Παλαιόχωρα: Ξεκινάει η σταδιακή αναχώρηση των 483 μεταναστών προς τον Πειραιά (βίντεο)

Κρήτη
Παλαιόχωρα: Ξεκινάει η σταδιακή αναχώρηση των 483 μεταναστών προς τον Πειραιά (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρυμουλκήθηκε από την «σκάλα» στο λιμάνι το δουλεμπορικό

Η περιπέτεια των 483 μεταναστών που την περασμένη Τρίτη διασώθηκαν στα ανοιχτά της Παλαιόχωρας και μέχρι σήμερα φιλοξενούνται στο πλοίο Σαμαριά, στο λιμάνι της κωμόπολης, οδεύει προς το τέλος της με την αγωνία τους για το μέλλον όμως να εντείνεται.  

Σταδιακά λόγω του μεγάλου αριθμού τους μεταφέρονται στη Σούδα για να επιβιβαστούν στο πλοίο της γραμμής για τον Πειραιά και από εκεί σε Κέντρο Υποδοχής. 

Με γραπτή δήλωση του ο βουλευτής Χανίων Βασίλης Διγαλάκης έκανε γνωστό ότι η διαδικασία μεταφοράς των μεταναστών θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα.  

 «Το ζήτημα των 483 μεταναστών, που βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στην Παλαιόχωρα μετά τη διάσωσή τους από το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, ανοικτά των νοτίων ακτών της Κρήτης, εντός της ελληνικής περιοχής έρευνας και διάσωσης, απασχόλησε έντονα την Ελληνική Πολιτεία και το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω, καθώς από την πρώτη στιγμή της άφιξής τους στα νότια παράλια της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων είχα επικοινωνία με τον υπουργό Νότη Μηταράκη. 

Η διαδικασία εξελίσσεται σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με βάση τον οποίο οι μετανάστες θα έχουν μετακινηθεί έως και την ερχόμενη Δευτέρα». 

Τόσο ο δήμαρχος Καντάνου Σελίνου Αντώνης Περράκης όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής είχαν επισημάνει από την πρώτη στιγμή την ανάγκη άμεσης προώθησης των μεταναστών σε οργανωμένη δομή καθώς παρά τη μεγάλη βοήθεια των εθελοντών και της δημοτικής αρχής, οι συνθήκες φιλοξενίας μέσα στο ανοιχτού τύπου πλοίου είναι παντελώς ακατάλληλες.  

Στο μεταξύ σήμερα ρυμουλκήθηκε από τον προβλήτα Σκάλα της Παλαιόχωρας στο λιμάνι, το μήκους 25 μέτρων πλοιάριο με το οποίο ταξίδεψαν οι 483 ψυχές από τα παράλια της Λιβύης μέχρι τα ανοιχτά της Κρήτης όπου διασώθηκαν.

Την Δευτέρα το πρωί αναμένεται να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή Χανίων οι επτά συλληφθέντες Αιγύπτιοι που κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, παράνομη μετανάστευση κατά συρροή και έκθεση σε κίνδυνο.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News