Κρήτη: Αντιδράσεις για το μίνι... ασφαλιστικό - Οι αλλαγές σε μισθούς και συντάξεις - Τι θα ισχύει για την άδεια μητρότητας

Κρήτη
Κρήτη: Αντιδράσεις για το μίνι... ασφαλιστικό - Οι αλλαγές σε μισθούς και συντάξεις - Τι θα ισχύει για την άδεια μητρότητας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συνιστά την τελευταία απόπειρα της κυβέρνησης να αλλάξει το ασφαλιστικό σύστημα μέχρι και τις εκλογές

Σημαντικές αλλαγές σε συντάξεις, στον τρόπο ασφάλισης των εργαζομένων από τις ίδιες τις επιχειρήσεις, αλλά και στον μισθό που θα λαμβάνει ο δημόσιος υπάλληλος φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συνιστά την τελευταία απόπειρα της κυβέρνησης να αλλάξει το ασφαλιστικό σύστημα μέχρι και τις εκλογές. Παρά τις αλλαγές που φέρνει στο εισόδημα και την ασφάλιση, εργασιακές ομάδες όπως εκείνες των δημοσίων υπαλλήλων υποστηρίζουν πως δεν είναι αρκετές τέτοιου είδους ασφαλιστικές δικλίδες, αλλά απαιτούνται ουσιώδη μέτρα.

Ειδικότερα, στο “μίνι” ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπεται η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% των ασφαλισμένων του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, που έχει ως αποτέλεσμα από την 1η Ιανουαρίου 2023 να αυξηθεί, αντίστοιχα, ο καθαρός μισθός όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Απέναντι σε αυτή την κυβερνητική πρωτοβουλία, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ στο Ηράκλειο και γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Γρηγόρης Κοκοβάκης, υποστήριξε πως είναι ένα μέτρο που δε φτάνει να αναχαιτίσει την ακρίβεια και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των δημοσίων υπαλλήλων.

«Είναι ένα μέτρο που κινείται σε σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, θεωρώ πως θα έπρεπε να είχε καταργηθεί το 1% της ειδικής εισφοράς εδώ και χρόνια, καθόσον δεν είχε την ανταποδοτικότητα που έπρεπε να είχε. Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση αυξάνει τις συντάξεις και τους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν δεχτεί μειώσεις κοντά στο 20-25% του μισθού τους τα τελευταία δέκα χρόνια, ενώ η αγοραστική δυναμική έχει πέσει κατά 25%. Αυτή είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί», είπε ο κ. Κοκοβάκης.

Να σημειωθεί ότι η ειδική αυτή εισφορά δεν υπολογίζεται στο εφάπαξ, δε συμπεριλαμβάνεται στις συσσωρευμένες εισφορές και δεν προσμετράται στον συντελεστή ανταποδοτικότητας ή στην ατομική μερίδα του ασφαλισμένου. Επιβλήθηκε το 2011 με στόχο τη διάσωση του τέως ΤΠΔΥ (Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων), όμως ο κλάδος πρόνοιας του ΕΦΚΑ, στον οποίο ανήκει πλέον το τέως Ταμείο, είναι πλεονασματικός και, συνεπώς, δεν υπάρχει λόγος διατήρησής του. Αντίθετα, όπως εκτιμούν στο υπουργείο Εργασίας, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα οδηγήσει σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων.

Επιδότηση επιχειρήσεων

Είναι άξιο αναφοράς πως στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο προβλέπεται και θέσπιση προγράμματος της επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών σε επιχειρήσεις οι οποίες από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 μετατρέπουν συμβάσεις μισθωτών εργαζομένων με μερική απασχόληση σε συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Το πρόγραμμα αφορά σε επιχειρήσεις που στις 9 Σεπτεμβρίου 2022 απασχολούσαν εργαζομένους με σύμβαση μερικής απασχόλησης σε ποσοστό άνω του 50%.

Οι ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένου και εργοδότη επιδοτούνται κατά 40% από τον κρατικό προϋπολογισμό για τον εργαζόμενο του οποίου η σύμβαση μετατράπηκε από μερικής απασχόλησης σε πλήρους, για ένα χρόνο, αρχής γενομένης από την πρώτη ημέρα της μετατροπής.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, καθώς υπάρχουν πολλά θέματα στις επιχειρήσεις. Παρ’ όλα αυτά, το κίνητρο είναι θετικό. Χρειάζεται να υπάρχουν τέτοια κίνητρα. Η ασφάλιση των εργαζομένων είναι ένα βάρος για τις επιχειρήσεις και με αυτό το κίνητρο ουσιαστικά οι επιχειρήσεις βοηθιούνται», σχολιάζει ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Εστίασης και Επισιτισμού Νομού Ηρακλείου, Νίκος Ρηγάκης.

Αυξάνεται η άδεια μητρότητας

Μια σημαντική αλλαγή που φέρνει το νομοσχέδιο είναι η αύξηση της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας από έξι σε εννέα μήνες για γυναίκες που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτές, με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου. Κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας, η ΔΥΠΑ (τέως ΟΑΕΔ) καταβάλλει στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας.

Τέλος στην πρόωρη συνταξιοδότηση πριν τα 62 στο δημόσιο

Με το ασφαλιστικό σχέδιο νόμου, η “πόρτα” του Δημοσίου για πρόωρη συνταξιοδότηση σε ηλικίες 55-60 ετών κλείνει από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά και για όσους υπαλλήλους είχαν μεν συμπληρώσει 25ετία το διάστημα μεταξύ 2010 και 2012, δεν προλαβαίνουν όμως να συμπληρώσουν την απαιτούμενη ηλικία έως το τέλος του 2022.

  • Έτσι, για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος που είχε συμπληρώσει 25 έτη υπηρεσίας το 2011 αλλά δε συμπληρώνει τα 56 έτη μέχρι και τον ερχόμενο Δεκέμβριο, δε δικαιούται μειωμένη σύνταξη το 2022. Θα πρέπει να ξαναδεί τις όποιες δυνατότητες συνταξιοδότησης έχει μετά από 6 χρόνια, όταν δηλαδή θα συμπληρώσει τα 62.
  • Στον αντίποδα, εάν ο ίδιος υπάλληλος συμπληρώσει για παράδειγμα το 56ο, σε λίγες ημέρες, εντός Νοεμβρίου, θεμελιώνει δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη, το οποίο μάλιστα δεν είναι ανάγκη να το ασκήσει έως το τέλος του 2022. Μπορεί να το ασκήσει οποτεδήποτε.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ηρακλείου, Γιώργος Λενακάκης, υποστήριξε: «Ουσιαστικά εφαρμόζεται μια μνημονιακή υποχρέωση. Με αυτόν τον τρόπο, κανένας δημόσιος υπάλληλος δε θα μπορεί να βγαίνει στη σύνταξη κάτω από τα 62 έτη. Είναι μια μνημονιακή δέσμευση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News