default-image

Αθερινόλακκος: Εδώ θα είναι το σημείο πρoσαιγιάλωσης του αγωγού East Med εάν φτάσει Κρήτη!

Κρήτη
Αθερινόλακκος: Εδώ θα είναι το σημείο πρoσαιγιάλωσης του αγωγού East Med εάν φτάσει Κρήτη!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κλιμάκιο της Περιφέρειας Κρήτης έκανε αυτοψία στη περιοχή όπου χωροθετείται η προσαιγιάλωση του σχεδιαζόμενου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο μέσω Κρήτης προς την Ευρώπη.

''Ο αγωγός East Med είναι ένα έργο που υπερβαίνει τις αρμοδιότητες και την εμπλοκή της περιφέρειας Κρήτης. Αλλού είναι τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Ωστόσο εμείς οφείλουμε από τη δική μας μεριά και στον βαθμό που έχουμε θεσμική εμπλοκή, να είμαστε θεσμικά προετοιμασμένοι ενόψει όποιων αποφάσεων και εξελίξεων δρομολογηθούν''.

Υπό το πρίσμα αυτό, όπως τόνισε στο neakriti.gr ο αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της περιφέρειας Κρήτης Νίκος Σκουλάς, ο ίδιος μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκο Ξυλούρη , τον αντιπεριφερειάρχη Διοίκησης και Οργάνωσης Ζαχαρία Δοξαστάκη , τον αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Ανδρουλάκη και στελέχη της περιφέρειας βρέθηκαν στον Αθερινόλακκο , στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τον αγωγό east med.

Το κλιμάκιο της Περιφέρειας Κρήτης έκανε αυτοψία στη περιοχή όπου χωροθετείται η προσαιγιάλωση του σχεδιαζόμενου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο μέσω Κρήτης προς την Ευρώπη.

Οι αντιπεριφερειάρχες βρέθηκαν στον ΑΗΣ Αθερινόλακκου και είχαν συνάντηση με τον διευθυντή και τα στελέχη στην μονάδα ηλεκτροπαραγωγής δίπλα στην οποία προβλέπεται να προσαιγιαλωθεί ο διπλός αγωγός .

Όπως μας ανέφερε ο Νίκος Σκουλάς, ''η επίσκεψη -αυτοψία έγινε στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της διαβούλευσης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που είχε αναρτήσει η περιφέρεια Κρήτη ενώ στις 15 του μήνα οι περιβαλλοντικοί όροι και η σχετική ΜΠΕ θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος''.

Σε επίπεδο Κρήτης, το μοναδικό χερσαίο κομμάτι χωροθετείται σε μια πολύ περιορισμένη έκταση στην περιοχή του Αθερινόλακκου, όπου χωροθετούνται ειδικότερα η θέση προσαιγιάλωσης του “δίδυμου” αγωγού, οι χώροι εγκατάστασης του Σταθμού Συμπίεσης και Μέτρησης και δύο “δίδυμοι” αγωγοί μήκους 1 χιλιομέτρου ο καθένας.

Εκεί θα είναι ουσιαστικά το σημείο προσαιγιάλωσης και επαναφόρτισης του διπλού αγωγού ο οποίος θα συνεχίζει αποκλειστικά δια θαλάσσης ανοιχτά της Κρήτης οδεύοντας προς τη Πελοπόννησο.

Προσωπικά θεωρώ εύστοχη την επιλογή χωροθέτησης στον Αθερινόλακκο, δεδομένου ότι εκεί είναι και η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως μελλοντικά να συνδυαστεί , μέσω σχετικών μετατροπών, και με τη χρήση φυσικού αερίου.

Άλλωστε εν δυνάμει υπάρχει πρόβλεψη για αξιοποίηση του αγωγού σε επίπεδο τροφοδοσίας και χρήσης φυσικού αερίου εδώ στο νησί μας, κάτι βεβαίως για το οποίο-εφόσον αποφασιστεί- θα απαιτηθεί να γίνουν κάποιες κινήσεις και υποδομές '.

Ολα αυτά βεβαίως υπερβαίνουν την περιφέρεια Κρήτης, που όμως κάνει αυτό που οφείλει, δηλαδή να τρέξει τη θεσμική προετοιμασία ενόψει των όποιων αποφάσεων από τα κέντρα λήψης αποφάσεων για ένα μεγάλο, διακρατικό έργο που βεβαίως εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και παραμέτρους'' συμπλήρωσε ο αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News