Κρήτη: «Χρυσή» χρονιά για την ελαιοκομία στο νησί (βίντεο)

Κρήτη
Κρήτη: «Χρυσή» χρονιά για την ελαιοκομία στο νησί (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρυσή χρονιά για την Κρήτη αναδεικνύεται το 2022 καθώς μετά τα ρεκόρ αφίξεων την τουριστική σεζόν, φαίνεται ότι έρχεται και χρονιά ρεκόρ για το ελαιόλαδο τόσο σε ποσότητα όσο και σε τιμή - Με συγγενείς, φίλους ακόμη και τους ηλικιωμένους γονείς τους επιχειρούν να καλύψουν τα κενά σε εργάτες γης οι παραγωγοί της Κρήτης, που έχουν ξεκινήσει την ελαιοσυλλογή
  • Πρόσω ολοταχώς για «χρυσή» χρονιά στην ελαιοκομία της Κρήτης
  • Από το 1991 είχε να «δει» η Κρήτη τέτοια τιμή στο λάδι
  • «Υπερβεντέμα» από τα Χανιά μέχρι τη Σητεία
  • Από 4,30 έως και 4,70 το κιλό στο «χρηματιστήριο ελαιολάδου»
  • Μετά τη χρυσή χρονιά για τις τουριστικές αφίξεις, η χρονιά φέτος αναμένεται εξαιρετική και για το κρητικό ελαιόλαδο, που αυτή την ώρα κυμαίνεται από τα 4,30 έως και 4,70 ευρώ το κιλό. Αν και ο καιρός βοηθάει στην ελαιοσυλλογή, αρκετοί είναι εκείνοι που εκφράζουν την ανησυχία τους καθώς η ζέστη των ημερών εξακολουθεί να ευνοεί επικίνδυνα το δάκο που απειλεί την ποιότητα του ελαιολάδου.  

    Θυμίζοντας παλιότερες εποχές το ελαιόλαδο της Κρήτης φέτος δείχνει να έχει πρωταγωνιστικό χαρακτήρα σε ότι αφορά το εμπόριο, με δεδομένο και το πρόβλημα που εμφανίζει η Ισπανία και η Ιταλία λόγω κλιματικής αλλαγής και  δίνει ένα ισχυρό προβάδισμα στο χρυσάφι του νησιού.

    Την ίδια ώρα σε νούμερο ένα πρόβλημα φέτος αναδεικνύεται όμως η έλλειψη εργατών γης που απειλεί  σε μεγάλο βαθμό, σημαντική ποσότητα παραγωγής να μείνει αμάζευτη. Προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, παραγωγοί ενεργοποιούν οικογένεια, φίλους και γονείς να συμμετέχουν στη διαδικασία.

    Όπως ο κ. Κώστας Ξειδιανάκης 70 ετών που μαζί με τη γυναίκα του και ένα φίλο τους τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησαν να μαζεύουν τον καρπό από τα δέντρα, χωρίς να γνωρίζουν αν θα καταφέρουν ή θα προλάβουν πριν αρχίσει το κρύο να μαζέψουν το σύνολο της παραγωγής.

    Ο καλός καιρός πάντως έχει ευνοήσει την ελαιοσυλλογή σε ότι αφορά τις συνθήκες πλην όμως την ίδια ώρα η ζέστη προβληματίζει έντονα, μπροστά στην πιθανότητα να ευνοηθεί ο δάκος που απειλεί την ποιότητα του ελαιολάδου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News