Γενική απεργία: Παραλύει δημόσιος και ιδιωτικός τομέας στην Κρήτη - Τι θα γίνει με τα καταστήματα

Κρήτη
Γενική απεργία: Παραλύει δημόσιος και ιδιωτικός τομέας στην Κρήτη - Τι θα γίνει με τα καταστήματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αιχμή την ακρίβεια και το υπέρμετρο ενεργειακό κόστος, εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι κατεβαίνουν στους δρόμους. Το εισόδημα είναι ελάχιστο και μετά βίας τα ελληνικά νοικοκυριά προσπαθούν να επιβιώσουν σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη δημοσιονομικά συγκυρία. Εργατικά συνδικάτα έστειλαν χθες μήνυμα, όπου έκαναν σαφές πως η απεργιακή κινητοποίηση στοχεύει στην ευαισθητοποίηση από την πλευρά της Πολιτείας να αντικρίσει τη δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα, η οποία αποτυπώνεται στα πορτοφόλια των μελών της κοινωνίας.

Γενική απεργία έχουν κηρύξει για σήμερα συνδικάτα και τα σωματεία, προκαλώντας την “παράλυση” της χώρας για ένα 24ωρο. Με σύνθημα την αύξηση των μισθών και την ανάγκη να υπάρξει καθολική κοινωνική προστασία, εργαζόμενοι και συνδικάτα ετοιμάζονται για άμεση κινητοποίηση. Ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας θα “νεκρώσουν” σήμερα.

Με αιχμή την ακρίβεια και το υπέρμετρο ενεργειακό κόστος, εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι κατεβαίνουν στους δρόμους. Το εισόδημα είναι ελάχιστο και μετά βίας τα ελληνικά νοικοκυριά προσπαθούν να επιβιώσουν σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη δημοσιονομικά συγκυρία. Εργατικά συνδικάτα έστειλαν χθες μήνυμα, όπου έκαναν σαφές πως η απεργιακή κινητοποίηση στοχεύει στην ευαισθητοποίηση από την πλευρά της Πολιτείας να αντικρίσει τη δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα, η οποία αποτυπώνεται στα πορτοφόλια των μελών της κοινωνίας.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, «εκτιμώντας τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί οι μισθωτοί και γενικότερα η κοινωνία εξαιτίας της ακρίβειας, το ΕΚΗ στηρίζει την πανελλαδική και πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ».

«Η κυβέρνηση, αντί να ενισχύσει το εισόδημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, ενισχύει και πριμοδοτεί την αισχροκέρδεια στους ιδιωτικούς παρόχους ενέργειας. Σήμερα απεργούμε γιατί υπάρχουν τα φαινόμενα Πάτση που πλουτίζουν εις βάρος των Ελλήνων πολιτών», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος” Γιώργος Μακράκης.

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και εργατικά συνδικάτα απηύθυναν κάλεσμα για τη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί, ζητώντας κλαδικές συμβάσεις και αυξήσεις μισθών.

«Καλούμε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους να παρευρεθούν αύριο (σ.σ. σήμερα) στις 10 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο και να διαμαρτυρηθούν για την ακρίβεια», είπε ο πρόεδρος Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ηρακλείου Γρηγόρης Κοκοβάκης.

Ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Νεκτάριος Μωυσάκης υποστήριξε: «Διαμαρτυρόμαστε για να διαδηλώσουμε για τη ζωή μας. Αυτή τη στιγμή, ο εργαζόμενος περνάει μια δύσκολη περίοδο και αυτό φαίνεται στην ακρίβεια της ενέργειας και σε αγαθά πρώτης ανάγκης».

«Απεργούμε γιατί διεκδικούμε την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων. Οι συλλογικές συμβάσεις πρέπει να είναι υποχρεωτικές για όλους τους εργαζόμενους και τους εργοδότες. Επίσης, πρέπει να παραταθεί η χρονική διάρκεια του Ταμείου Ανεργίας», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης.

Είναι αξιοσημείωτο πως οι μισθωτοί εργαζόμενοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν και πολλοί εξ αυτών τονίζουν πως η ενεργειακή κρίση είναι χειρότερη από την οικονομική και την υγειονομική. Οι “φουσκωμένοι” λογαριασμοί, σε συνδυασμό με τις συνολικές ανατιμήσεις, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα.

Δύο συγκεντρώσεις στο Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο θα πραγματοποιηθούν δύο συγκεντρώσεις: στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο και την ίδια ώρα στην πλατεία Ελευθερίας από το ΠΑΜΕ.

Στα Χανιά το αγωνιστικό ραντεβού δίνεται στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς στις 10 το πρωί, ενώ στο Ρέθυμνο θα γίνουν δύο συγκεντρώσεις: στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο και την ίδια ώρα στο Δημαρχείο.

Τροποποιήσεις σε δρομολόγια έχουν ανακοινωθεί από τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, ενώ έχουν ανακοινωθεί ακυρώσεις και τροποποιήσεις σε πτήσεις από αεροδρόμια του νησιού.

