Νέα Navtex για την επέκταση των ερευνών φυσικού αερίου νοτιότερα της Κρήτης

Κρήτη
Νέα Navtex για την επέκταση των ερευνών φυσικού αερίου νοτιότερα της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ανεξερεύνητες περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου φαίνεται να έχουν τεθεί εκ νέου στα ραντάρ των μεγάλων πολυεθνικών, που επαναξιολογούν τον ρόλο του φυσικού αερίου ως καυσίμου-γέφυρας για την ενεργειακή μετάβαση και την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης

Όχι μόνο ανεβάζουν “στροφές”, αλλά διευρύνονται γεωγραφικά προς Νότο οι υπό εξέλιξη σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου ανοιχτά της Κρήτης, ενώ την ίδια ώρα στο “παιχνίδι” για τους υδρογονάνθρακες της Κρήτης φέρεται να ετοιμάζεται να μπει και δεύτερη αμερικανική εταιρεία (πρόκειται για τη Chevron, με την οποία είχαν γίνει σχετικές διερευνητικές επαφές ήδη από τον Απρίλιο)...

Δύο θεαματικές εξελίξεις που βγήκαν χθες στο φως της δημοσιότητας, δίνοντας μια νέα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τροπή στο μέτωπο του εγχειρήματος εντοπισμού και αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου εδώ στην Κρήτη.

Οι ανεξερεύνητες περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου φαίνεται να έχουν τεθεί εκ νέου στα ραντάρ των μεγάλων πολυεθνικών, που επαναξιολογούν τον ρόλο του φυσικού αερίου ως καυσίμου-γέφυρας για την ενεργειακή μετάβαση και την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης. Εφόσον μάλιστα το επενδυτικό ενδιαφέρον της αμερικανικής Chevron οδηγηθεί μελλοντικά και σε ενεργή εμπλοκή, με είσοδό της στην κοινοπραξία Exxonmobil-Hellenic Energy, τότε θα μιλάμε για μια θεαματική εξέλιξη, με μια νέα ισχυρή αμερικανική “ψήφο εμπιστοσύνης” στο εγχείρημα για την εξόρυξη φυσικού αερίου ανοιχτά της Κρήτης.

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις “τρέχουν” για τα καλά και αυτό που περιμένουμε άμεσα, εντός των ημερών δηλαδή, είναι να εκδοθεί νέα Navtex (ναυτική οδηγία) με την οποία θα παρατείνονται και θα επεκτείνονται νοτιότερα τα όρια που είχε θέσει η προηγούμενη Navtex, που εκδόθηκε στις 7 Νοεμβρίου και έδωσε το “πράσινο φως” για την έναρξη των ερευνών από τον αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό μέσω του ερευνητικού πλοίου “Sanco Swift” της νορβηγικής εταιρείας PGS, που έχει ναυλωθεί ακριβώς γι’ αυτόν τον σκοπό...

Η επιβεβαίωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας περί επέκτασης των ερευνών από την ExxοnMobil στην περιοχή της Κρήτης επιβεβαίωσε χθες ο ίδιος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σημειώνοντας πως η Αθήνα είναι έτοιμη να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση της Τουρκίας.

«Κάνουμε ό,τι απαιτείται για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και αυτό που θα βγει να δώσει κέρδος για την πατρίδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επιβεβαιώνοντας τα δημοσιεύματα για επέκταση των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην περιοχή της Κρήτης. Εκτός από την ExxοnMobil, ο Γιάννης Οικονόμου είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από δεύτερη εταιρεία για να πραγματοποιήσει έρευνες.

«Είναι ενέργειες που γίνονται στα πλαίσια του αρχικού σχεδίου, το οποίο είναι άρτια μελετημένο. Προχωράμε με βάση το χρονοδιάγραμμα, πάντοτε σεβόμενοι το Διεθνές Δίκαιο», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μήνυμα στην Τουρκία

Ερωτώμενος για πιθανή πρόκληση από τις έρευνες του τουρκικού “Αμπντούλ Χαμίτ Χαν”, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι «έχουμε δείξει ότι αντιδρούμε με αποτελεσματικό τρόπο στις προκλήσεις. Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε κάθε επεισόδιο. Είμαστε έτοιμοι απέναντι σε οποιαδήποτε πρόκληση. Θα είναι τριπλά και τετραπλά προβληματισμένος όποιος σκεφτεί να κάνει κάτι, καθώς συναντά και την άρνηση των εταίρων μας. Όποιος φλερτάρει με τον αναθεωρητισμό βρίσκει απέναντί του όλες τις δυνάμεις από όλο τον κόσμο».

Της κυβερνητικής επιβεβαίωσης διά στόματος του Γιάννη Οικονόμου είχε προηγηθεί αποκαλυπτικό δημοσίευμα της “Καθημερινής”.

«Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα εκδοθεί νέα Navtex, με την οποία θα παρατείνονται και θα επεκτείνονται νοτιότερα τα όρια που είχε θέσει η προηγούμενη Navtex, που εκδόθηκε στις 7 Νοεμβρίου και έδωσε το “πράσινο φως” για την έναρξη των ερευνών από τον αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό.

