Χανιά: Την Πέμπτη το τελευταίο αντίο στην αδικοχαμένη Εμμανουέλα

Κρήτη
Χανιά: Την Πέμπτη το τελευταίο αντίο στην αδικοχαμένη Εμμανουέλα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το τελευταίο αντίο θα πουν αύριο φίλοι και συγγενείς στην 21χρονη Έμμα που έπεσε θύμα τροχαίου με εγκατάλειψη σε κεντρικό δρόμο της Θεσσαλονίκης

Βαθύτατη θλίψη στην τοπική κοινωνία της Κρήτης, μετά τον άδικο χαμό της 21χρονης φοιτήτριας από τα Χανιά, την οποία παρέσυρε αυτοκίνητο στην οδό Εγνατία στη Θεσσαλονίκη και ο ασυνείδητος οδηγός του οχήματος την εγκατέλειψε αιμόφυρτη στο οδόστρωμα.

Η Εμμανουέλα έσβησε την περασμένη Κυριακή βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά της, φίλοι και συγγενείς θα αποχαιρετήσουν για τελευταία φορά την 21χρονη αύριο Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου. Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Γερασίμου στα Νεροκούρου Χανιών, στις 11:00 το πρωί.

Η καρδιά της Έμμας χτυπά στο στήθος μιας 40χρονης μητερας

Στο στήθος μιας 40χρονης γυναίκας - μητέρας ενός παιδιού - χτυπά εδώ και λίγες ώρες η καρδιά της 21χρονης Έμμας, η οποία είχε παρασυρθεί από το αυτοκίνητο που οδηγούσε ασυνείδητος οδηγός, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί βαρύτατα και μερικές ημέρες αργότερα να φύγει από τη ζωή.

Μάλιστα, η μεταμόσχευση καρδιάς της αδικοχαμένης φοιτήτριας από τα Χανιά εξελίχθηκε σε κρητική υπόθεση, αφού η ιδιαίτερα λεπτή επέμβαση έγινε από δύο καρδιοχειρουργούς, αμφότερους κρητικής καταγωγής...

Κρητική υπόθεση η μεταμόσχευση

Η επιθυμία της οικογένειας της Έμμας να χαρίσει ζωή μέσω της τραγικής απώλειας του αγαπημένου της παιδιού υλοποιήθηκε από δύο Κρητικούς γιατρούς του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Πρόκειται για τον Θεμιστοκλή Χαμογεωργάκη από το Ρέθυμνο και τον Νεκτάριο Κογεράκη από τη Μεσαρά.

Όπως ανέφεραν χθες Τρίτη 29 Νοεμβρίου, σε δημοσιογράφους οι δύο καρδιοχειρουργοί, αναφορικά με το τεχνικό σκέλος της μεταμόσχευσης, όλα πήγαν καλά και πλέον ευχή όλων είναι να εξελιχθούν αισίως τα πράγματα από εδώ και πέρα.

«Το μόσχευμα έφτασε τα ξημερώματα. Δεχτήκαμε μια προσφορά από νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Πήγαν συνάδελφοι και αξιολόγησαν το μόσχευμα, θεώρησαν πως ήταν καλό και προχώρησαν στη λήψη του. Η άφιξη του μοσχεύματος έγινε νωρίς το πρωί και η μεταμόσχευση τελείωσε περίπου στις 2 μ.μ. Αυτή τη στιγμή, η ασθενής είναι στην εντατική και, όπως σε κάθε μεταμόσχευση, οι πρώτες ώρες είναι κρίσιμες», ανέφερε ο Νεκτάριος Κογεράκης.

Αναφορικά με τη λήπτρια του μοσχεύματος, ο Θεμιστοκλής Χαμογεωργάκης ανέφερε ότι πρόκειται για «μια νέα γυναίκα γύρω στα 40. Είχε καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου, υποστηριζόταν με δύο μηχανήματα και έπρεπε να μεταμοσχευτεί. Έγινε η επέμβαση και τεχνικά πήγε άρτια. Έχει μια δυσπραγία η δεξιά κοιλία και υποστηρίζεται με μηχάνημα εξωσωματικής κυκλοφορίας. Ευελπιστώ πως σε 2-3 μέρες θα μπορεί να βγει, είμαι αισιόδοξος».

