Κρήτη: Ηλεκτροπληξία στις επιχειρήσεις από τους δυσβάσταχτους λογαριασμούς της ΔΕΗ - Το 40% αδυνατεί να ανταπεξέλθει

Κρήτη
Κρήτη: Ηλεκτροπληξία στις επιχειρήσεις από τους δυσβάσταχτους λογαριασμούς της ΔΕΗ - Το 40% αδυνατεί να ανταπεξέλθει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΔΕΗ στήνει στον τοίχο τους επιχειρηματίες με τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος - Το 40% αδυνατεί να τους πληρώσει, τη στιγμή που η κυβέρνηση συνεχίζει επιδοματικές πολιτικές... «ασπιρίνης στον καρκίνο»

“Ρουκέτες” στον κόσμο των επιχειρήσεων εξαπολύει η ΔΕΗ λόγω των συνεχών αυξήσεων στα τιμολόγια του ρεύματος, με την κυβέρνηση να συνεχίζει την επιδοματική της πολιτική, χωρίς όμως πλέον να δημιουργεί “ασπίδα σωτηρίας”. Αυτό καταγγέλλουν μέσω των φορέων τους στο neakriti.gr, οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Κρήτης, καθώς και των εργαζομένων σε αυτές, που κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι, αφού όπως όλα δείχνουν τα “λουκέτα” βρίσκονται προ των πυλών, λόγω του πλήρους “εκτροχιασμού” του ενεργειακού κόστους. Επιχειρηματίες καταστρέφονται, ενώ χιλιάδες οικογένειες εμποροϋπαλλήλων και εργατών στις βιοτεχνίες και τις βιομηχανίες μένουν χωρίς δουλειά, αν επαληθευτούν τα τραγικά σενάρια, σε περίπτωση, δηλαδή, που δε σταματήσει τα “παιχνίδια” στο Χρηματιστήριο ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας και δε μειωθούν τα κόστη για τον κόσμο της αγοράς, αλλά και για τα νοικοκυριά, που συνεχώς μένουν χωρίς ρεύμα λόγω απλήρωτων λογαριασμών!

Ήδη ένα 40% των επιχειρήσεων της Κρήτης, όπως και ολόκληρης της χώρας, έχει βρεθεί σε δεινή θέση αδυνατώντας να πληρώσει τους υπέρογκους λογαριασμούς. Την εκτίμηση αυτή, που προέρχεται μέσα από την έρευνα του δικού του φορέα, καταθέτει στο neakriti.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Ηρακλείου Μπάμπης Λεκάκης. «Το ενεργειακό κόστος αυτή τη στιγμή στη χώρα μας έχει εκτοξευτεί. Το ίδιο συμβαίνει και στο νησί μας. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Οι επαγγελματίες οι οποίοι χρειάζονται κατεξοχήν ηλεκτρικό ρεύμα για να μπορέσουν να λειτουργήσουν έχουν τεράστιο πρόβλημα. Οι κιλοβατώρες και η τιμή της μονάδας ανεβαίνουν καθημερινά. Οι επιδοτήσεις από το κράτος έχουν μειωθεί κατά πολύ, με αποτέλεσμα πάρα πολλοί επαγγελματίες να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στους λογαριασμούς», λέει με οργή και αγανάκτηση ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ.

Μάλιστα, όπως προσθέτει, «οι επιχειρηματίες έχουν επιδοθεί σε “ράλι”, αλλάζοντας παρόχους κάθε μήνα προκειμένου να βρουν αυτούς με το χαμηλότερο κόστος, αλλά και πάλι αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, γιατί είναι πάρα πολύ υψηλό το κόστος. Και όσο πλησιάζουμε και στον χειμώνα, θα είναι χειρότερη η κατάσταση, καθώς θα χρειάζονται συσκευές για να θερμανθεί ο χώρος, χρειάζεται περισσότερος φωτισμός και περισσότερη ενέργεια. Άρα έχουμε τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς. Πάρα πολλοί συνάδελφοι καταφεύγουν σε ρυθμίσεις προκειμένου να μην τους κοπεί το ρεύμα... Αλλά και πώς να ανταποκριθείς στις ρυθμίσεις όταν πρέπει να πληρώνεις τους τρέχοντες λογαριασμούς και τις δόσεις των ρυθμίσεων μαζί; Άρα είναι μια πάρα πολύ δύσκολη εξίσωση!».

Ένα 40% αδυνατεί να αντεπεξέλθει

Αμέσως παρακάτω, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ τονίζει ότι, με βάση τα στοιχεία του, «ένα 40% των επαγγελματιών στη χώρα, αλλά και στην Κρήτη, αυτή τη στιγμή είναι σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω του ενεργειακού. Βεβαίως και πολλοί μπορεί να κλείσουν. Διότι είναι συσσωρευμένα τα χρέη που έχουν έρθει λόγω της πανδημίας και τώρα έχουμε και χρέη τα οποία δημιουργούνται λόγω του ενεργειακού. Αν δεν εξομαλυνθεί η κατάσταση, δυστυχώς θα έχουν πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα», σύμφωνα με τον Μπάμπη Λεκάκη.

