Κακοκαιρία «Άριελ»: Βροχές και σποραδικές καταιγίδες αύριο στην Κρήτη - Σε ποιες περιοχές θα σημειωθούν

Κρήτη
Κακοκαιρία «Άριελ»: Βροχές και σποραδικές καταιγίδες αύριο στην Κρήτη - Σε ποιες περιοχές θα σημειωθούν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, 30 Νοεμβρίου βρίσκεται σε εξέλιξη η κακοκαιρία «Άριελ» η οποία επηρεάζει έντονα αρκετά τμήματα της Κρήτης με ισχυρούς ανέμους και έντονες βροχοπτώσεις - Πώς θα εξελιχθεί ο καιρός αύριο

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις πρώτες ώρες της Τετάρτης, 30 Νοεμβρίου η κακοκαιρία ARIEL, καθώς βαρομετρικό χαμηλό προερχόμενο από τη Σικελία κινείται αργά ανατολικά. Σύμφωνα και με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr έντονα φαινόμενα και μεγάλες ποσότητες βροχόπτωσης αναμένονται το διήμερο Τετάρτη 30/11 - Πέμπτη 01/12 σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (Πολύ σημαντική).

Κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα και πολύ ενισχυμένους ριπαίους ανέμους. Παράλληλα, πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στους ορεινούς όγκους της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. 

Επισημαίνονται τα εξής:

  • Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 30/11 τα ισχυρότερα φαινόμενα θα εντοπίζονται στο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στα ανατολικά ηπειρωτικά, στη Δυτική και Νότια Κρήτη και από το απόγευμα στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου.
  • Την Πέμπτη 01/12 τα έντονα φαινόμενα μέχρι το μεσημέρι θα επιμείνουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Μετά το μεσημέρι τα ισχυρότερα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και στα νησιωτικά τμήματα του Ανατολικού Αιγαίου, χωρίς ωστόσο να σταματήσουν στην υπόλοιπη χώρα.
  • Σημαντικά θα επηρεαστούν τόσο ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας, όσο και ο νομός και η πόλη της Θεσσαλονίκης, με τα ισχυρότερα φαινόμενα να αναμένονται κυρίως μετά την αλλαγή της ημέρας προς Πέμπτη 01/12.
  • Ενισχυμένοι άνεμοι με εντάσεις 6-7 μποφόρ θα επικρατήσουν στα πελάγη.
  • Αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης στη νότια χώρα.
  • Λόγω των αναμενόμενων μεγάλων υψών βροχόπτωσης σε αρκετές περιοχές της χώρας, είναι πιθανό να υπάρξουν πλημμυρικά επεισόδια.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνεται ο εκτιμώμενος αθροιστικός υετός κατά της διάρκεια της Τετάρτης 30/11.

//--> //-->

Ο καιρός στην Κρήτη

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες προβλέπονται αύριο Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου στην Κρήτη, ενώ θα εκδηλωθούν βροχές και θα σημειωθούν σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στη δυτική και νότια Κρήτη μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Στο Ηράκλειο

Βροχερός προβλέπεται ο καιρός αρχικά στο Ηράκλειο, κατά την διάρκεια της ημέρας θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Στο Αρκαλοχώρι

Βροχερός προβλέπεται τις πρωινές ώρες ο καιρός στο Αρκαλοχώρι, κατά την διάρκεια της ημέρας θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στο Ρέθυμνο

Αρχικά βροχερός ο καιρός, θα βελτιωθεί κατά την διάρκεια της ημέρας και αργά το απόγευμα θα συννεφιάσει και θα εκδηλωθούν βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στα Ανώγεια

Βροχερός προβλέπεται ο καιρός τις πρωινές και από τις μεσημεριανές ώρες, ενώ θα υπάρξουν και διαστήματα ηλιοφάνειας κυρίως αργά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Στα Χανιά

Βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά την διάρκεια της νύχτας, καθώς και τις πολύ πρωινές ώρες. Από αργά το πρωί αναμένεται βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Στα Σφακιά

Βροχερός προβλέπεται ο καιρός σε όλη την διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στον Άγιο Νικόλαο

Ηλιοφάνεια προβλέπεται στον Άγιο Νικόλαο από νωρίς το πρωί, έως και αργά το απόγευμα. Η ορατότητα το βράδυ θα είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Στην Ιεράπετρα

Βροχές και καταιγίδες, πολύ νωρίς το πρωί, αργότερα ο καιρός θα βελτιωθεί και αναμένεται ηλιοφάνεια στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί έως 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην επικράτεια

Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά:

α. στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη δυτική και την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τη δυτική και τη νότια Κρήτη μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες

β. στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες μέχρι το μεσημέρι και

γ. στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα από νωρίς το πρωί μέχρι και το βράδυ.

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της βόρειας χώρας.

Μακεδονία - Θράκη

Καιρός: Βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, στην κεντρική Μακεδονία μέχρι τις μεσημβρινές ώρες και στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη από νωρίς το πρωί μέχρι και το βράδυ.

