Στο «μικροσκόπιο» της ΔΥΠΑ η νέα γενιά της Κρήτης - Τί είπε ο διοικητής της Υπηρεσίας στο neakriti.gr

Κρήτη
Στο «μικροσκόπιο» της ΔΥΠΑ η νέα γενιά της Κρήτης - Τί είπε ο διοικητής της Υπηρεσίας στο neakriti.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι στοχευμένες δράσεις και τα προγράμματα για την ενίσχυση των ανέργων και ειδικά των νέων στην Κρήτη

Οι προσπάθειες που καταβάλει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόληση (ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ) στην Κρήτη, στο πλαίσιο του νέου στρατηγικού της σχεδιασμού για την ενίσχυση των ανέργων και ειδικά των νέων, το πιο σημαντικό κεφάλαιο της χώρας, φαίνεται πως αποδίδει καρπούς. Και γιατί παρά τη μείωση της ανεργίας κατά 33% την τελευταία τριετία, η ανεργία των νέων παραμένει υψηλή, αφήνοντας χωρίς εργασία – τουλάχισοτν στη χώρα μας - ένα σημαντικό ποσοστό νέων, χωρίς προοπτική για το μέλλον στην Ελλάδα.

Η αξιοποίηση των στοχευμένων δράσεων της Υπηρεσίας και του υπουργείου Εργασίας, με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων, εντός ενός πλαισίου που οριοθετούν η σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας, έρχεται κατόπιν συστηματικής επικοινωνίας των στελεχών της ΔΥΠΑ με τις τοπικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση στην Κρήτη, καταγράφοντας τις ανάγκες των οικονομικών τους, καθώς επίσης και τις προτάσεις της αγοράς.

Στοχευμένες δράσεις

«Η υλοποίηση αποτελεσματικών ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και κατάρτισης βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδιασμών μας για την ουσιαστική στήριξη των ανέργων και ειδικά των νέων, που αποτελούν το πιο σημαντικό κεφάλαιο και το μέλλον της χώρας. Στην Κρήτη, όπως και σε κάθε περιφέρεια της χώρας, συνομιλούμε συστηματικά με τις τοπικές κοινωνίες και καταγράφουμε τις ανάγκες των οικονομιών τους και τις προτάσεις τους για την αγορά εργασίας», σημειώνει ο Διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, μιλώντας στην «ΝK» και στο neakriti.gr.

Ειδικά για τα προγράμματα απασχόλησης, που επιδοτούν τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για την πρόσληψη ανέργων από επιχειρήσεις, με στόχο την αύξηση της απορροφητικότητάς τους, η ΔΥΠΑ προχώρησε στην ενίσχυση και βελτίωση υφιστάμενων προγραμμάτων που είχαν χαμηλούς ρυθμούς προσλήψεων και σχεδίασε νέα στοχευμένα προγράμματα ανοιχτού τύπου (open frame) και (Coaching) που υλοποιούνται σε επαναλαμβανόμενους κύκλους και συνεδρίες αντίστοιχα, μέχρι την εξάντληση των θέσεων και του αντίστοιχου προϋπολογισμού.

Όπως επισημαίνει ο κ. Πρωτοψάλτης, «Αυτή την περίοδο είναι ανοιχτά τρία πανελλαδικά προγράμματα απασχόλησης, που ανταποκρίνονται σε ανάγκες συγκεκριμένων ομάδων, δηλαδή τους νέους, τις γυναίκες, τους επιδοτούμενους ανέργους και τους μακροχρόνια άνεργους. Βασική προτεραιότητα της Υπηρεσίας συνιστά η υλοποίηση Ενεργητικών Πολιτικών Απασχόλησης (ΕΠΑ), που αφενός θα διευκολύνουν τους ανέργους να βρουν σταθερές δουλειές, αφετέρου θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και της οικονομίας που βρίσκεται σε διαδικασία ψηφιακής και πράσινης μετάβασης».

O διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης

Μάλιστα όπως τονίζει, «Είτε πρόκειται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την αναβάθμιση δεξιοτήτων, ή για δράσεις σύζευξης προσφοράς και ζήτησης εργασίας, όπως οι «Ημέρες Καριέρας» ή η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την κάλυψη των αναγκών επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου, προτεραιότητά μας αποτελεί η αποτελεσματική διαμεσολάβησή μας, ώστε οι άνεργοι να βρίσκουν σταθερές και ποιοτικές δουλειές και οι επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν προσωπικό με τις γνώσεις και δεξιότητες για τις θέσεις εργασίας που διαθέτουν».

Ενίσχυση της απασχόλησης για δεκάδες χιλιάδες δικαιούχους έως τον Δεκέμβριο

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα επιχορήγησης της νεανικής επιχειρηματικότητας, με έμφαση στις γυναίκες, το οποίο επιχορηγεί με 14.800 ευρώ ανέργους ηλικίας 18 έως 29 ετών για να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση έληξε την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται το πρόγραμμα απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων 55-67 επιδοτεί την πρόσληψη 15.000 ανέργων που ανήκουν σε μια ομάδα που αντιμετωπίζει ηλικιακή διάκριση και άλλα σημαντικά εμπόδια στην εργασιακή επανένταξη, και το πρόγραμμα «επιταγής επανένταξης» επιδοτεί την πρόσληψη 9.200 επιδοτούμενων ανέργων όλων των ηλικιών στον ιδιωτικό τομέα.

Στο επόμενο διάστημα πρόκειται να προκηρυχθούν δυο νέα πανελλαδικά προγράμματα απασχόλησης με χρηματοδότηση του ΤΑΑ και δυο με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, από το ΤΑΑ, σύντομα θα ξεκινήσει πρόγραμμα 7μηνης διάρκειας για να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία 10.000 νέοι άνεργοι 18-30 ετών, με 100% κάλυψη μισθού και εισφορών από τη ΔΥΠΑ, καθώς και πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 ανέργων που ανήκουν σε δύσκολα εξυπηρετήσιμους πληθυσμούς και ανέργους που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, θα «τρέξει» πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας στην ψηφιακή οικονομία για 3.900 άνεργους νέους 18- 29 ετών και πρόγραμμα επιχορήγησης νέας επιχειρηματικότητας για άνεργους ηλικίας 20-44 ετών, που ανήκουν σε περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες.

Ημέρες καριέρας στην Κρήτη

Παράλληλα, η ΔΥΠΑ σχεδιάζει και υλοποιεί νέα μέσα για να διευκολύνει τους ανέργους να βρουν σταθερές και ποιοτικές δουλειές. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνει από πέρυσι τις «Ημέρες Καριέρας ΔΥΠΑ», και τον περασμένο Ιούνιο υλοποίησε την 6η αντίστοιχη εκδήλωση στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο. Συμμετείχαν περισσότερες από 40 επιχειρήσεις με πάνω από 1.200 θέσεις εργασίας, δίνοντας την ευκαιρία στους αναζητούντες εργασία που προσήλθαν να συνομιλήσουν απευθείας με εκπροσώπους των εταιρειών και με τα εξειδικευμένα στελέχη της Μονάδας Εξυπηρέτησης Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΜΕΜΜΕ) της ΔΥΠΑ για να ενημερωθούν για τα προγράμματα και τις δράσεις της.

Στη μάχη της κατάρτισης ανέργων και εργαζομένων και τα ΑΕΙ

Στο πλαίσιο της νέας «Εθνικής Στρατηγικής για την Αναβάθμιση των Δεξιοτήτων του Εργατικού Δυναμικού και τη Διασύνδεση με την Αγορά Εργασίας», εντάσσεται το πρόγραμμα κατάρτισης και επανακατάρτισης σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, με πιστοποίηση, για 120.000 ανέργους και 150.000 εργαζόμενους από όλες τις περιφέρειες της χώρας, ενώ σημειώνεται ότι για πρώτη φορά συμμετέχουν τα ΑΕΙ. Ήδη υλοποιείται η κατάρτιση ανέργων, με εντυπωσιακή συμμετοχή, και σύντομα θα ξεκινήσει η κατάρτιση εργαζομένων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα κατάρτισης με σημαντικές καινοτομίες και ποιοτικές προδιαγραφές για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας της δράσης.

