Εμπλοκή ΤΕΒΑ: Νίπτει τας χείρας της… η Υφυπουργός Εργασίας για τις 8.500 οικογένειες απόρων στην Κρήτη (βίντεο)

Κρήτη
Εμπλοκή ΤΕΒΑ: Νίπτει τας χείρας της… η Υφυπουργός Εργασίας για τις 8.500 οικογένειες απόρων στην Κρήτη (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Βουλή επανέφερε το φλέγον ζήτημα που ανέδειξε το neakriti.gr ο βουλευτή Ηρακλείου Νίκος Ηγουμενίδης

Στη Βουλή επανέφερε το μεγάλο ζήτημα της παύσης του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς Απόρους (ΤΕΒΑ) στην Κρήτη ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Ηγουμενίδης με επίκαιρη ερώτηση του προς το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ήταν αρχές Οκτωβρίου όταν ο Ηρακλειώτης βουλευτής κατέθεσε γραπτή ερώτηση για την παύση του προγράμματος, μετά την ανάδειξη του ζητήματος από το neakriti.gr, προς το αρμόδιο υπουργείο με τον ίδιο να λαμβάνει τότε μια απάντηση την οποία και χαρακτήρισε «κατώτερη των περιστάσεων».

Από τα έδρανα της Βουλής ο Νίκος Ηγουμενίδης ζήτησε λύσεις για τις 8.500 οικογένειες στην Κρήτη που εδώ και εννιά μήνες δεν έχουν πρόσβαση στην ενίσχυση που δικαιούνται, η οποία αποτελείται από τρόφιμα και βασικά υλικά πρώτης ανάγκης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι:

«Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για τις δικαστικές διαμάχες», οι οποίες είναι σύμφωνα με τους υπεύθυνους και ο βασικός λόγος που η λειτουργία του προγράμματος «πάγωσε» στην Κρήτη.

Στην απάντηση της η υφυπουργός Κοινωνικών υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε ότι, από επιχειρησιακή άποψης, το ΤΕΒΑ είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα του υπουργείου καθώς σύμφωνα με την ίδια, «έχει έναν τεράστιο προϋπολογισμό και έναν πολύ μεγάλο διοικητικό φόρτο κατανομής και διανομής σε όλη την περιφέρεια της χώρα». Στη συνέχεια η αρμόδια υφυπουργός υπενθύμισε ότι τον Ιούλιο του 2021 υπήρξε αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος, με εθνικούς πόρους, κατά 63 εκατομμύρια ευρώ σε επίπεδο επικράτειας ενώ σε επίπεδο Κρήτης η αύξηση των κονδυλίων έφτασε τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Η κ. Μιχαηλίδου παραδέχτηκε ότι τα ένδικα μέσα όντως οδηγούν σε καθυστερήσεις σημειώνοντας όμως ότι είναι απότοκο ενός αναφαίρετου δικαιώματος των συμμετεχόντων στις διαγωνιστικές διαδικασίες. Δηλώνοντας στην συνέχεια:

«Δεν θα μπορέσουμε να διανέμουμε τα προϊόντα στους ωφελούμενους μέσω voucher ή μέσω μιας προπληρωμένης κάρτας, όσο η δικαιοσύνη εκκρεμεί και είναι ανοικτή για έναν διαγωνισμό ο οποίος συνέβη πολλές κυβερνήσεις πριν από εμάς».

Κατά την δευτερολογία του ο κ. Ηγουμενίδης ζήτησε να ξεπεραστεί ο σκόπελος των δικαστικών αγκυλώσεων τονίζοντας ότι «δεν γίνεται οι άνθρωποι αυτοί να μένουν αποκλεισμένοι», διερωτώμενος εν συνεχεία πως θα αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση παρόμοια γεγονότα στο μέλλον.

Κατά την απάντηση της η κ. Μιχαηλίδου εξήγησε ότι πρέπει να γίνονται προσεκτικά βήματα αναφορικά με τον σχεδιασμό έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Καταλήγοντας η αρμόδια υφυπουργός ανέφερε ότι συμφωνεί με την τοποθέτηση του κ. Ηγουμενίδη σημειώνοντας: «οι άνθρωποι οι οποίοι είναι στην ακραία ευαλωτότητα, ενδιαφέρονται για την ενίσχυσή τους, για τον μη αποκλεισμό τους από την κοινότητα και όλες τις οικονομικές δραστηριότητες.»

