Ιεράπετρα: Άρπαξαν 500 κιλά τοματίνα και έγιναν... καπνός (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
Ιεράπετρα: Άρπαξαν 500 κιλά τοματίνα και έγιναν... καπνός (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρώτη φετινή κλοπή κηπευτικών από θερμοκήπιο στην Ιεράπετρα

 

Κλέφτες με θράσος και μεγάλη υπομονή μπήκαν από ανασφάλιστη είσοδο σε θερμοκήπιο 5 στρεμμάτων στη θέση «Άξιον Εστί» βόρεια της πόλης της Ιεράπετρας, και μάζεψαν όλα τα ώριμα τοματίνια τύπου «βελανίδι» που είχε σκοπό να συγκομίσει το πρωί της Πέμπτης ο ιδιοκτήτης τους,  με τους τρείς Πακιστανούς εργάτες γης, που εργάζονται στην επιχείρηση του.

Το πρωί της Πέμπτης οι τρείς Πακιστανοί εργάτες γής,  μπήκαν στο θερμοκήπιο του κ Γιώργου Γαλανάκη, με σκοπό να ξεκινήσουν τη συγκομιδή των κατακόκκινων «βελανιδιών»  από τη βόρεια πλευρά , όπου την προηγούμενη ημέρα είχαν διαπιστώσει ότι το περιβόλι είχε το χρώμα της φωτιάς,  από τα κατάφορτα φυτά με τον ώριμο καρπό.

«Οι τρείς εργάτες μου τρόμαξαν όταν είδαν ότι, το πρωί της Πέμπτης πάνω στα φυτά στις 8 πρώτες σειρές από τη βόρεια πλευρά του θερμοκηπίου,   δεν υπήρχαν κόκκινα «βελανίδια». Κυριαρχούσε το πράσινο χρώμα , ενώ ανάμεσα στις σειρές κάτω από τα φυτά βρίσκαμε αρκετά τοματίνια που είχαν πέσει από τα χέρια των κλεφτών , οι οποίοι πιθανότατα προσπαθούσαν μέσα στη νύχτα να μαζέψουν  βιαστικά όσα περισσότερα μπορούσαν για  να τα διαθέσουν στην αγορά για να αποκομίσουν ένα μικρό οικονομικό όφελος,  γιατί αυτή την περίοδο οι τιμές είναι πολύ χαμηλές», μας είπε ο Γιώργος Γαλανάκης , δείχνοντας μας τα σημάδια στο  φρέσκο χώμα που υποδηλώνουν την εισβολή των κλεφτών στο θερμοκήπιο του.

«Εδώ γύρω από το μοναστήρι του «Άξιον Εστί» δεν έχουμε ακούσει να έχουν γίνει άλλες κλοπές τέτοιου είδους τα τελευταία χρόνια. Έχουμε υπόνοιες αλλά δεν έχουμε ακόμη στοιχεία να αποδείξουμε την ενοχή κάποιου ανθρώπου. Θα κάνουμε οπωσδήποτε καταγγελία στην Ελληνική Αστυνομία  και στην Δασική Υπηρεσία που έχει τις αρμοδιότητες της Αγροφυλακής και ελπίζουμε είτε να βρεθούν οι δράστες να μας αποζημιώσουν για τη ζημιά που μας έκαναν,  είτε να σταματήσει εδώ η παράνομη δραστηριότητα τους», πρόσθεσε ο Γιώργος Γαλανάκης.

Κάθε χρόνο στην Ιεράπετρα κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου καταγράφονται πολλές κλοπές κηπευτικών και αγροτικών εφοδίων από τα θερμοκήπια τις νυχτερινές ώρες , όταν οι παραγωγοί βρίσκονται στα σπίτια τους και ξεκουράζονται. Πολλοί παραγωγοί έχουν παγιδεύσει τις θερμοκηπιακές τους εγκαταστάσεις με κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης και σύγχρονα συστήματα  συναγερμού και τηλεειδοποίησης , σε περίπτωση που ανιχνευτεί κάποια ύποπτη κίνηση μέσα κι έξω από το θερμοκήπιο τους .

Οι περισσότεροι όμως  πιστεύουν ότι , δεν θα τύχει ποτέ σε εκείνους και δεν προσφεύγουν στην τεχνολογία , θεωρώντας ότι είναι μεγάλο το κόστος της εγκατάστασης και της αγοράς τέτοιων συστημάτων παρακολούθησης . Κάποιοι άλλοι προσφεύγουν στην εκπαίδευση ενός η δύο καλών σκύλων φυλάκων,  που γαυγίζοντας δρούν αποτρεπτικά σε μια πιθανή είσοδο  κάποιου αγνώστου,  στο χώρο που έχουν μάθει να προστατεύουν.

Το εντυπωσιακό σε αυτήν την πρώτη  φετινή περίπτωση κλοπής αγροτικών προϊόντων  από θερμοκήπιο , είναι ότι τα βελανίδια,  έχουν πολύ χαμηλή τιμή αυτή την περίοδο(1,30 το κιλό) και είναι πάρα πολύ χρονοβόρα η συγκομιδή τους. Αυτό δείχνει ότι οι δράστες είχαν ιδιαίτερους και μοναδικούς λόγους να εισβάλουν σε αυτό το θερμοκήπιο, σε αυτήν την περιοχή,  που ήξεραν ότι , μια από τις τρείς εισόδους του δεν ήταν ασφαλισμένη και επειδή είναι σε απόμερο σημείο τους παρείχε μια κάποια σιγουριά,  ότι δεν θα τους ιδεί κανείς , ειδικά κατά τις νυχτερινές  ώρες της Τετάρτης,  οπότε είχαμε και βροχοπτώσεις μετά τις 8.00 το βράδυ.

Η αλήθεια είναι πως  αυτήν την περίοδο με τους ελαιοπαραγωγούς  στην Ιεράπετρα , να έχουν ξεκινήσει τη συγκομιδή του ελαιόκαρπου και με το λάδι να έχει μετά από πολλά χρόνια μια καλή τιμή για τον παραγωγό, πιστεύαμε ότι, θα είχαμε πολλά κρούσματα κλοπής τσουβαλιών με ελιές από τους ελαιώνες , όπου συνήθιζαν από παλιά να αφήνουν τις ελιές τους οι αγρότες , αν δεν είχαν τελειώσει το λιομάζωμα.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουμε κανένα κρούσμα κλοπής λαδιού η ελαιόκαρπου και ελπίζουμε να συνεχίσουμε έτσι μέχρι το τέλος της σαιζόν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News