Επίσημο: Αυτά είναι τα αίτια της τραγωδίας της Λεωφόρου Δημοκρατίας - Γιατί έπεσε το πεύκο που σκότωσε τον 51χρονο

Κρήτη
Επίσημο: Αυτά είναι τα αίτια της τραγωδίας της Λεωφόρου Δημοκρατίας - Γιατί έπεσε το πεύκο που σκότωσε τον 51χρονο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Όταν το δέντρο βγήκε διαπιστώθηκε καταρχήν ότι δεν είχε σχεδόν ριζικό σύστημα σε καμία κατεύθυνση. Υπήρχε μία ρίζα σαν παραφυάδα η οποία τύλιγε το κάτω μέρος του κορμού . Αυτό έδειχνε ότι είχε αποκοπεί το ριζικό του σύστημα διαχρονικά με όλες τις εργασίες που γινόταν τόσο στα έργα κοινής ωφέλειας όσο και στις πολυκατοικίες εκατέρωθεν" ανέφερε η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη

Για πρώτη φορά ακούστηκαν από επίσημα χείλη τα αίτια που προκάλεσαν την πτώση του φονικού πεύκου τον περασμένο Αύγουστο σκοτώνοντας τον δικυκλιστή Παναγιώτη Μητρέλο που διερχόταν από τη Λεωφόρο Δημοκρατίας! Η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη εξέθεσε τα αίτια που προκάλεσαν την πτώση του πεύκου επιβεβαιώνοντας πλήρως τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του neakriti.gr ότι το δέντρο δεν είχε ρίζες γιατί είχαν αποκοπεί από έργα κοινής ωφέλειας ενώ η σήψη είχε διαπεράσει σε βάθος τον κορμό! Η κ. Κοζυράκη από τα Χανιά αναφερόμενη στο μηχάνημα που έγραψε χθες το neakriti.gr ότι ήρθε από Γερμανία και ελέγχει τα δέντρα του Μασταμπά ανέφερε: «Είναι ένα όργανο το οποίο ουσιαστικά δεν βλέπει τις ρίζες και την στατικότητα του δέντρου, όσον αφορά τη δυνατότητα των ριζών να το στηρίξουν, αλλά δίνει πάρα-πάρα πολύ καλή εικόνα για τυχόν σήψη του δέντρου μέσα στον κορμό, κάτι το οποίο μπορεί να μη δείχνει εξωτερικά, οπότε μπορεί να έχουμε κάποιο δέντρο όπως έγινε στην περίπτωση του φονικού δέντρου στη Λεωφόρο Δημοκρατίας όπου εξωτερικά ήταν πολύ καλό το δέντρο και μάλιστα ήταν ευθυτενές δεν είχε ιδιαίτερη κλίση.

Το δέντρο στη βάση του κορμού ήταν εντελώς σάπιο. Μετά την κοπή του δηλαδή φάνηκε ότι το δέντρο ήταν εντελώς σάπιο και το σάπισμα αυτό μειώνονταν όσο ανεβαίναμε στον κορμό. Αλλά η βάση του ήταν εντελώς σάπια, οπότε το δέντρο έσπασε λύγισε και έπεσε. Όταν το δέντρο βγήκε διαπιστώθηκε καταρχήν ότι δεν είχε σχεδόν ριζικό σύστημα σε καμία κατεύθυνση. Υπήρχε μία ρίζα σαν παραφυάδα η οποία τύλιγε το κάτω μέρος του κορμού . Αυτό έδειχνε ότι είχε αποκοπεί το ριζικό του σύστημα διαχρονικά με όλες τις εργασίες που γινόταν τόσο στα έργα κοινής ωφέλειας όσο και στις πολυκατοικίες εκατέρωθεν Και τα πεζοδρόμια. είναι κάτι το οποίο λόγω ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αντιμετωπίζουμε τα δέντρα στα παγκάκια έχουν έναν ένα πολύ σημαντικό τμήμα τους κάτω από το έδαφος το οποίο αν πληγεί δημιουργεί κινδύνους ουσιαστικά για την ευζωία του δέντρου και μετά για τους ανθρώπους και τι διαπιστώσαμε ότι αυτό που είδαμε όταν Έπεσε το δέντρο, βγήκαν οι πλάκες και φάνηκε ότι είχε επιχωματωθεί ένα μέτρο του κορμού. Ξέραμε Λοιπόν πολύ καλά ότι αυτό το επιχωματωμένο κομμάτι το οποίο βρισκόταν μέσα στα τσιμέντα χωρίς ρίζες θα έχει φτάσει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό σήψης που όταν έφτασε η άσχημη αυτή ώρα έπεσε και σκότωσε τον άνθρωπο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News