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκου Ηγουμενίδη:

«Εδώ και εννέα μήνες, κυρία Υπουργέ, 8.500 οικογένειες απόρων στην Κρήτη βρίσκονται πλήρως αποκλεισμένες από τις διανομές του ΤΕΒΑ. Είναι άποροι συμπολίτες μας. Απ’ όσο παρακολουθώ τα δημοσιεύματα, 11.000 φυσικά πρόσωπα μόνο στην Κρήτη δεν έχουν πρόσβαση στα στοιχειώδη αγαθά που δικαιούνται ή, αν θέλετε, έχει υποχρέωση το κράτος να τους δώσει.

Είχαμε θέσει την ερώτηση από τις αρχές του Οκτωβρίου γραπτά και αναγκάζομαι να επανέλθω με την προφορική επίκαιρη ερώτηση επειδή ακριβώς σ’ αυτό το δίμηνο δεν είχαμε απάντηση. Με την κατάθεση της επίκαιρης δόθηκε μια απάντηση από το Υπουργείο σας, η οποία κατά τη γνώμη μου είναι κατώτερη των περιστάσεων.

Είναι γνωστό στο Υπουργείο ότι εδώ και εννέα μήνες έχουν «παγώσει» όλες αυτές οι διαδικασίες, αφού κάποιες επιχειρήσεις έχουν προσβάλει τον διαγωνισμό. Λόγω δικαστικής διαμάχης, λοιπόν, έχουμε σταματήσει.

Το ερώτημα είναι τι γίνεται με τον κόσμο. Τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρουν οι δικαστικές διαμάχες. Θα έχει πρόσβαση σ’ αυτά τα αγαθά που, όπως είπα και πριν, είναι υποχρέωση του κράτους να παράσχει ή όχι; Με ποιον τρόπο θα το λύσουμε αυτό; Πώς σκέφτεστε να προχωρήσετε και γιατί δεν προχωράτε; Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχετε υλοποιήσει τη λύση που πρότεινε το κόμμα μας η προμήθεια των ειδών αυτών από τα καταστήματα της αγοράς να γίνεται με προπληρωμένη κάρτα; Η λύση αυτή είναι δοκιμασμένη, είναι απλή, είναι προσιτή, εξασφαλίζει την αξιοπρέπεια των δικαιούχων και τέλος επιτρέπεται από το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο. Γιατί δεν προχωράτε σ’ αυτήν τη λύση;»

Η απάντηση της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου

«Ξέρετε, νομίζω, ότι το ΤΕΒΑ, επιχειρησιακά τουλάχιστον, είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα προγράμματα που τρέχει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, γιατί έχει έναν τεράστιο προϋπολογισμό και έναν πολύ μεγάλο διοικητικό φόρτο κατανομής και διανομής σε όλη την περιφέρεια της χώρας.

Η απορρόφηση των πόρων ξεπερνά κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και μάλιστα σε ορισμένες γεωγραφικές περιφέρειες, μεταξύ αυτών και η δική σας, η Περιφέρεια Κρήτης, οι πόροι έχουν ήδη απορροφηθεί στο σύνολό τους. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν σημαίνει και δεν σήμανε και το τέλος του προγράμματος για τις περιοχές στις οποίες η απορρόφηση ήταν στο 100%.

Με τροποποίηση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, τον Ιούλιο του 2021, την οποία συνυπογράψαμε μαζί με τον Υπουργό Εργασίας και τον Υπουργό Ανάπτυξης, προχωρήσαμε με εθνικούς πόρους στην αύξηση του προϋπολογισμού κατά 63 εκατομμύρια ευρώ. Με τα χρήματα αυτά ενισχύθηκαν οι εν λόγω περιοχές, ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι διανομές στους ωφελούμενούς τους. Στο πλαίσιο αυτό και η Περιφέρεια Κρήτης έλαβε 4 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον.

