνομικών.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου και πρόεδρος και δτης Ε.Δ.Ε.Υ.Α., Γιώργος Μαρινάκης, θα αναφερθεί στο σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δ.Ε.Υ.Α. λόγω της αύξησης της τιμής του ρεύματος από τον Σεπτέμβριο του 2021 που εκτίναξε το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων από 20% τον Αύγουστο του 2021 σε 40% σήμερα με αποτέλεσμα να μην είναι διαχειρίσιμο, αφού και οι επιδοτήσεις από την Πολιτεία είναι ανεπαρκείς. Ο κ. Μαρινάκης θα αναφερθεί, επίσης, στις πρωτοβουλίες και το διεκδικητικό πλαίσιο της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ώστε να γίνει διαχειρίσιμο το ενεργειακό κόστος , καθώς και στον ενεργειακό σχεδιασμό των Δ.Ε.Υ.Α. για την «πράσινη» μετάβαση που όμως απαιτεί χρόνο, «χώρο» στο κορεσμένο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και την ανάλογη χρηματοδότηση. 

Όπως έχει δημοσιεύσει το neakriti.gr, την προηγούμενη εβδομάδα, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηρακλείου έλαβε λογαριασμό ρεύματος για τον μήνα Οκτώβριο συνολικού ποσού ύψους 1.039.219 ευρώ και όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιχείρησης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, είναι αδύνατο να πληρωθεί καθώς πλέον ισούται με όσα εισπράττει μηνιαίως η ΔΕΥΑΗ από τους λογαριασμούς του νερού στο Ηράκλειο. Συγκεκριμένα η ΔΕΥΑΗ εισπράττει κατά μέσο όρο το μήνα από 1,25 ως 1,35 εκατ. ευρώ το μήνα και ο λογαριασμός που καλείται να πληρώσει για το ρεύμα είναι πάνω από 1 εκατ. ευρώ! Συνεπώς δε βγαίνει… ο λογαριασμός!», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρέη στις 126 δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης ανέρχονται σε 126 εκατ. ευρώ, λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους. Σε αυτό το πλαίσιο, ειδικά για την εταιρεία ύδρευσης στο Ρέθυμνο, ο κ. Μαρινάκης μιλώντας στο τελευταίο συνέδριο της ΚΕΔΕ στον Βόλο, έθεσε υπόψη των συμμετεχόντων τα σοβαρά προβλήματα της ΔΕΥΑΡ, αλλά και του Δήμου, που εδράζουν κυρίως στην αύξηση του ενεργειακού κόστους, τις δαπάνες καθαριότητας και τις εν γένει ανάγκες του, χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότησή τους από την Πολιτεία, και παρά το γεγονός ότι το Ρέθυμνο συνιστά έναν εύρωστο τουριστικό Δήμο. Όπως είπε ο δήμαρχος, «οι επισκέπτες δεν αφήνουν χρήματα στην Αυτοδιοίκηση».

Ας ελπίσουμε ότι το δυσβάσταχτο κόστος για το σύνολο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα, δεν θα μετακυλιστεί στις τσέπες των δημοτών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News