Τι προβλέπει το αμερικανικό μοντέλο για το χειμώνα που έρχεται σε Ελλάδα και Κρήτη

Κρήτη
Τι προβλέπει το αμερικανικό μοντέλο για το χειμώνα που έρχεται σε Ελλάδα και Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως σημειώνουν στην εκτίμησή τους οι ειδικοί του Accuweather τριπλό “Λα Νίνια”, σε τρεις δηλαδή συνεχόμενους χειμώνες, έχει συμβεί από τότε τουλάχιστον που τηρούνται μετεωρολογικά αρχεία μόλις τρεις φορές, με πιο πρόσφατο στις χρονιές από 1998 έως 2001

Με την ενεργειακή κρίση να σκιάζει τον φετινό χειμώνα, το ερώτημα όλων είναι πόσο βαρύς και άρα ενεργοβόρος θα είναι. Αν και η ερώτηση είναι δύσκολο να απαντηθεί, εντούτοις οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι της γνωστής ιστοσελίδας Accuweather το επιχειρούν ξανά στην “κλασική” εποχική πρόγνωσή τους για την Ευρώπη, “βλέποντας” για την ευρύτερη περιοχή μας καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους, αλλά και θερμοκρασίες που θα τείνουν προς τον μέσο όρο για την εποχή ή ελαφρά πάνω από αυτόν στη Νότια Ευρώπη.

Οι Αμερικανοί που ασχολούνται χρόνια με τα μακροπρόθεσμα εποχικά μετεωρολογικά προγνωστικά μοτίβα και οι μόνοι που συνεχίζουν να τα δημοσιοποιούν εκτιμούν ότι ο φετινός χειμώνας θα φέρει στη Βαλκανική αλλά και γενικά στη Νότια Ευρώπη, Πορτογαλία, Ισπανία, Νότια Γαλλία και Ιταλία, συχνότερες καταιγίδες σε σχέση με άλλες περιοχές της Γηραιάς Ηπείρου και πιο συχνά επεισόδια με ισχυρούς ανέμους.

Ο κίνδυνος ειδικά για σφοδρές καταιγίδες είναι πιο έντονος για τη νοτιοανατολική Γαλλία, τη βόρεια και κεντρική Ιταλία και τα δυτικά Βαλκάνια, με πόλεις “συνήθεις υπόπτους” για ακραία και επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα, όπως η Βενετία, γνωστή για την τρωτότητά της, να μπαίνουν στο “κόκκινο” για μια ακόμη χρονιά. Παράλληλα, τα συστήματα που δείχνουν ως επικρατέστερα για την κεντρική Ευρώπη φαίνεται να φέρνουν καλά νέα για τις Αλπικές περιοχές, που “διψούν” κυρίως τουριστικά για άφθονο χιόνι. Στο “κόκκινο” μπαίνει και η Ιβηρική χερσόνησος, καθώς και η Νότια Γαλλία, που θα μπορούσαν να βιώσουν επικίνδυνα φαινόμενα, όπως τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Κομβικό για την εξέλιξη του χειμωνιάτικου καιρού στην Ευρώπη είναι το γνωστό φαινόμενο “Λα Νίνια”, που αναμένεται να ισχυροποιηθεί τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, φτάνοντας στο αποκορύφωμά του τον Νοέμβριο. Η επίδρασή του, ωστόσο, θα συνεχιστεί έως και τα τέλη του χειμώνα. Το ενδιαφέρον είναι ότι, σύμφωνα με τους Αμερικανούς μετεωρολόγους, ο φετινός χειμώνας θα είναι ο τρίτος κατά σειρά υπό την επίδραση του “Λα Νίνια”, με το καιρικό μοτίβο να παρουσιάζει ομοιότητες με την προηγούμενη χρονιά. Με μια αξιοσημείωτη διαφορά, που κάνει ακόμα πιο απρόβλεπτο τον φετινό χειμώνα.