Στόχος μας είναι η εξάντληση και αυτού του προϋπολογισμού. Επίσης, για εμάς είναι πολύ σημαντικό, μέχρι τη λήξη του προγράμματος να έχουν απορροφηθεί στο σύνολο οι πόροι σε όλη την Επικράτεια. Εντούτοις, με τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, το ΤΕΒΑ καταργείται ως ξεχωριστό Ταμείο και πηγαίνει στο νέο αυξημένο European Social Fund Plus.

Αναφορικά με το πρώτο σας ερώτημα σε σχέση με τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, εννοώντας -αν κατάλαβα καλά- τα ένδικα μέσα στα οποία καταφεύγουν κάποιες επιχειρήσεις, αμφισβητώντας τη νομιμότητα των διαδικασιών, σε αυτό έχω να σας πω τα εξής. Πρόκειται για ενέργειες που ναι, συμβαίνουν συχνά και που πράγματι σηματοδοτούν καθυστερήσεις στην υλοποίηση δράσεων ή προγραμμάτων. Ωστόσο, η άσκηση -το γνωρίζετε και εσείς- των ένδικων μέσων που προβλέπονται από τον νόμο αυτό, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των συμμετοχών στις διαγωνιστικές διαδικασίες.

Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενσωμάτωσε το 2016 τον ν.4412. Γνωρίζετε ότι δεν μπορεί κάποιος να κάνει διεθνή διαγωνισμό χωρίς να υπάρχει η διαδικασία των ένδικων ενστάσεων και ως εκ τούτου -για να απαντήσω και στο δεύτερο κομμάτι του ερωτήματός σας- σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει εναλλακτική διαδικασία για το τέλος της προηγούμενης προγραμματικής. Δηλαδή, δεν θα μπορέσουμε να διανέμουμε τα προϊόντα στους ωφελούμενους μέσω voucher ή μέσω μιας προπληρωμένης κάρτας, όσο η δικαιοσύνη εκκρεμεί και είναι ανοικτή για έναν διαγωνισμό ο οποίος συνέβη πολλές κυβερνήσεις πριν από εμάς.»

Δευτερολογία Νίκου Ηγουμενίδη

«Εδώ έχουμε τους τελευταίους των τελευταίων, τους "κολασμένους των κολασμένων". Είναι οι πιο ευάλωτοι, οι πιο αδύναμοι, οι πιο ανίσχυροι άνθρωποι, αυτοί που δεν πάει παρακάτω, δεν υπάρχει χειρότερο. Όμως με τη στάση της Κυβέρνησης δείξατε πρακτικά ότι υπάρχει και χειρότερο. Υπάρχει και παρακάτω, αφού εδώ και εννιά μήνες δεν έχουν πάρει τα χρήματά τους.

Μας ακούνε αυτή τη στιγμή δύο χιλιάδες εξακόσιες οικογένειες στο Ηράκλειο, διακόσιες εβδομήντα οικογένειες στον Δήμο της Γόρτυνας, οι σεισμόπληκτες, παράλληλα, οικογένειες στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, οι οκτώμισι χιλιάδες οικογένειες της Κρήτης, τα έντεκα χιλιάδες φυσικά πρόσωπα. Δεν τους ενδιαφέρουν οι νομικές διεκδικήσεις, που είναι, βεβαίως, δικαίωμα των συμμετεχόντων σε μια διαδικασία να προσφύγουν σε αυτές.

Αυτούς τους ανθρώπους, που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, τους ενδιαφέρει, κυρία Υπουργέ, πότε θα αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά που δικαιούνται, πότε θα αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά που έχει υποχρέωση να τους δώσει το κράτος. Πώς θα λύσετε το θέμα; Αντί να κάθεται η Κυβέρνηση ως Πόντιος Πιλάτος να νίβει τα χέρια της, περιμένοντας τη λήξη της δικαστικής διαμάχης, πείτε μας πώς η Κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει παρόμοια γεγονότα στο μέλλον;

Δεν μπορεί αυτό να γίνεται με καταδίκη των ανθρώπων αυτών, με στέρηση, με αποκλεισμό από κοινωνικά αγαθά. Αυτό εκφράζουμε, με αυτή την έννοια επανερχόμαστε στην ερώτηση. Η απάντησή σας, βεβαίως, ήταν σαφής. Δεν θα αποκτήσουν μέχρι να λήξει η δικαστική διαμάχη.