Σχετικά με τις πρώτες αντιδράσεις της 40χρονης μητέρας που έλαβε το δώρο ζωής από την αδικοχαμένη Έμμα, ο κ. Χαμογεωργάκης ανέφερε ότι «έχουμε συγκεκριμένη διαδικασία που ακολουθούμε, μιλάμε και εμείς στον ασθενή, αλλά η πρώτη ενημέρωση γίνεται από τους συντονιστές. Φαντάζομαι πως αντέδρασε πολύ χαρούμενα. Εγώ την είδα όταν βρισκόταν ήδη στο χειρουργείο και ήταν ναρκωμένη. Αυτά που λέω σε εσάς, τα είπαμε στους συγγενείς. Ελπίζω πως θα πάνε καλά τα πράγματα τις επόμενες 2-3 μέρες».

Αναφορικά με τα υπόλοιπα μοσχεύματα, το ήπαρ της Έμμας θα λάβει άνδρας που βρισκόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, για αρκετό καιρό στη σχετική λίστα του Νοσοκομείου “Ιπποκράτειο” της Θεσσαλονίκης. Από εκεί και πέρα, οι κερατοειδείς χιτώνες της 21χρονης ελήφθησαν από την ομάδα της Β’ Οφθαλμολογικής Κλινικής ΑΠΘ του Νοσοκομείου “Παπαγεωργίου”, όπου νοσηλευόταν η εκλιπούσα, και αναμένεται να μεταφερθούν στην Τράπεζα Οφθαλμών του ΑΧΕΠΑ. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, στο ΑΧΕΠΑ θα εξεταστεί σε ποιους ασθενείς θα μεταμοσχευτούν οι κερατοειδείς, καθώς υπάρχει χρονικό περιθώριο έως και 15 ημέρες για τη μεταμόσχευσή τους.

Αναφορικά με τους νεφρούς της 21χρονης φοιτήτριας, λαμβάνουν χώρα ειδικά τεστ, στο “Ιπποκράτειο” της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να βρεθούν συμβατοί λήπτες. Κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να συνέβαινε κι εντός της χθεσινής ημέρας. Ας σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι πνεύμονες της κοπέλας κρίθηκαν ακατάλληλοι για μεταμόσχευση.

Η ανακοίνωση του “Παπαγεωργίου”

Στο μεταξύ, με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες Τρίτη, το Νοσοκομείο “Παπαγεωργίου” κάνει λόγο για «μεγαλείο ψυχής» της οικογένειας της 21χρονης, ενώ απευθύνει κάλεσμα στους «πολίτες να στηρίξουν την προσφορά ιστών και οργάνων, ώστε να αυξηθούν οι δότες στη χώρα μας».

«Χάρη στο μεγαλείο ψυχής της οικογένειας της 21χρονης, η οποία είχε πέσει θύμα τροχαίου και νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου “Παπαγεωργίου”, αλλά και στον αγώνα όλου του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, ολοκληρώθηκε το πρωί της Τρίτης 29 Νοεμβρίου 2022 (σ.σ. χθες) η λήψη οργάνων, βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση του θαύματος της μεταμόσχευσης.

Η “γέφυρα ζωής” στήθηκε μετά τη μεγαλειώδη απόφαση των γονέων της να δωρίσουν τα όργανά της. Μέσα στον ανείπωτο πόνο τους, βρήκαν το ψυχικό σθένος να προχωρήσουν στη δωρεά οργάνων, την ύψιστη πράξη αλτρουισμού που θα έχει ως αποτέλεσμα να συνεχιστεί η ζωή κάποιων συνανθρώπων μας.

Η 21χρονη έδωσε τεράστιο αγώνα, αλλά παρά τη μεγάλη προσπάθεια δεν τα κατάφερε και κατέληξε. Στο πλευρό της βρισκόταν όλο το προσωπικό - ιατρικό, νοσηλευτικό και κάθε άλλης ειδικότητας - και έκανε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να την κρατήσει στη ζωή.

Μόλις ανακοινώθηκε η γενναιόδωρη πρόθεση των γονέων, στήθηκε μια τεράστια επιχείρηση για τη λήψη των οργάνων από τη δότρια, ώστε ο θρήνος και η θλίψη να μετατραπούν σε ελπίδα και αισιοδοξία.

Η ομάδα λήψης οργάνων του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου έλαβε την καρδιά και του “Ιπποκράτειου” Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης το ήπαρ και τους νεφρούς. Η ομάδα μεταμοσχεύσεων της Β’ Οφθαλμολογικής Κλινικής ΑΠΘ του Νοσοκομείου “Παπαγεωργίου” έλαβε τους κερατοειδείς, οι οποίοι θα αξιοποιηθούν για μεταμόσχευση σε συμβατούς λήπτες.