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Από το μεσημέρι στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια καταιγίδες. Τα φαινόμενα στο Ιόνιο, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Στερεά μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία από το μεσημέρι δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, όμως από τις προμεσημβρινές ώρες στα νότια και αργότερα στα υπόλοιπα θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και μετά το μεσημέρι από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου - Δωδεκάνησα

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Άνεμοι: Νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Στην Εύβοια

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μέχρι και τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ και μετά το μεσημέρι δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά, όμως γρήγορα θα εξασθενήσουν και το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί.

Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ και από το μεσημέρι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη

Καιρός: Βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ και από το μεσημέρι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Απεικόνιση της κακοκαιρίας Ariel το μεσημέρι της Τετάρτης

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα και το εκτεταμένο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών που έχει αναπτύξει, δημιούργησε την νέα υπηρεσία “METEONOW”.

Με χρήση δεδομένων του μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat – 11 και εξειδικευμένου λογισμικού απεικονίζονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο οι περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα βροχόπτωσης ή χιονόπτωσης στα διάφορα τμήματα της χώρας.

Στους ίδιους χάρτες, οι οποίοι ανανεώνονται κάθε 15 λεπτά, σημειώνονται και οι θέσεις όλων των ενεργών μετεωρολογικών σταθμών του δικτύου καθώς και αυτών που καταγράφουν βροχόπτωση ή χιονόπτωση.

Στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι περιοχές όπου υπήρξε πιθανότητα βροχόπτωσης καθώς και οι σταθμοί όπου καταγράφηκε βροχόπτωση κατά το διάστημα 11:55 – 12:10 της Τετάρτης 30/11. Μέσα στην εικόνα περιέχεται πίνακας με τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης στη χώρα κατά το πρώτο δωδεκάωρο της ημέρας.

Πρόγνωση για την Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου

Στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα ανατολικά μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία μεταβλητοί 3 με 4 και στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί 4 με 5.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα βόρεια.

Θα φτάσει στα βόρεια τους 12 με 15 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 16 με 19 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για το Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου

Στα ανατολικά λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα στα δυτικά θα αυξηθούν και στο Ιόνιο θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και από το βράδυ τοπικά 7 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βόρεια.

Πρόγνωση για την Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου

Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια με τοπικές βροχές και στα βορειοδυτικά μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφόρ με εξασθένηση. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Προοπτική για την Δευτέρα, 5 και την Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου

Αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά και τα βόρεια αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα σταδιακά θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα. Την Τρίτη από τα δυτικά αναμένεται εξασθένηση των φαινομένων.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης

Εν τω μεταξύ, σε ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που αναμένονται εντός της ημέρας και θα διαρκέσουν έως το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ.

Το μεσημέρι της Τετάρτης (30/11) πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον Υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη, με συμμετοχή του Υφυπουργού, Ευάγγελου Τουρνά, του Γενικού Γραμματέα, Βασίλειου Παπαγεωργίου, της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και μετεωρολόγων για την αξιολόγηση των νεότερων μετεωρολογικών δεδομένων που αφορούν στην κακοκαιρία με την ονομασία «ARIEL» που ήδη πλήττει αρκετές περιοχές της χώρας.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, εξετάστηκε η μέχρι τώρα εξέλιξη της κακοκαιρίας και αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους, ανάλογα με την πορεία και εξέλιξη των φαινομένων σε συγκεκριμένες περιοχές.

Κακοκαιρία Άριελ: Μήνυμα από το 112 σε Ζάκυνθο - Κεφαλονιά

Ήδη η Πολιτική Προστασία της αντιπεριφέρειας Ζακύνθου έστειλε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους των δύο νησιών.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έχει ήδη ενεργοποιήσει το 112 προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες ανά περιοχή, για την επιδείνωση του καιρού έτσι ώστε να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια της εξέλιξης των καιρικών φαινομένων.

Ήδη η Πολιτική Προστασία έστειλε μήνυμα σε όλους τους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου προκειμένου να είναι προσεκτικοί λόγω της κακοκαιρίας.

Από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της Ε.Μ.Υ. www.emy.gr, από σήμερα Τετάρτη 30/11/2022 έως και τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης 1/12/2022 το σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία “ARIEL” θα προκαλέσει περαιτέρω επιδείνωση στον καιρό στην Ζάκυνθο, με κύρια χαρακτηριστικά τα τοπικά μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τους θυελλώδεις ανέμους 7 – 8 μποφόρ.

Γίνεται έκκληση σε όλους τους κατοίκους της Ζακύνθου, εάν και εφόσον προκύψουν κατά τόπους έντονα καιρικά φαινόμενα όπως ισχυρή βροχόπτωση και θυελλώδεις άνεμοι, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ειδικά σε περιοχές που ενέχουν κίνδυνο κατολισθήσεων και τοπικών πλημμυρικών φαινομένων.

Νέα προειδοποίηση της ΕΜΥ

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 29-11-22 με α.α. 17/2022 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας είναι η έντονες βροχοπτώσεις, οι καταιγίδες και οι θυελλώδεις άνεμοι.

Πιο συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία «ARIEL», που οφείλεται σε βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται νότια της Ιταλίας και κινείται αργά ανατολικά βορειοανατολικά, προκαλεί επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα και τους θυελλώδεις ανέμους 7 με 8 μποφόρ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News