Θα σας έλεγα να το ξανασκεφτείτε, να το ξαναδείτε στο Υπουργείο, να το δείτε με τις νομικές σας υπηρεσίες και να ξεπεράσετε αυτή τη «σκόπελο». Δεν γίνεται οι άνθρωποι αυτοί να μένουν αποκλεισμένοι.»

Απάντηση Δόμνας Μιχαηλίδου

«Ως προς το ερώτημά σας στο κομμάτι της προπληρωμένης κάρτας, πράγματι, η δυνατότητα προπληρωμένης κάρτας ανοίγει με τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027. Ο κανονισμός ίδρυσης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου "Συν" –European Social Fund Plus- προβλέπει ότι η υλοποίηση της δράσης "επισιτιστική βοήθεια" και "υλική στέρηση" μπορεί να γίνει είτε άμεσα, με τη διανομή προϊόντων σε πακέτο, είτε έμμεσα, με την παροχή voucher που θα ενσωματώνει τα προϊόντα, κάτι το οποίο δεν γινόταν στην προηγούμενη προγραμματική.

Με άλλα λόγια, η υλοποίηση μέσω voucher δεν θα αποκλειστεί ως επιλογή, ούτε όμως και θα προκριθεί. Γιατί η διανομή σε πακέτο είναι όντως μία δοκιμασμένη μέθοδος η οποία ναι, χωράει βελτιστοποίησης –δεν θα πω ότι δεν χωράει βελτιστοποίησης- στην οποία δουλεύουμε αυτή τη στιγμή.

Από την άλλη μεριά όμως δεν υπάρχει και η σχετική εμπειρία σε καμία χώρα της Ευρώπης για τη διανομή μέσω voucher. Οπότε, πέραν αυτού, η επιλογή voucher δεν είναι κάτι που προκρίνουμε, αλλά δεν είναι και κάτι το οποίο αποκλείουμε. Όμως και η επιλογή voucher να γίνει, δεν μας απαλλάσσει από τις δημόσιες συμβάσεις για την εκτέλεση του έργου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στον σχεδιασμό μας, να περιμένουμε τις σχετικές οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε κάθε περίπτωση, κριτήριό μας είναι να πετυχαίνουμε υψηλή απορρόφηση. Γιατί όπως το είπατε και εγώ συμφωνώ μαζί σας, οι άνθρωποι οι οποίοι είναι στην ακραία ευαλωτότητα, ενδιαφέρονται για την ενίσχυσή τους, για τον μη αποκλεισμό τους από την κοινότητα και όλες τις οικονομικές δραστηριότητες.»

Μετά από εννέα μήνες το ΤΕΒΑ επιστρέφει την ελπίδα στα νοικοκυριά

Μετά από εννέα ολόκληρους μήνες που αναγκάστηκαν να ζήσουν δίχως καν τα απαραίτητα, χιλιάδες δικαιούχοι του προγράμματος ΤΕΒΑ στην Κρήτη φαίνεται ότι σε λίγες μέρες θα δουν κάποιες από τις ποσότητες τροφίμων από αυτές που θα έπρεπε να έχουν λάβει, να μπαίνουν στα σπίτια τους, μιας και ολοκληρώθηκε η δικαστική διαμάχη μεταξύ των δύο μειοδοτών.

Σύμφωνα με τον Γενικό διευθυντή Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης, Σπύρο Επιτροπάκη η πιθανότερη ημερομηνία επανεκκίνησης του προγράμματος είναι η 12η Δεκεμβρίου 2022.

Ο νέος κύκλος του προγράμματος σε επίπεδο Κρήτης θα αφορά περίπου 7,5 χιλιάδες οικογένειες και περισσότερα από 11 χιλιάδες φυσικά πρόσωπα.

(φωτογραφία αρχείου Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News