«Iερή» διαμάχη στον Άγιο Νικόλαο για τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης

Κρήτη
«Iερή» διαμάχη στον Άγιο Νικόλαο για τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντονη διαμάχη και αναβρασμός για τον τόπο όπου θα εορταστεί ο πολιούχος της πόλης

Τον πολιούχο του προστάτη των ναυτικών ετοιμάζεται να εορτάσει με κάθε λαμπρότητα στις 6 Δεκεμβρίου ο Άγιος Νικόλαος, όμως το κλίμα ελάχιστες ημέρες πριν την μεγάλη εορτή μόνο ...εορταστικό δεν μοιάζει!

Κάθε άλλο μάλιστα αφού έχει ξεσπάσει έντονος αναβρασμός και διαμάχη για τον τόπο του εορτασμού...

Περί τίνος πρόκειται ακριβώς; Στους κόλπους της  τοπικής εκκλησίας(  πληροφορίες το οριοθετούν ως πρόθεση στους κόλπους της  Μητρόπολης Πέτρας και Χερρονήσου με γνώμωνα και το χειμώνα και τις καιρικές συνθήκες)  φέρεται να  προωθείται η επιλογή η  φετινή εορταστική λειτουργία να τελεστεί   όχι στο ομώνυμο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στον Όρμο του Καθολικού,ένα από τα παλαιότερα πρωτοβυζαντινά εκκλησάκια σε όλη την Κρήτη  από τον οποίο έχει άλλωστε πάρει το όνομα της η πόλη, αλλά να τελεστεί στο ναό του Αγίου Αντωνίου, πάνω από το Αμμούδι. Κάτι που είχε γίνει, σημειωτέον  και πέρσι, κατά την μεγάλη εορτή του Αγίου Νικολάου.

Πέρσι βέβαια η διαφοροποίηση από τον καθιερωσμένο εορτασμό είχε περάσει  κάπως στα... '' ψιλά'' , ένεκα της γενικότερης κατάστασης με την πανδημία , ωστόσο φέτος τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Υπάρχουν έντονες αντιδράσεις και ξεσηκωμός που έχουν πάρει επίσημη έκφραση ...  Χαρακτηριστική είναι μάλιστα η ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο Εμπορικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου, διατρανώνοντας την κατηγορηματική αντίθεση του σε μια τέτοια απόφαση και καλώντας , όπως σημειώνει με νόημα, τους εκκλησιαστικούς κύκλους που προωθούν αυτό  το σενάριο, να σεβαστούν τις παραδόσεις του τόπου , τον πολιούχο  και την ίδια την πόλη!

Μάλιστα το θέμα έχει αρχίσει και  απασχολεί και  τους αιρετούς σε επίπεδο δήμου ενώ όπως πληροφορηθήκαμε , δεδομένων των έντονων αντιδράσεων , ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός σκοπεύει να το θέσει προς συζήτηση στο αποψινό δημοτικό συμβούλιο.

Η αιχμηρή ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αγ. Νικολάου κατά εκκλησιαστικών κύκλων 

''Στις 6 Δεκεμβρίου όπως κάθε χρόνο η πόλη μας – έχοντας πάρει το όνομά της από τον ομώνυμο Βυζαντινό ναό του 8ου αιώνα που είναι στη περιοχή του Όρμου, σαν φυσικό επακόλουθο, καθώς είναι άκριτα «δεμένη» με την θάλασσα, αφού της προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια ανάπτυξη, πρωτοπορία και τουρισμό – ετοιμάζεται να γιορτάσει με λαμπρότητα τον πολιούχο της Άγιο Νικόλαο.

Κατ’ εξαίρεση πέρυσι, πραγματοποιήθηκε η λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου. Για εφέτος προσπαθεί να περάσει από εκκλησιαστικούς κύκλους η ίδια πρόταση.

Σαν Εμπορικός Σύλλογος είμαστε κάθετα αντίθετοι στην πραγματοποίηση αυτής της πρακτικής, όπως και ο κόσμος του Αγίου Νικολάου.

Θεωρούμε αδιαπραγμάτευτο η λειτουργία να πραγματοποιηθεί οπουδήποτε άλλου, πέραν από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στον Όρμο, ακολουθώντας μετά η παραδοσιακή λιτανεία της εικόνας και των ιερών λειψάνων του Αγίου, με κατάληξη το λιμανάκι του Όρμου όπου θα τελεστεί ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων.

Για τους παραπάνω λοιπόν λόγους, θα παρακαλέσουμε πολύ, να πάψουν οι διαφορετικές φωνές, και να σεβαστούν τόσο τον πολιούχο Άγιο, όσο τις παραδόσεις και αξίες της πόλης και των κατοίκων της.

Με τη σειρά μας, να ευχηθούμε χρόνια πολλά. Ο Άγιος Νικόλαος να δίνει δύναμη, υγεία και ευημερία, στους κατοίκους του, σε όλους τους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες και πάντα γαλήνιες θάλασσες στους ναυτικούς μας.

Για τον Εμπορικό Σύλλογο Αγίου Νικολάου

Ο πρόεδρος

Μανώλης Πάγκαλος

Το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου''

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News