Ηγουμενίδης: H Κυβέρνηση επιμένει στην διάταξη για χειρισμό κλαρκ χωρίς άδεια

Κρήτη
Ηγουμενίδης: H Κυβέρνηση επιμένει στην διάταξη για χειρισμό κλαρκ χωρίς άδεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Με άλλα λόγια, η Κυβέρνηση δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα: Την ενδιαφέρουν οι ανάγκες της αγοράς και όχι η προστασία των εργαζομένων. Προωθεί κάθε ρύθμιση που εξυπηρετεί τα μεγάλα ιδιωτικά και εργολαβικά συμφέροντα χωρίς καμία έννοια για τους εργαζόμενους και μάλιστα σε μια ειδικότητα που μετρά πολλά εργατικά ατυχήματα» δήλωσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ

Με αφορμή την πρόσφατη απάντηση της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας που διαβιβάστηκε μετά από αναφορά που κατατέθηκε στη Βουλή σχετικά με την νομοθετική ρύθμιση της Κυβέρνησης που επιτρέπει ακόμη και τον χειρισμό κλαρκ 2,5 τόνων χωρίς άδεια, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Πολύ πρόσφατα η Κυβέρνηση πέρασε μια νομοθετική ρύθμιση με την οποία αναιρεί το προηγούμενο καθεστώς που ισχύει για τους χειριστές μηχανημάτων έργου επιτρέποντας τη δυνατότητα χειρισμού κλαρκ 2,5 τόνων ακόμη και χωρίς άδεια. Το ζήτημα το αναδείξαμε από την πρώτη στιγμή στη Βουλή τονίζοντας ότι πρόκειται για μια εγκληματική ρύθμιση που οδηγεί σε ένα πολύ μεγάλο κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων.

Σε απαντητικό έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας μετά από κοινοβουλευτική αναφορά που κατατέθηκε επαναλαμβάνεται η αμετανόητη θέση της Κυβέρνησης για απαξίωση της άδειας σημειώνοντας ότι: «ορίζεται ρητά ότι για μηχανήματα με συνολική ισχύ κινητήρων άνω των δέκα (10) kw και μέγιστη ανυψωτική ικανότητα έως 2.500 kg δεν απαιτείται άδεια, αλλά ρητά προστέθηκε κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία η απαίτηση παρακολούθησης ειδικών προγραμμάτων κατάρτισης». Είναι φυσικά κατανοητό ότι η απλή παρακολούθηση προγράμματος κατάρτισης δεν μπορεί να υποκαταστήσει την άδεια που προϋποθέτει προϋπηρεσία συγκεκριμένου χρόνου, ορισμένα τυπικά προσόντα και εξετάσεις σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, που καμία απλή παρακολούθηση προγράμματος δεν συμπεριλαμβάνει.

Οι πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης κρύβονται στο ίδιο έγγραφο στο οποίο ομολογείται κυνικά για τα μηχανήματα έργου της 2ης ειδικότητας ότι «επιδιώκεται να δοθεί διέξοδος στις αυξημένες ανάγκες της αγοράς, και δη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αδυνατούν να ανεύρουν τέτοιων δεξιοτήτων δυναμικό, αλλά και να διατηρούν με διπλό κόστος εν δυνάμει αδειούχους σε Μ.Ε. (σ.σ. μηχανήματα έργου) για εργασίες ανύψωσης και μεταφοράς».

Με άλλα λόγια, η Κυβέρνηση δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα: Την ενδιαφέρουν οι ανάγκες της αγοράς και όχι η προστασία των εργαζομένων. Προωθεί κάθε ρύθμιση που εξυπηρετεί τα μεγάλα ιδιωτικά και εργολαβικά συμφέροντα χωρίς καμία έννοια για τους εργαζόμενους και μάλιστα σε μια ειδικότητα που μετρά πολλά εργατικά ατυχήματα. Το αρμόδιο Υπουργείο θα πρέπει άμεσα να αποσύρει τη διάταξη πριν να είναι πολύ αργά».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News