Επί τάπητος ο αγωγός EAST MED στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης

Κρήτη
Επί τάπητος ο αγωγός EAST MED στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριν από λίγο καιρό ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης είχε ενημερωτική τηλεδιάσκεψη με τα στελέχη του φορέα υλοποίησης του East Med

Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης τίθεται επί τάπητος αύριο το μεγάλο διακρατικό έργο του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος καλείται στην αυριανή συνεδρίαση της να γνωμοδοτήσει επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου , για το υποθαλάσσιο και το χερσαίο κομμάτι, βεβαίως, του διπλού αγωγού που διέρχεται από την Κρήτη και γενικότερα από την ελληνική επικράτεια.

Είχε προηγηθεί η ανάρτηση της ΜΠΕ σε δημόσια διαβούλευση από την περιφέρεια Κρήτης ως τις 31 Οκτωβρίου ενώ παράλληλα είναι ήδη σε εξέλιξη η κατάρτιση των κτηματολογικών διαγραμμάτων στη Σητεία και συγκεκριμένα στην περιοχή του Αθερινόλακκου, που θα είναι το σημείο προσαιγιάλωσης του αγωγού, όπως θα έρχεται από την Κύπρο, ενώ εκεί θα κατασκευαστούν και οι σταθμοί συμπίεσης του φυσικού αερίου.

Θυμίζουμε ότι πριν από λίγο καιρό ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης είχε ενημερωτική τηλεδιάσκεψη με τα στελέχη του φορέα υλοποίησης του East Med, δηλαδή της εταιρείας IGI Poseidon SA («Υποθαλάσσιος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδας-Ιταλίας/ΥΑΦΑ “Ποσειδών Α.Ε.”», στην οποία συμμετέχουν ισομερώς η ελληνική ΔΕΠΑ και η ιταλική εταιρεία Edison) .

Ο ίδιος είχε θέσει  ερωτήματα και σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα, αλλά και τη γενικότερη βούληση ως προς τη δρομολόγηση του κολοσσιαίου έργου που είναι στα σκαριά και στις συζητήσεις εδώ και χρόνια.

Oι απαντήσεις που έλαβε ήταν ότι υπάρχει βούληση να προχωρήσει εμπράκτως το έργο, μετά από αρκετά χρόνια συζητήσεων και πως, όταν (ή αν) ξεκινήσει, τότε θα χρειαστεί περί τα 4 χρόνια για να υλοποιηθεί.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, παρουσιάστηκαν εκτενώς από τα στελέχη της εταιρείας τα τεχνικά χαρακτηριστικά, οι προδιαγραφές και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Όπως μας σχολίασε ο κ. Ξυλούρης, το εν λόγω έργο δεν έχει ιδιαίτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην Κρήτη, αφού κατά βάση θα περνά υποθαλάσσια , και σε αρκετό βάθος.

Το μοναδικό χερσαίο κομμάτι χωροθετείται σε μια πολύ περιορισμένη έκταση στην περιοχή του Αθερινόλακκου, όπου χωροθετούνται ειδικότερα η θέση προσαιγιάλωσης του “δίδυμου” αγωγού, οι χώροι εγκατάστασης του Σταθμού Συμπίεσης και Μέτρησης και δύο “δίδυμοι” αγωγοί μήκους 1 χιλιομέτρου ο καθένας.

(φωτογραφία αρχείου ΑΡ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News