Καιρός: Έντονες βροχές και καταιγίδες - Πώς κινείται σήμερα η κακοκαιρία «Άριελ» στην Κρήτη

Κρήτη
Καιρός: Έντονες βροχές και καταιγίδες - Πώς κινείται σήμερα η κακοκαιρία «Άριελ» στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ισχύ βρίσκεται το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, ενώ αναμένεται επεισόδιο βροχόπτωσης κατηγορίας 4

Σε ισχύ βρίσκεται το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η EMY, καθώς η κακοκαιρία «ARIEL» επελαύνει στη χώρα μας από το βράδυ της Τρίτης.

Το συγκεκριμένο βαρομετρικό χαμηλό, που έρχεται από τη Σικελία, αναμένεται να προκαλέσει έντονο κύμα κακοκαιρίας το διήμερο Τετάρτης – Πέμπτης. Κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας θα είναι οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα και πολύ ενισχυμένους ριπαίους ανέμους. Παράλληλα, πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στους ορεινούς όγκους της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.

Η μεταβολή του καιρού, που έχει ήδη ξεκινήσει από τα νοτιοδυτικά τμήματα της χώρας από το βράδυ της Τρίτης, θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, στην Κρήτη και στο Αιγαίο, ενώ την Πέμπτη τα ισχυρότερα φαινόμενα θα εντοπίζονται στη Μακεδονία, στη Θράκη, στο Ανατολικό Αιγαίο, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα.
  • Σημαντικά αναμένεται να επηρεαστούν ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας από τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης, με αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων.
  • Έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στο νομό και στην πόλη της Θεσσαλονίκης από τις βραδινές ώρες της Τετάρτης.
  • Ενισχυμένοι άνεμοι με εντάσεις 6-8 μποφόρ θα επικρατήσουν στα πελάγη.
  • Αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης.
  • Λόγω των αναμενόμενων μεγάλων υψών βροχόπτωσης σε αρκετές περιοχές της χώρας, είναι πιθανό να υπάρξουν πλημμυρικά επεισόδια.

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 4 (πολύ σημαντική). Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί, αποτυπώνεται ο εκτιμώμενος αθροιστικός υετός κατά της διάρκεια της Τετάρτης.

Δείτε την εξέλιξη του φαινομένου

Συστάσεις από την Περιφέρεια Κρήτης

Η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Κρήτης ενημερώνει ότι, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων α.α. 16/2022/29-11-2022/1200 b της ΕΜΥ/ΕΜΚ, προβλέπεται η έλευση του καιρικού συστήματος με το όνομα “ARIEL” με κύρια χαρακτηριστικά τις τα μεγάλα ύψη βροχής, τοπικά τις μεγάλες ραγδαιοτητες, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τους θυελλώδεις νοτιάδες 7 με 8 μποφόρ και θα επηρεάσουν κυρίως την δυτική & νοτιά Κρήτη από τις νυκτερινές ώρες απόψε Τρίτη 29-11-2022.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού και την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr) και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter ( @EMY_HNMS ). Όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα της Περιφέρειας Κρήτης που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Υπενθυμίζουμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα και να εφαρμόζουν πιστά τις ακόλουθες οδηγίες αυτοπροστασίας:

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί α είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης:

  • 100 ΕΛΑΣ
  • 199 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ
  • 112 ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
  • 108 ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ

Ο καιρός της Τετάρτης

Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022, ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται στο Ιόνιο, στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα, στην Κρήτη στις Κυκλάδες και μετά το μεσημέρι στο μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά και σε ορισμένες περιπτώσεις θα εκδηλωθούν χαλαζοπτώσεις. Οι καταιγίδες θα συνοδεύονται τοπικά από αυξημένη ηλεκτρική δραστηριότητα και πολύ ενισχυμένου ριπαίους ανέμους. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά. Παράλληλα, θα εκδηλωθεί μεταφορά σκόνης από την Αφρική, περιορίζοντας τοπικά την ορατότητα και δίνοντας στις βροχές χαρακτήρα λασποβροχών.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 0 έως 8 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 3 έως 12, στη Δυτική Ελλάδα από 6 έως 18 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 4 έως 13, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 έως 15 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 9 έως 17, στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, στις Σποράδες και στις Κυκλάδες από 8 έως 18 βαθμούς και την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα από 10 έως 19-20 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί με εντάσεις 6-7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ στο Βόρειο Αιγαίο. Στο υπόλοιπο Αιγαίο θα επικρατήσουν άνεμοι νοτιοανατολικών διευθύνσεων με εντάσεις 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων με εντάσεις 6-7 μποφόρ, ενώ μετά το μεσημέρι θα επικρατήσουν άνεμοι μεταβαλλόμενων διευθύνσεων με ίδιες εντάσεις.

Στην Αττική περιμένουμε βροχές τοπικού χαρακτήρα, αλλά μετά το μεσημέρι ο καιρός θα επιδεινωθεί με βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους και κατά περιόδους θα είναι έντονες. Πιθανή είναι και η εκδήλωση χαλαζοπτώσεων. Σχετικά αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά βόρειοι ασθενείς και από τις απογευματινές ώρες νοτιοανατολικοί με εντάσεις 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 14 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με βροχές από το απόγευμα. Τα φαινόμενα το βράδυ θα ενταθούν. Μικρή αλλά υπαρκτή είναι η πιθανότητα εκδήλωσης πρόσκαιρης καταιγίδας. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 12 βαθμούς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News