Σταϊκούρας από Ρέθυμνο: Και την επόμενη 4ετία θα είμαστε κοντά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
Σταϊκούρας από Ρέθυμνο: Και την επόμενη 4ετία θα είμαστε κοντά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ελληνική οικονομία -εξαιτίας της «γραμμής άμυνας» που έχει- δείχνει υψηλότερες αντοχές και πιο θετικές προοπτικές σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης, ενώ είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει και τις νέες προκλήσεις που έρχονται. Την επισήμανση αυτή έκανε το πρωί από το Ρέθυμνο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, μιλώντας σε πολιτική εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

 

  • Επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα στο Ρέθυμνο
  • «Θωρακισμένη η ελληνική οικονομία απέναντι στις προκλήσεις»
  • Επιδόματα και επιδοτήσεις το «ανάχωμα» της κυβέρνησης στην ακρίβεια
  • Μήνυμα Σταϊκούρα προς τις τράπεζες για την αύξηση των επιτοκίων

Η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη απέναντι στις προκλήσεις και η πορεία της είναι ικανοποιητική, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση θα συνεχίσει την γενναία, όπως την χαρακτήρισε, επιδοματική της πολιτική και τη νέα χρόνια, με στόχο να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτό επεσήμανε το πρωί από το Ρέθυμνο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, μιλώντας σε πολιτική εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. 

Ο κ. Σταικούρας αναφέρθηκε στο «δίκτυ ασφαλείας» που έχει δημιουργηθεί ώστε η χώρα μας φέτος, όπως είπε, να επιτυγχάνει διπλάσιο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης από τον μέσο ευρωπαϊκό, ενώ του χρόνου -που θα είναι μία πιο δύσκολη χρονιά για την Ευρώπη- η Ελλάδα θα έχει τριπλάσιο ρυθμό αύξησης σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό οφείλεται -κατά τον υπουργό- στην στοχευμένη δημοσιονομική πολιτική αλλά και στο ιστορικό ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών. 

«Θα συνεχίσουμε και τους επόμενους μήνες, και την επόμενη τετραετία να είμαστε κοντά στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να πετύχουμε υψηλή και διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση, να δημιουργήσουμε ακόμη περισσότερες θέσεις απασχόλησης και να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας σε δηλώσεις του.

Παράλληλα αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, μίλησε με παραδείγματα για το διαθέσιμο εισόδημα των Κρητικών που, όπως είπε, είναι αυξημένο κατά 57 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και για την οικονομική ενίσχυση των ντόπιων επιχειρήσεων. 

Όπως είπε «όταν έχουμε ενισχύσει σημαντικά με πάνω από 1,7 δις την Κρήτη την προηγούμενη περίοδο, αυτό σημαίνει ότι είμαστε κοντά στις επιχειρήσεις στην Κρήτη. Όταν στην Κρήτη οι καταθέσεις είναι αυξημένες κατά 20% από το Δεκέμβριο του 2019 δηλαδή  κατά 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ αυτό σημαίνει ότι με τις πολιτικές μας στηρίξαμε την καθημερινότητα των συμπατριωτών μας. Άρα ο πρώτος πυλώνας της οικονομικής μας πολιτικής είναι οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, είμαστε απολύτως συνεπείς σε ότι δεσμευτήκαμε στους συμπατριώτες μας στο Ρέθυμνο πριν τις εκλογές του 2019».

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών σε μια προσπάθεια να συγκρατηθούν οι παρενέργειες από την αύξηση των επιτοκίων στα δάνεια, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να επαναλαμβάνει ότι το τραπεζικό σύστημα οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. 

Ο υπουργός ανέφερε πως «ζητάμε από τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων να κάνουν ακόμα περισσότερες διμερείς ρυθμίσεις και να τρέξει ακόμα καλύτερα ο  εξωδικαστικός μηχανισμός. Τρέχει  πιο ικανοποιητικά το τελευταίο δίμηνο,  500 ρυθμίσεις έγιναν τις τελευταίες 30 μέρες,  αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε φτάσει εκεί που θα θέλαμε και πιέζουμε πολύ τους πιστωτές, να κάνουν δεκτές ρυθμίσεις και να βελτιώσουν όσο μπορούν την καθημερινότητα των πολιτών, που έχουν ήδη ιδιωτικό χρέος. Παράλληλα πράγματι σε τμήμα συμπατριωτών μας υπάρχει η πιθανότητα δημιουργίας νέου ιδιωτικού χρέους εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων στα δάνεια τους. Εκεί ζητάμε από τις τράπεζες να κάνουν τις βέλτιστες  δυνατές εφικτές προσπάθειες, έτσι ώστε αυτοί οι συμπατριώτες μας να βοηθηθούν μέσα από ένα πλαίσιο που οι ίδιες θα καταθέσουν τις επόμενες ώρες, τις επόμενες ημέρες».

Παράλληλα ο βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στη θωράκιση της εθνικής οικονομίας απέναντι σε όλες τις προκλήσεις. Χαρακτηριστικά είπε: «Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο όπου πρώτον ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό του 2023 σε μία απαιτητική χρόνια, αλλά μία χρονιά η οποία θα συνεχίσει την πολύ καλή προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει τα τελευταία τρία χρόνια, έτσι ώστε να θωρακιστεί η εθνική οικονομία απέναντι σε όλες τις προκλήσεις».

Τέλος στο «μικροσκόπιο» του υπουργού Οικονομικών είναι και το θέμα της αύξησης των επιτοκίων στους καταθετικούς λογαριασμούς. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News