«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στην σκακιέρα της Ιστορίας» την Τετάρτη στο Πολύκεντρο

Κρήτη
«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στην σκακιέρα της Ιστορίας» την Τετάρτη στο Πολύκεντρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδήλωση με θέμα «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στην σκακιέρα της Ιστορίας»

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια έχουν αποκτήσει εκρηκτικό χαρακτήρα με απρόβλεπτες και επικίνδυνες  διαστάσεις για την Ειρήνη, εξαιτίας της  επιθετικότητας του Τουρκικού κράτους, το οποίο παραβιάζει συστηματικά τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου   και επιζητεί πρακτικά αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

Με βάση αυτή την πολύπλοκη συγκυρία το «Συμπόσιο Πολιτισμού», θα πραγματοποιήσει μία ακόμη επίκαιρη εκδήλωση με θέμα: «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στην σκακιέρα της Ιστορίας», στις 30 Νοεμβρίου ημέρα Τετάρτη στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου. Ομιλητές θα είναι ο Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Χρήστος Χατζηιωσήφ, βαθύς γνώστης των διεθνών ζητημάτων και των ελληνοτουρκικών ζητημάτων αλλά και του πολύπλοκου αλληλοεπηρεασμού τους. 

Ο δεύτερος ομιλητής, είναι ο Διπλωμάτης και διπλωματικός σύμβουλος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλης Καλπαδάκης. Ο τελευταίος έχει μελετήσει την Τουρκική κοινωνία και το κράτος της γειτονικής χώρας, γνωρίζει άγνωστες και σημαντικές πτυχές  της λειτουργίας της.

Το Τουρκικό κράτος έχει μία σύνθετη εξωτερική επιθετική πολιτική με εισβολές στο Ιράκ, τη Συρία, διείσδυση στην Λιβύη και σε άλλες Αφρικανικές χώρες,  έντονη στρατιωτική διπλωματία, σχέση παράλληλα με Ουκρανία και Ρωσία, ενώ πολιτικοί  του αξιωματούχοι με επικεφαλής τον κ. Ερντογάν, απειλούν πως θα έρθουν νύχτα στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα  με τεράστιο έλλειμα δημοκρατίας το Τουρκικό κράτος, καταπιέζει εκτός από τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες τις μειονότητες και τις εθνότητες στο εσωτερικό του κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. 

Η παράνομη στρατιωτική κατοχή της Κύπρου, το  casus belli, οι παραβιάσεις του ελληνικού  εθνικού εναέριου χώρου πάνω από τα νησιά του Αιγαίου με επανδρωμένα και μη επανδρωμένα οχήματα, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο, η άποψη Τούρκων πολιτικών παραγόντων ,πως  δεν τους χωράνε τα σύνορά τους, συνιστούν απειλές. Τι θα γίνει με τα 12 μίλια; Πως οι διεθνείς εξελίξεις και ο πόλεμος στην Ουκρανία μαζί με την πλήρη υποβάθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επηρεάζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Η εξόρυξη των υδρογονανθράκων ως ποιο βαθμό συντελεί στην Τουρκική επιθετικότητα;   Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Δένδια στην Λιβύη και ο τρόπος που έγινε; Τι σημαίνει η  νέα συμφωνία με την Αίγυπτο;  Οι γεωτρήσεις που αναγγέλθηκαν νοτιοδυτικά της Κρήτης είναι ενταγμένες σε συνολικό στρατηγικό σχέδιο; Γιατί δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές από την σημερινή κυβέρνηση; Γιατί δεν αντιμετωπίστηκε το τουρκολυβικό μνημόνιο εν τη γενέσει  του; Γιατί δεν υπάρχει συγκροτημένη πολυδιάστατη εθνική στρατηγική, όπως και διάλογος με τους φορείς των εθνοτήτων και μειονοτήτων της Τουρκίας από την ελληνική πλευρά; Γιατί δεν ενισχύεται η ελληνική αμυντική βιομηχανία;

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που θα ανιχνευθούν στην εκδήλωση - συζήτηση του «Συμποσίου Πολιτισμού».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News