Επίσης, ειδικά για την Κρήτη, το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) της ΔΥΠΑ υλοποιεί εξειδικευμένα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης. Πρόκειται για προγράμματα σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για το Τμήμα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Π.Τ.Ε.Ε.Σ. Ρεθύμνου, στις ειδικότητες «Διάσωση σε Ορμητικά νερά», εξειδικευμένο πρόγραμμα για 12 άτομα, το οποίο ολοκληρώθηκε το προηγούμενο διάστημα, «Χειριστές Σχοινιών και Συστημάτων Διάσωσης», επίσης για 12 άτομα που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο. Ακόμη τρία προγράμματα υλοποιούνται σε συνεργασία με το Τμήμα Πρόληψης, Παραβατικότητας και Μετασωφρονιστικής Μέριμνας της Διεύθυνσης Αντεγκληματικής Πολιτικής, στο Κατάστημα Κράτησης Χανίων, στις ειδικότητες «Μαγειρική Τέχνη – Ζαχαροπλαστική», που προβλέπει 2 τμήματα των 15 κρατουμένων, τα οποία θα ξεκινήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ ακόμη δυο αντίστοιχα προγράμματα στις ειδικότητες «Συντηρητής κτιρίων» και «Εκμάθηση Κομμωτικής Τέχνης» θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται στα τέλη του 1ου τριμήνου του 2023.

Πέραν των εξειδικευμένων προγραμμάτων κατάρτισης, η ΔΥΠΑ λειτουργεί στην Κρήτη το ΙΕΚ Ηρακλείου. Τα ΙΕΚ της ΔΥΠΑ παρέχουν ποιοτική αρχική επαγγελματική κατάρτιση, με ειδικότητες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην αύξηση του αριθμού των εγγραφών φέτος στα ΙΕΚ σε όλη την Ελλάδα κατά 28%, ενώ ειδικά στο ΙΕΚ Ηρακλείου η αύξηση ξεπέρασε το 50%. Στο ΙΕΚ Ηρακλείου λειτουργούν οι ειδικότητες Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων, Στέλεχος Διοίκησης & Οικονομίας, Στέλεχος Μηχανογραφημένου Λογιστηρίου-Φοροτεχνικού Γραφείου, Στέλεχος Μονάδων Φιλοξενίας, Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων & Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου & Φυσικού Αερίου, Τεχνικός Μηχανοτροπικής, Τεχνικός Φαρμάκων-Καλλυντικών και παρεμφερών προϊόντων.

Tους πρώτους τρεις μήνες του 2023 θα δοθούν τα φθηνά στεγαστικά δάνεια

Σχετικά με την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής, όπως ανακοινώθηκε κατά την παρουσίαση του προγράμματος «Σπίτι μου», προβλέπεται η υλοποίηση προγράμματος στεγαστικού δανείου για την απόκτηση πρώτης κατοικίας από νέους 25-39 ετών από τη ΔΥΠΑ, ύψους 500 εκ. ευρώ, που θα ξεκινήσει εντός του πρώτου τριμήνου του 2023. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χαμηλότοκα δάνεια (ή άτοκα για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους) έως 150.000 ευρώ για την αγορά πρώτης κατοικίας έως 150 τ.μ. και τουλάχιστον 15ετιας. Παράλληλα, υπάρχει σχεδιασμός για την ανέγερση φθηνής στέγης μέσω του μοντέλου «κοινωνικής αντιπαροχής» για την αξιοποίηση των οικοπέδων εντός σχεδίου σε αστικές περιοχές.

«Στόχος μας είναι να ανταποκρινόμαστε με ταχύτητα και ευελιξία στις ανάγκες που καταγράφουμε και να προσαρμόζουμε τις πολιτικές μας στις απαιτήσεις του διαρκώς μεταβαλλόμενου εργασιακού τοπίου, που ειδικά τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται από αλλεπάλληλες κρίσεις, ώστε να προσφέρουμε σύγχρονες υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που χρειάζονται τη στήριξη της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης», επισημαίνει ο διοικητής της ΔΥΠΑ.

(Φωτογραφία AP)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News