Καιρός: Θα... ανοίξουν αύριο οι ουρανοί στην Κρήτη - Με κακοκαιρία φεύγει ο Νοέμβριος

Κρήτη
Καιρός: Θα... ανοίξουν αύριο οι ουρανοί στην Κρήτη - Με κακοκαιρία φεύγει ο Νοέμβριος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι αναφέρει ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος μιλώντας στο neakriti.gr, για την κακοκαιρία που βρίσκεται προ των πυλών

Θα “ανοίξουν οι ουρανοί” στην Κρήτη πάλι, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις των μετεωρολόγων, για την αυριανή ημέρα. Έτσι, για αύριο Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος δηλώνει στο neakriti.gr, ότι από τα έντονα καιρικά φαινόμενα περιμένουμε ότι θα επηρεαστεί τόσο το νησί μας όσο και η υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ ο Δεκέμβριος από την Πέμπτη και μετά θα έχει τα χαρακτηριστικά των σχετικά φυσιολογικών θερμοκρασιών, με την υποχώρηση των βροχών και την ενίσχυση των νοτιάδων. Μάλιστα, ως προς τα βροχομετρικά στοιχεία που αφορούν στο νησί μας, ο Κώστας Λαγουβάρδος ξεκαθάρισε ότι, όπως όλα δείχνουν, μετά τις πλημμύρες της 15ης Οκτωβρίου θα έχουμε σημαντικές μεταβολές από τις αυριανές βροχές, με την ευχή όλων βέβαια να μείνουμε στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και να μην ξαναμετρήσουμε ζημιές αλλά και θύματα!

Οι ευχές, βέβαια, δε φτάνουν, και για τον λόγο αυτό οι μετεωρολόγοι καλούν τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα και να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Ο Κώστας Λαγουβάρδος, συγκεκριμένα, τόνισε στο neakriti.gr, τα εξής: «Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι η Τετάρτη, γιατί πλέον η χώρα μας θα επηρεαστεί από ένα βαρομετρικό χαμηλό που θα έρθει από την περιοχή της κεντρικής Μεσογείου προς το Ιόνιο και θα προκαλέσει βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Σε αυτές τις περιοχές περιλαμβάνεται και η Κρήτη».

Πάντως, ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, επισήμανε ότι σήμερα Τρίτη «θα έχουμε καλύτερη εικόνα για την ακριβή τροχιά του φαινομένου, ώστε να δούμε ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο. Αλλά θα είναι μια μέρα που θέλει προσοχή, γιατί εκτιμούμε ότι θα έχουμε αρκετά μεγάλα ύψη βροχής και πιθανόν να έχουμε και κάποια προβλήματα».

Ωστόσο, μέχρι χθες στο “κάδρο” ήταν και το νησί μας. «Αυτή τη στιγμή», σύμφωνα με όσα μας είπε ο Κώστας Λαγουβάρδος, «αρκετές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου αλλά και της Κρήτης είναι μέσα στις περιοχές όπου αναμένεται να έχουμε σημαντικά ύψη βροχής».

Απαντώντας στο ερώτημά μας, αν η πρόβλεψη αφορά σε ολόκληρη την Κρήτη ή σε μέρος αυτής, ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος ήταν σαφέστατος: «Αυτό το φαινόμενο θα επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Έχει μία παραπάνω εμμονή κυρίως στις νοτιότερες περιοχές, γιατί θα έχουμε νοτιάδες. Αλλά θα έχουμε και καταιγίδες και στα βόρεια, δηλαδή μέσα και στις μεγάλες πόλεις. Εκτίμησή μου είναι ότι οι περισσότερες βροχές θα είναι προς τον Νότο, αλλά θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα αύριο (σ.σ. σήμερα)».

Σύμφωνα με τον ίδιο, χθες Δευτέρα αλλά και σήμερα Τρίτη οι άνεμοι γενικά θα διατηρηθούν σε βόρειες διευθύνσεις, αλλά από αύριο Τετάρτη οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιάδες, που στην Κρήτη θα κυμαίνονται από 4 έως 5 μποφόρ, με λίγο πιο ήπιες θερμοκρασίες σε σχέση με τις σημερινές. Μάλιστα, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως εξηγεί ο Κώστας Λαγουβάρδος, οι θερμοκρασίες θα είναι καλές για να αποφύγουν οι πολίτες τη θέρμανση, ενώ ο καιρός θα είναι ακόμα πιο ζεστός από την Πέμπτη με Παρασκευή και μετά.

«Μπαίνοντας ο Δεκέμβριος δε θα έχουμε βροχές και οι θερμοκρασίες θα είναι περίπου στα κανονικά επίπεδα για τις πρώτες ημέρες του μήνα», επισήμανε ο κ. Λαγουβάρδος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News