Το αίτημα για επέκταση των ερευνών υποβλήθηκε από την ExxonMobil στην ΕΔΕΥΕΠ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων) και είναι ενδεικτικό του ενδιαφέροντος της αμερικανικής εταιρείας για επίσπευση του προγράμματος σεισμικών ερευνών, που έχει ήδη αναβαθμιστεί, με στόχο την πρόσκτηση 11.000 χιλιομέτρων δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 έναντι αρχικού στόχου 6.500 χιλιομέτρων. Πληροφορίες, μάλιστα, θέλουν την ΕΔΕΥΕΠ και την αμερικανική εταιρεία να προχωρούν σε σύμπτυξη των διαφόρων σταδίων εξέλιξης του ερευνητικού προγράμματος, προκειμένου να επισπευσθεί η πρόσκτηση των τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων και να έρθει νωρίτερα από το 2025 - που προβλέπει το χρονοδιάγραμμα - η ερευνητική γεώτρηση που θα επιβεβαιώσει την ύπαρξη ή μη κοιτασμάτων παρόμοιων με το κοίτασμα Zohr της Αιγύπτου», ανέφερε το δημοσίευμα.

Η μελέτη της Petronas

Το αίτημα της ExxonMobil στην ΕΔΕΥΕΠ δείχνει το ενδιαφέρον της εταιρείας για επίσπευση του προγράμματος αναζήτησης υδρογονανθράκων. Πάντως, τα συμπεράσματα ειδικής μελέτης που παρουσίασε ο μαλαισιανός πετρελαϊκός κολοσσός Petronas στο συνέδριο International Petoleum Technology Conference, που έλαβε χώρα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, με αντικείμενο τη διερεύνηση του δυναμικού υδρογονανθράκων της περιοχής, είναι ενθαρρυντικά.

Η μελέτη στηρίζεται στην ανάλυση δισδιάστατων δεδομένων που είχε συλλέξει η νορβηγική PGS το 2012 στην περιοχή του Ιονίου και της Κρήτης.

«Η ερμηνεία των σεισμικών στοιχείων υποδεικνύει την ύπαρξη “παγίδων” φυσικού αερίου στην περιοχή», αναφέρει χαρακτηριστικά για τα δύο οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπου πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες η Exxon-Mobil σε κοινοπραξία με την HELLENiQ ENERGY (πρώην ΕΛ.ΠΕ.). Το ισχυρό ενδιαφέρον των εταιρειών που συμμετέχουν ήδη στις έρευνες στην Κρήτη και στο Ιόνιο (Exxon-Mobil, HELLENiQ ENERGY, Energean) πιστοποιείται και από το γεγονός ότι μέσα σε ένα χρόνο έχουν ξεπεράσει τις ελάχιστες επενδύσεις (20-25 εκατ. ευρώ), για τις οποίες έχουν δεσμευτεί μέσω των συμβάσεων παραχώρησης, σχεδόν κατά 150%.

Εμφάνιση της Chevron - Στα ραντάρ των μεγάλων πολυεθνικών τα κοιτάσματα της Κρήτης

Οι ανεξερεύνητες περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου, όμως, φαίνεται να έχουν τεθεί εκ νέου στα ραντάρ των μεγάλων πολυεθνικών που επαναξιολογούν τον ρόλο του φυσικού αερίου ως καυσίμου-γέφυρας για την ενεργειακή μετάβαση και την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης. Το “παρών” έχουν δώσει ήδη με επισκέψεις στην Αθήνα στελέχη της αμερικανικής Chevron, η οποία φέρεται να έχει υπογράψει συμφωνία εχεμύθειας με την HELLENiQ ENERGY για την είσοδό της μέσω εξαγοράς μεριδίου στις υπό παραχώρηση περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου.

H Chevron έχει τοποθετηθεί στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου από το 2020 με την εξαγορά της Noble Energy, που ανακάλυψε τα πρώτα κοιτάσματα στο Ισραήλ και στην Κύπρο. Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τη Shell να βρίσκεται σε συζητήσεις με την Energean για την παραχώρηση της χερσαίας περιοχής των Ιωαννίνων, με το ενδιαφέρον της, ωστόσο, να μην περιορίζεται στη συγκεκριμένη περιοχή. Ο αγγλο-ολλανδικός πετρελαϊκός κολοσσός εκμεταλλεύεται ήδη κοίτασμα στην Αλβανία, σε περιοχή που αποτελεί συνέχεια της γεωλογικής ζώνης των Ιωαννίνων. Η τελική στάση των πετρελαϊκών εταιρειών θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό, σύμφωνα με παράγοντες με γνώση του τρόπου λειτουργίας των πολυεθνικών, από το κατά πόσο θα παραμείνει ισχυρή η πολιτική βούληση που εκφράστηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την πλήρη διερεύνηση των πιθανολογούμενων υδρογονανθράκων της χώρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News