Η Διοίκηση του νοσοκομείου εκφράζει τα θερμότατα και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια της δότριας. Παράλληλα, συγχαίρει τους γονείς για τη γενναιοδωρία και τον ανθρωπισμό τους και τους ευχαριστεί για το μεγαλείο τους, καθώς την ώρα της μεγαλύτερης οδύνης για την απώλεια του αγαπημένου τους προσώπου αποφάσισαν να γεφυρώσουν τη ζωή με τον θάνατο. Επιπλέον, ευχαριστεί όλο το προσωπικό που συνέβαλε στη διαγνωστική διαδικασία και στη λήψη των οργάνων, για την υποδειγματική δουλειά και την εξαιρετική συνεργασία τους.

Αποδέκτες της συγκινητικής ανθρωπιστικής πράξης θα είναι πολλοί συνάνθρωποί μας και ήδη, με τη συνεργασία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και των ομάδων μεταμοσχεύσεων των νοσοκομείων, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες αξιοποίησης των μοσχευμάτων σε συμβατούς λήπτες.

Το Νοσοκομείο “Παπαγεωργίου”, θεωρώντας την ιδέα της δωρεάς οργάνων μετά το τέλος της ζωής ως ύψιστη μορφή εθελοντικής προσφοράς, πολιτισμού και αλτρουισμού, καλεί τους πολίτες να στηρίξουν την προσφορά ιστών και οργάνων, ώστε να αυξηθούν οι δότες στη χώρα μας», αναφέρει αυτούσια η ανακοίνωση.

«Θέλω το παιδί μου πίσω» - Της άρπαξαν το πορτοφόλι ενώ ήταν αιμόφυρτη στο οδόστρωμα!

Στο μεταξύ, χθες Τρίτη, οι χαροκαμένοι γονείς της 21χρονης βρέθηκαν στα δικαστήρια, συνοδευόμενοι από τον δικηγόρο κ. Νικόλα Ρουσσόπουλο. Οι γονείς μετέβησαν στα δικαστήρια προκειμένου να δηλώσουν παράσταση για την υποστήριξη της κατηγορίας (πρώην πολιτική αγωγή).

«Θέλω το παιδί μου πίσω, πονάω», ανέφερε στο Open η μητέρα της Έμμας, η οποία με τρεμάμενη φωνή συμπλήρωσε ότι η Εμμανουέλα ήταν ένα θαύμα και της ζητήσαμε να κάνει ένα θαύμα, και το έκανε, έδωσε ζωή, ήταν η επιθυμία της».

«Ενώ κάποιοι έδωσαν ζωή, αυτός προτίμησε να δώσει θάνατο», δήλωσε με τη σειρά του ο δικηγόρος της οικογένειας, ο οποίος επισήμανε ότι «κοίταξε να εξαφανιστεί (σ.σ. προφανώς ο 26χρονος) και όταν κατάλαβε ότι δεν μπορεί εμφανίστηκε».

Εξάλλου, τη χθεσινή ημέρα η οικογένεια της κοπέλας κατήγγειλε ότι το πορτοφόλι της άτυχης Έμμας δεν εντοπίστηκε ποτέ, μετά την παράσυρσή της. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πορτοφόλι φέρεται να υπήρχε το ποσό των 1.500 ευρώ.

«Όταν το κορίτσι έπεσε στο έδαφος και χτύπησε, κάποιος της πήρε από την τσάντα το πορτοφόλι με μεγάλο χρηματικό ποσό. Μιλάμε για 1.500 ευρώ. Η υπόθεση θα διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα προκειμένου να ασκηθούν διώξεις και να διαταχτεί προκαταρκτική έρευνα, γιατί το ποσό αυτό υπήρχε και μετά το συμβάν εξαφανίστηκε», δήλωσε ο κ. Ρουσσόπουλος.

«Προσήλθαμε στο δικαστήριο με την οικογένεια προκειμένου να ασκήσουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας και να λάβουμε τη δικογραφία. Η οικογένεια επομένως καθίσταται διάδικος», συμπλήρωσε χθες ο δικηγόρος, ο οποίος, σχολιάζοντας την απολογία του 26χρονου οδηγού, ανέφερε ότι «ο κατηγορούμενος είναι το πρόσωπο σε μια ποινική δίκη και έχει το δικαίωμα να υποστηρίξει ό,τι θέλει. Επέλεξε να διαψεύσει τους μάρτυρες και όλα τα αποδεικτικά στοιχεία, αντί να ζητήσει ειλικρινά συγνώμη. Αυτό για το οποίο ζήτησε συγνώμη είναι τελείως προσχηματικό».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News