Όπως σημειώνουν στην εκτίμησή τους οι ειδικοί του Accuweather, τριπλό “Λα Νίνια”, σε τρεις δηλαδή συνεχόμενους χειμώνες, έχει συμβεί από τότε τουλάχιστον που τηρούνται μετεωρολογικά αρχεία μόλις τρεις φορές, με πιο πρόσφατο στις χρονιές από 1998 έως 2001. Μετά από ένα από τα ξηρότερα εδώ και μισή χιλιετία καλοκαίρι, που διαδέχτηκε μια εξίσου άνυδρη άνοιξη για τη Δυτική Ευρώπη, θα μπορούσε η πρόβλεψη για έντονες βροχοπτώσεις μέσα στον χειμώνα να ακουστεί ως ευοίωνη, τουλάχιστον για την αγροτική παραγωγή. Ωστόσο, πολλοί εκφράζουν φόβους ότι, μετά από μια τόσο έντονη ξηρασία, που στέγνωσε ποτάμια, λίμνες και τους υπόγειους υδροφορείς της Γηραιάς Ηπείρου, απαιτείται νερό πάνω από τον μέσο όρο για την εποχή στις πλέον πληγείσες τουλάχιστον περιοχές, όχι μόνο για έναν χειμώνα, αλλά για πολλούς επόμενους, προκειμένου να αναπληρωθούν πλήρως οι απώλειες.

Στο μεταξύ, για τη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη τα νέα μόνο καλά που δεν είναι, καθώς για το μεγαλύτερο μέρος της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου οι μετεωρολόγοι του Accuweather προβλέπουν παράταση στην ξηρασία.

Το αμέσως επόμενο κρίσιμο ερώτημα είναι το πόσο κρύο θα κάνει. Με δεδομένη την ενεργειακή κρίση, ένας βαρύς χειμώνας θα σήμαινε καταστροφή για εκατομμύρια νοικοκυριά, που ήδη βιώνουν τις συνέπειες στον προϋπολογισμό τους. Η απάντηση που δίνουν τα προγνωστικά αμερικανικά μοντέλα φαίνεται να δημιουργεί λίγη αισιοδοξία, καθώς η τάση τουλάχιστον ξορκίζει τα πολύ χειρότερα, δείχνοντας θερμοκρασίες κοντά στο φυσιολογικό για την εποχή στον ευρωπαϊκό Νότο ή λίγο πιο πάνω από τον μέσο όρο, με κάποια ψυχρά “ξεσπάσματα”.

Το ίδιο ισχύει για την υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως τις Σκανδιναβικές χώρες και το μεγαλύτερο μέρος της Βαλτικής, που θα ζήσουν έναν πιο ζεστό από το σύνηθες χειμώνα, ενώ εξαίρεση αποτελεί η Βρετανία, για την οποία οι Αμερικανοί βλέπουν κρύα ξεσπάσματα μέχρι και τριών εβδομάδων, με ό,τι αυτό σημαίνει για το κόστος της ζεστασιάς, σε μια Βρετανία που ήδη βιώνει τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και της ύφεσης.

Παρίσι και Βερολίνο αναμένεται να είναι από τις πόλεις που θα δουν λιγότερη βροχή και χιόνι σε σχέση με άλλους χειμώνες, όπως επίσης και η Στοκχόλμη, που τουλάχιστον για το πρώτο μισό του χειμώνα δύσκολα θα δει χιόνι. Οι μόνες περιοχές της Σκανδιναβικής, σύμφωνα με τους Αμερικανούς μετεωρολόγους, που θα ξεφύγουν από αυτό το σκηνικό θα είναι τα ανατολικά και δυτικά Φιλανδίας και Νορβηγίας, όπου θα πρέπει να σπεύσουν οι λάτρεις του χιονιού αν θέλουν να το απολαύσουν. Βέβαια, όταν μιλάμε για καιρό, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη βασική παράμετρο του απρόβλεπτου και της αβεβαιότητας, που συνεχίζει να χαρακτηρίζει τα μαθηματικά εποχικά μακροπρόθεσμα προγνωστικά μοντέλα, λόγος για τον οποίο αρκετές άλλες μετεωρολογικές υπηρεσίες αποφεύγουν να προχωρήσουν στη δημοσιοποίησή τους.

Και φυσικά, ας μη λησμονούμε ότι ημερολογιακά τουλάχιστον έχουμε ακόμα δρόμο έως ότου διασχίσουμε τις πύλες του χειμώνα, που ξεκινάει επισήμως στις 21 Δεκεμβρίου στο βόρειο ημισφαίριο της Γης και άρα και την Ελλάδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News