Υδρογονάνθρακες: Από το 2006 οι συζητήσεις για τις έρευνες κοιτασμάτων - Όλο το χρονικό (βίντεο)

Κρήτη
Υδρογονάνθρακες: Από το 2006 οι συζητήσεις για τις έρευνες κοιτασμάτων - Όλο το χρονικό (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ExonMobil ξεκίνησε μόλις σήμερα τις έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης. Για τη χαρτογράφηση των δεδομένων, για το μεγαλύτερο ίσως κοίτασμα υδρογονανθράκων σε ολόκληρη τη Ν.Α. Ευρώπη

 

  • Χρόνια δημοσιογραφικής έρευνας για το τεράστιο στοίχημα των κοιτασμάτων
  • 16 χρόνια στην πρώτη γραμμή, αλλά χάθηκε πολύτιμος χρόνος
  • Φώσκολος, Κωνοφάγος, Ζελελίδης και Μανιάτης, πριν από χρόνια στην ΚΡΗΤΗ TV
  • Ιστορική στιγμή: Η έναρξη των ερευνών σε Κρήτη και Πελοπόννησο
  • Άσβεστη η ελπίδα να βρεθεί ένα μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου

Την ώρα που η Ελλάδα κλονίζεται στη δύνη της Παγκόσμιας Ενεργειακής Κρίσης, αντί να αποτελεί τον πυλώνα σταθερότητας στην Ευρώπη και τη Ν.Α. Μεσόγειο, η ExonMobil ξεκίνησε μόλις σήμερα τις έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Για τη χαρτογράφηση των δεδομένων, για το μεγαλύτερο ίσως κοίτασμα υδρογονανθράκων σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Μία εξέλιξη που αν ευοδωθεί, θα αποτελέσει την πιο εκκωφαντική επιβεβαίωση μιας πορείας 16 και πλέον ετών δημοσιογραφικής έρευνας και αποκαλύπτεται από την ΚΡΗΤΗ TV για τον πραγματικό πλούτο των κοιτασμάτων γύρω από την Κρήτη.

Μια πορεία που έφερε στο φως μελέτες και εκκλήσεις κορυφαίων Ελλήνων επιστημόνων που έδωσαν μάχη απέναντι στα συμφέροντα που δεν επιθυμούσαν η Ελλάδα να εξελιχθεί σε μια παγκόσμια δύναμη. Συμφέροντα που κράτησαν για χρόνια στα συρτάρια μελέτες, δεδομένα και βεβαιότητες κρατώντας τη χώρα δέσμια των δυσμενών οικονομικών και ενεργειακών κρίσεων.

Από το 2011 που η μελέτες άρχισαν να έρχονται στο φως, μέχρι την αφύπνιση της κοινής γνώμης, μέχρι τα δρομολόγια καθοριστικών πρωτοβουλιών και τη θέσπιση Νομικού Πλαισίου από τον Γ. Μανιάτη, αλλά την ουσιαστική εκκίνηση των διαδικασιών με το ΦΕΚ που υπέγραψε ο Γιώργος Σταθάκης το 2017 χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Και ακόμη περισσότερος χρόνος χάθηκε από το 2011 έως σήμερα που τα σχέδια βάλτωσαν και αναγκαστικά παίρνουν τώρα το δρόμο της υλοποίησης την ώρα που η Ευρώπη και η Παγκόσμια αγορά κλυδωνίζονται και αναζητούν νέες ισορροπίες και νέους ενεργειακούς κόμβους.

Επίσημη πρώτη για τις έρευνες

Υπενθυμίζεται ότι ξεκίνησαν σήμερα, Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου οι έρευνες από την ExxonMobil και εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν δύο χρόνια.

Ειδικότερα, οι σεισμικές έρευνες θα γίνουν σε θαλάσσια περιοχή εμβαδού 40.000 τετραγωνικών μέτρων που καλύπτουν τα δύο οικόπεδα δυτικά και νοτιοανατολικά της Κρήτης. Και στις δύο περιοχές η πλειοψηφία των δικαιωμάτων έρευνας ανήκει στην ExxonMobil η οποία, ύστερα από την αποχώρηση της γαλλικής ΤotalEnergies, ελέγχει το 70% των δικαιωμάτων ενώ το υπόλοιπο 30% ανήκει στην Hellenic Energy (ΕΛΠΕ).

Το ερευνητικό πλοίο Sanco Swift, θα ξεκινήσει άμεσα εργασίες. «Το κοίτασμα το οποίο πιθανολογούμε ότι υπάρχει νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου ίσως είναι η τελευταία ελπίδα που έχει η εξορυκτική βιομηχανία για να βρει μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος. Διευκρίνισε ωστόσο ότι «μέχρι να τρυπήσουμε και να δούμε τι υπάρχει πραγματικά όλα είναι σε επίπεδο εκτιμήσεων».

Οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν 2 χρόνια. Βάσει των αποτελεσμάτων τους, η κοινοπραξία θα κρίνει εάν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση ή αν θα αποχωρήσει. Αν οι έρευνες κριθούν ικανοποιητικές εκτιμάται ότι μέσα στο 2027 θα ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News