Μανιάτης: Το κοίτασμα της νότιας Κρήτης μοιάζει με το γιγαντιαίο της Αιγύπτου (βίντεο)

Κρήτη
Μανιάτης: Το κοίτασμα της νότιας Κρήτης μοιάζει με το γιγαντιαίο της Αιγύπτου (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρώην υπουργός ενέργειας σημείωσε πως το κοίτασμα της Νότιας Κρήτης έχει δομές όμοιες με το γιγαντιαίο της Αιγύπτου. Τον ακριβή όγκο του δεν τον ξέρουμε, όταν βλέπεις ότι έχει ανάλογες δομές, μπορείς να κάνεις εκτιμήσεις ότι η τάξη μεγέθους του όγκου του, μπορεί να είναι ανάλογη

Βρισκόμαστε στο ευχάριστο σημείο στο να αρχίσει να έχει νόημα η συζήτηση, όχι μόνο για ενεργειακή αυτοδυναμία της Ελλάδας, αλλά ταυτόχρονα και για έναν νέο ρόλο της χώρας ως τροφοδότης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου» τόνισε ο πρώην υπουργός ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Δυστυχώς βέβαια αυτή τη συζήτησή θα έπρεπε να την είχαμε κάνει πριν 7-8 χρόνια, αλλά ας κρατήσουμε το θετικό, ότι αυτή τη στιγμή γίνεται μια σοβαρή επανεκκίνηση του προγράμματος ερευνών» προσέθεσε ο κ. Μανιάτης.

//--> //-->Το κοίτασμα της νότιας Κρήτης μοιάζει με το γιγαντιαίο της Αιγύπτου

Ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι η πιο ώριμη περιοχή που μπορεί σύντομα να «δώσει» φυσικό αέριο είναι αυτή των Ιωαννίνων:

«Είναι πολύ σημαντικό κοίτασμα που το ξέρουμε εδώ και πάνω από 10 χρόνια. Και υπάρχουν πού σοβαρές εκτιμήσεις ότι μπορεί να είναι η ευχάριστη έκπληξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Παράλληλα τόνισε ότι «το κοίτασμα της Νότιας Κρήτης έχει δομές όμοιες με το γιγαντιαίο της Αιγύπτου. Τον ακριβή όγκο του δεν τον ξέρουμε, όταν βλέπεις ότι έχει ανάλογες δομές, μπορείς να κάνεις εκτιμήσεις ότι η τάξη μεγέθους του όγκου του, μπορεί να είναι ανάλογη».

Ο κ. Μανιάτης σημείωσε ότι για το κοίτασμα των Ιωαννίνων θα προκύψει πλήρης εικόνα σε λιγότερο από έναν χρόνο, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρχει σύντομα εικόνα και για το υπερώριμο, όπως το χαρακτήρισε, κοίτασμα στο Κατάκολο.

Παράλληλα, σχολίασε ότι τα κοιτάσματα στη Νότια Κρήτη και νοτοιδυτικά της Πελοπονήσου είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα, γεγονός που έχει προκύψει από τα πρώτα σεισμικά που έγιναν το 2012, όπου όπως τόνισε «μερικές εταιρίες που παρακολουθούσαν τις έρευνες, παραμιλούσαν».

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε και στο δημοσίευμα της Handelsblatt, τονίζοντας ότι «δεν είναι στον αέρα. Στηρίζεται σε ανακοίνωση της ελληνικής εταιρείας υδρογονανθράκων το 2020 και κάνει αυτή την εκτίμηση».

Ο πρώην υπουργός ενέργειας τόνισε ότι «η Ελλάδα καταναλώνει κάθε χρόνο περίπου 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο εκτιμάται ότι είναι δυο (2) χιλιάδες δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Σε ότι αφορά τα οικονομικά στοιχεία, ο κ. Μανιάτης τόνισε: «Η συνολική ακαθάριστη αξία των κοιτασμάτων με αυτά που ξέρουμε μέχρι τώρα, εκτιμάται ότι είναι της τάξης των 250 δισ. ευρώ με τιμές προ κρίσης. Με τιμές σημερινές, πολλαπλασιάστε το επί δύο ή επί τρία».

Τι κέρδος θα έχει η Ελλάδα

Σε ότι αφορά πρακτικά το κέρδος της Ελλάδας σε συνδυασμό με τις ιδιωτικές εταιρείες που αναλαμβάνουν τις εξορύξεις, ο κ. Μανιάτης εξήγησε:

«Πρακτικά, ο ιδιώτης – επενδυτής, βάζει όλα τα χρήματα, παίρνει όλα τα ρίσκα, αναλαμβάνει όλους τους κινδύνους. Το ελληνικό δημόσιο, δεν βάζει ούτε ένα ευρώ. Για να τα βάζει αυτά τα χρήματα ο ιδιώτης, ξέρει πολύ καλά που τα βάζει και τι πιθανότητες έχει να τα πάρει πίσω.

Όταν λοιπόν, με το καλό βγουν καλές οι γεωτρήσεις, παραγωγικές, τότε περίπου, στις ελληνικές θάλασσες που είναι σχετικά δύσκολες θάλασσες, τα κέρδη μοιράζονται μισά-μισά, δηλαδή περίπου μισά το ελληνικό δημόσιο και μισά ο επενδυτής.

Στην Αίγυπτο, που έχει πολύ πιο ρηχά νερά, δηλαδή στο Δ του Νείλου έχεις γεώτρηση στα 100 μέτρα, ενώ στην Κρήτη στα 2.500 μέτρα. Εκεί είναι πιο εύκολες οι γεωτρήσεις άρα είναι περισσότερα τα έσοδα του Δημοσίου», κατέληξε ο κ. Μανιάτης.

Φωτογραφία: Associated press

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News