Μανώλης Συντυχάκης: Συγκεκριμένα δέσμη μέτρων για τις πλημμύρες στο δήμο Μαλεβιζίου

Κρήτη
Μανώλης Συντυχάκης: Συγκεκριμένα δέσμη μέτρων για τις πλημμύρες στο δήμο Μαλεβιζίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, έφερε το θέμα στη Βουλή με επίκαιρη ερώτησή του

Συγκεκριμένη δέσμη μέτρων για την αποζημίωση στο 100% των πληγέντων από τις πλημμύρες στο Δήμο Μαλεβιζίου, ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτησή του προς την κυβέρνηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Συγκεκριμένα, ζήτησε την πλήρη αποζημίωση οικογενειών και επιχειρήσεων στο 100%, με μέτρα προστασία του εισοδήματος χωρίς εμπόδια και γραφειοκρατία, χωρίς εξαιρέσεις, με απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, εισφορές σε ΕΦΚΑ, τέλος επιτηδεύματος, δημοτικά τέλη, πάγωμα των χρεών προς Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, Ταμεία, ΔΕΗ και τράπεζες και κανένα πλειστηριασμό, προκειμένου να στηριχθούν οικονομικά μετά τις καταστροφές. Επισήμανε ακόμα την ανάγκη της κατασκευής των απαραίτητων αντιπλημμυρικών, τα οποία αν υπήρχαν, οπωσδήποτε οι συνέπειες από τις βροχές θα ήταν λιγότερες.

Μεταφέροντας την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, σημείωσε πως οι καταστροφές είναι εκτεταμένες στο οδικό δίκτυο, σε δημόσιες υποδομές, στο παραλιακό μέτωπο.  Δεκάδες καταστήματα και σπίτια υπέστησαν ολική ή μερική καταστροφή, δεκάδες αυτοκίνητα καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ εργαζόμενοι σταμάτησαν από τη δουλειά τους νωρίτερα εξαιτίας του αναγκαστικού κλεισίματος των επιχειρήσεων, στις οποίες εργάζονταν. Οι κάτοικοι και οι καταστηματάρχες βρίσκονται σε απόγνωση λόγω των μεγάλων καταστροφών κι από την άλλη τα εξαγγελθέντα μέτρα της κυβέρνησης δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες, ενώ καθυστερεί η υλοποίησή τους π.χ. για τα 600€ ως πρώτη ενίσχυση. Ως αποτέλεσμα, για να επιδιορθώσουν οι πληγέντες τις ζημιές που έχουν υποστεί, ήδη έχουν ξοδέψει πολλαπλάσια χρήματα από αυτά που προβλέπεται να πάρουν.

Επίσης, τα 400.000 € που δόθηκαν στον Δήμο δεν επαρκούν για την αποκατάσταση των υποδομών, την απομάκρυνση φερτών υλικών, τη ρυμούλκηση αυτοκινήτων κτλ, καθώς συνολικά το ποσό που θα χρειαστεί με τους πρώτους υπολογισμούς αγγίζει περίπου το 1.000.000 ευρώ.

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχείρησε εκ μέρους της κυβέρνησης ο Χρήστος Τριαντόπουλος, υφυπουργός στον πρωθυπουργό, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, αναφέροντας πως η κυβέρνηση κινήθηκε σχετικά γρήγορα, ανοίγοντας άμεσα τη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα για να κάνουν αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι. Επικαλούμενος τα πρώτα ποσά που δόθηκαν σε μερίδα πληγέντων, ξεκαθάρισε πάντως ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να καλύψει στο 100% τις αποζημιώσεις αλλά θα συνεχίσει στην πρακτική της προσαρμογής των μέτρων, ανάλογα με το μέγεθος της ζημιάς, πρακτική που την απαλλάσσει από την καταβολή των πραγματικών αποζημιώσεων και αφήνει ξεκρέμαστους τους πληγέντες. 

«Είναι ψίχουλα αυτά που δίνετε», υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στις πραγματικές ζημιές και με αυτά που τελικά παίρνουν οι πληγέντες» επισήμανε στην δευτερολογία του ο Μανώλης Συντυχάκης, σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ ζητά την πλήρη αποζημίωση όσων υπέστησαν ζημιές, και δεν είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, ούτε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά επαγγελματίες που έπαθαν μεγάλες ζημιές και έχασαν εμπορεύματα και περιουσίες. 

Κατήγγειλε ακόμα την κυβέρνηση που αποφεύγει να αναφερθεί στην έλλειψη των αντιπλημμυρικών έργων, τασσόμενη σαφώς με την πολιτική της ΕΕ που δεν χρηματοδοτεί τα έργα πολιτικής προστασίας (αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, αντισεισμικά) γιατί δεν επιφέρουν τα εύκολα και μεγάλα κέρδη που επιδιώκουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, σε αντίθεση με άλλα έργα, όπως πχ ο ΒΟΑΚ, που επενδύουν στην επιβολή διοδίων, που σημαίνει είσπραξη κερδών.

Σημείωσε πως, με πρόσχημα την κλιματική κρίση γίνεται προσπάθεια να συγκαλυφτούν οι κρατικές ευθύνες, όπως γίνεται και με την επίκληση της «ατομικής ευθύνης» για την άναρχη δόμηση, χωρίς κουβέντα για τις ευθύνες της κρατικής εξουσίας, που υλοποιεί έναν χωροταξικό σχεδιασμό για τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι του λαού.

Για το ΚΚΕ κατέληξε απαιτείται ολοκληρωμένος σχεδιασμός από την πρόβλεψη και την ολοκληρωμένη διαχείριση χρήσης γης, των δασικών οικοσυστημάτων μέχρι τα αναγκαία έργα υποδομής πολιτικής προστασίας της ανθρώπινης ζωής ενώ ζήτησε και τη στελέχωση των με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού των αρμόδιων υπηρεσιών. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News