Ευθύμιος Λέκκας: "Δεν ενοχλούν το περιβάλλον οι σεισμικές έρευνες για το φυσικό αέριο" (βίντεο)

Κρήτη
Ευθύμιος Λέκκας: "Δεν ενοχλούν το περιβάλλον οι σεισμικές έρευνες για το φυσικό αέριο" (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ ξεκαθάρισε το τοπίο γύρω από μια συζήτηση που προβληματίζει πολλούς

Τον ρόλο των σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου εξήγησε με πολύ απλά λόγια ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, με φόντο την έναρξη των δισδιάστατων ερευνών από το ερευνητικό σκάφος “Sanco Swift” μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου.

«Οι έρευνες δεν είναι τίποτα άλλο από σεισμικές δονήσεις, πολύ μικρής ισχύος, και αποτελούν μία ακτινογραφία του υπεδάφους. Αποτυπώνουν ουσιαστικά τις βιολογικές δομές που μπορούν να φιλοξενήσουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων», σημείωσε ο κ. Λέκκας μιλώντας στον ANT1 και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Δεν ενοχλούν το περιβάλλον, όπως εσφαλμένα αναφέρεται».

Όπου υπάρχει κοίτασμα δε σημαίνει ότι υπάρχουν και υδρογονάνθρακες.

«Η επόμενη φάση των αποτιμήσεων είναι η φάση των γεωτρήσεων, που θα πιστοποιήσουν την ύπαρξη πετρελαίου, γιατί το ότι υπάρχει κοίτασμα δε σημαίνει ότι υπάρχουν και υδρογονάνθρακες», επισήμανε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ενώ ερωτηθείς για το οικονομικό αποτέλεσμα σε περίπτωση ύπαρξης υδρογονανθράκων, ο καθηγητής είπε ότι δεν έχει υπόψη τα οικονομικά μεγέθη, τα οποία εξαρτώνται «από την έκταση του κοιτάσματος και από τις παγκόσμιες τιμές».

Επιβεβαίωσε όμως ότι, σε περίπτωση επιτυχών εξορύξεων, «και στα δημόσια ταμεία θα μπουν αρκετά χρήματα και ο Έλληνας πολίτης θα έχει επάρκεια».

//--> //-->
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News