Αγωνιστικό κάλεσμα

Εργατικά συνδικάτα, επαγγελματικές ενώσεις και ομοσπονδίες εξέδωσαν ανακοινώσεις, μέσω των οποίων έκαναν σαφές πως θα υπάρξει γενικότερη κινητοποίηση και συμμετοχή στη σημερινή απεργία, καλώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση να λάβει μέτρα υπέρ των εργαζομένων.

«Οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών Κρήτης θεωρούμε ότι τα σχέδια για το “νέο” ΕΣΥ που προωθεί η κυβέρνηση εξυπηρετούν την προσαρμογή της λειτουργίας του στους μειωμένους κρατικούς προϋπολογισμούς και τη μετακύλιση ολοένα μεγαλύτερου κόστους στους ίδιους τους ασθενείς. Τα σχέδια αυτά οδηγούν στη σταδιακή απαξίωση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου Συστήματος Υγείας, περιορίζοντας τις παροχές του στα στοιχειώδη», τόνισε η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ηρακλείου.

«Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Φτάνει πια! Την ίδια στιγμή που η κάθε ελληνική οικογένεια αναλογίζεται πώς θα εξασφαλίσει θέρμανση για τον χειμώνα, τα τιμολόγια στην ηλεκτρική ενέργεια, στην αντλία των πρατηρίων καυσίμων, στο φυσικό αέριο και στα ήδη διατροφής έχουν σκαλώσει σε δυσθεώρητα ύψη», υποστήριξε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος”.

«Το Σωματείο Επιπλοξυλουργών Νομού Ηρακλείου “Ο Ξυλουργός”, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ηρακλείου (ΟΕΒΕΝΗ), αποφάσισε, καλώντας όλους τους συναδέλφους, να συμμετάσχει στην κινητοποίηση που έχει καθοριστεί για την Τετάρτη 9 Νοέμβριου (σ.σ. σήμερα), για τη στήριξη των επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τις επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης, και να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις που έχουν καθοριστεί ώστε να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα έναντι της ακρίβειας και της υπερχρέωσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Επιπλοξυλουργών Νομού Ηρακλείου “Ο Ξυλουργός”.

«Δυστυχώς οι έχοντες και κατέχοντες, με πολιτική ανοχή, μετακύλησαν όλες τις επιβαρύνσεις στον κόσμο της μισθωτής εργασίας. Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή είναι απαραίτητη η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου με καθολική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους κλάδους της οικονομίας», υποστήριξε το ΕΚΗ.

Απέχουν οι δικηγόροι

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, το οποίο συνεδρίασε στις 7/11/2022 (σ.σ. προχθές), αποφάσισε την αποχή των μελών του την Τετάρτη 9/11/2022, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων του σώματος σχετικά με τα οικονομικά, φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα των δικηγόρων σε συνθήκες μείωσης της δικηγορικής ύλης και αύξησης του κόστους ζωής, καλώντας την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει θετικά τα πάγια αιτήματα των δικηγόρων, όπως ενδεικτικώς:

1. Τη ματαίωση, άλλως αναστολή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των δικηγόρων από την 1η/1ου/2023,

2. Την επίλυση του τεράστιου προβλήματος καθυστέρησης στην καταβολή των αποζημιώσεων Νομικής Βοήθειας,

3. Την κατάργηση, άλλως μείωση, του ΦΠΑ στις δικαστικές υπηρεσίες,

4. Την επέκταση απαλλαγής των επιτηδευματιών από τον ΦΠΑ μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ,

5. Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος,

6. Την καθιέρωση υποχρεωτικής παράστασης δικηγόρου στις εμπράγματες δικαιοπραξίες για τον αγοραστή, καθώς και σε ορισμένες κατηγορίες ενοχικών συμβάσεων σημαντικού αντικειμένου», ανέφερε ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου.

«Η ελπίδα βρίσκεται στον συντονισμό για ένα μαζικό, ενωτικό, αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στους αντεργατικούς νόμους, ενάντια στην ακρίβεια που επιβάλλουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, ενάντια στη φτώχια για να πλουτίζουν μια χούφτα πλουτοκράτες.

Όλοι και όλες στην απεργία στις 9 Νοεμβρίου στις 10 π.μ. στη Δημοτική Αγορά Χανίων, ενάντια στην ακρίβεια, για αυξήσεις στους μισθούς με συλλογικές συμβάσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες μας!», τόνισε ο Σύνδεσμος Ιδιωτικού Προσωπικού Επιχειρήσεων Εκμεταλλεύσεως Εστιατορίων-Μαγειρείων Χανίων.

Δίωρο “λουκέτο” στα καταστήματα

«Η συμμετοχή του εμπορικού κόσμου στις σχετικές κινητοποιήσεις και τις κατά τόπους συγκεντρώσεις σε όλη την Κρήτη θα πρέπει να είναι μαζική και για το καλύτερο αποτέλεσμα η ΟΕΣΚ προτείνει δίωρο κλείσιμο των καταστημάτων στις 9 Νοεμβρίου (σ.σ. σήμερα) από τις 10 π.μ. έως τις 12 μ., μετά όμως από σχετικές αποφάσεις και τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών Εμπορικών Συλλόγων μας», έκανε σαφές ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News