Ποια είναι όμως η εικόνα στον χώρο των μικρομεσαίων; «Σχεδόν διπλασιασμός των λογαριασμών υπάρχει. Δηλαδή, όταν κάποιος πλήρωνε πέρυσι 1.000 ευρώ, αυτή τη στιγμή αν του έρθει 2.000 ευρώ ο λογαριασμός θα είναι ευχαριστημένος... Η πλειοψηφία των επαγγελματιών είναι σε αυτή την κατάσταση»!

Όσο για την επιδότηση του κράτους; «Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι γύρω στο 90% η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος. Αλλά όταν η τιμή έχει αυξηθεί σε τέτοια επίπεδα υψηλά, τότε και το 10% που μένει είναι μια αύξηση που είναι τεράστια. Εμείς βέβαια πιστεύουμε ότι είναι κάτω από 80% η επιδότηση για τους μικρούς επαγγελματίες, και βέβαια δε συζητάμε για τους επαγγελματίες που έχουν πάνω από 35 kVA παροχή, στους οποίους η επιδότηση πέφτει κάτω από 60%»!

Μάλιστα, στην πλειοψηφία τους τα μέλη της ΟΕΒΕΝΗ είναι επαγγελματίες που έχουν μεγάλη ανάγκη το ρεύμα για να δουλέψουν. «Αν λάβουμε υπόψη τους αλουμινοκατασκευαστές, ξυλουργούς, αρτοποιούς, ζαχαροπλάστες κ.λπ., είναι κατεξοχήν επαγγελματίες που χρειάζονται ηλεκτρικό ρεύμα και μεγάλες καταναλώσεις, λόγω της δουλειάς τους»...

Φταίει μόνο ο πόλεμος;

Τι κρύβεται, όμως, πίσω από τις “τρελές” αυξήσεις στο ρεύμα; Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ εκφράζει την εξής άποψη: «Ένα ποσοστό έχει να κάνει σίγουρα με τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας λόγω του φυσικού αερίου. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργείται λόγω του ότι έβαλαν την κιλοβατώρα στο Χρηματιστήριο. Όταν λοιπόν μία τέτοια μετοχή διαπραγματεύεται καθημερινά και αυξάνεται καθημερινά, καταλαβαίνετε ότι κάποιοι άνθρωποι παίζουν παιχνίδια επιχειρηματικά σε βάρος των επιχειρηματιών και των οικογενειών»...

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ τονίζει ότι θα πρέπει να μπει πλαφόν στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και να σταματήσει η διαπραγμάτευση του ηλεκτρικού ρεύματος στο Χρηματιστήριο, έτσι ώστε να εξομαλυνθούν οι τιμές. «Όλα τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα»...

Στενάζει και το εμπόριο

«Οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου και κυρίως της μεταποίησης έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά», τονίζει και από την πλευρά του, καλώντας το κράτος να στηρίξει την αγορά, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης.

«Ειδικά η μεταποίηση το ρεύμα το χρειάζεται, γιατί με βάση αυτό εργάζεται. Και σαφέστατα είναι πάρα πολύ μεγάλοι οι λογαριασμοί, επειδή έχουν βάλει τα πλαφόν εκεί που λένε “μέχρι τόσες κιλοβατώρες θα έχει τόση επιβάρυνση” και, μια στιγμή, πενταπλασιάζεται η τιμή της αξίας της κιλοβατώρας», λέει με αγανάκτηση ο Μανόλης Κουμαντάκης.

«Τα πράγματα», όπως συνεχίζει, «είναι πολύ δύσκολα. Αν δε δοθεί μεγαλύτερη βοήθεια από το κράτος, θα έχουμε μεγάλα θέματα. Γιατί το κόστος μετακυλίεται και αυτόματα δημιουργεί ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στη ρευστότητα της κοινωνίας, των νοικοκυριών και των αγορών, και υπάρχουν συγκοινωνούντα δοχεία που το ένα επηρεάζει το άλλο αρνητικά σε όλο τον κύκλο της οικονομίας»...

Τι προτείνει όμως στην κυβέρνηση η ΟΕΣΚ; «Εμείς», όπως απαντάει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, «έχουμε δώσει τις θέσεις μας για το τι πρέπει να γίνει, από το καλοκαίρι. Και λέμε ότι τα επιδόματα είναι “στραγάλια” σε όλη αυτή την κρίση. Εμείς είπαμε ότι ένας από τους 8 στρατηγικούς σχεδιασμούς είναι και η ενέργεια, όπου πρέπει ο φόρος κατανάλωσης να μειωθεί δραστικά. Και έτσι θα μπορέσει και το κράτος να εισπράξει περισσότερα χρήματα, ενώ θα δημιουργηθεί στην κοινωνία μια ρευστότητα, για να βοηθηθεί η αγορά»...

Διπλασιάστηκε το κόστος

«Ζούμε αυτό το “θαύμα” που έλεγε ο Κωστής Χατζηδάκης μέσα από την απελευθέρωση της ενέργειας... Που πούλησε τη ΔΕΗ για ένα κομμάτι ψωμί και βλέπουμε τώρα τα παιχνίδια που παίζονται στον τομέα της ενέργειας στις πλάτες του λαού, και κατά κύριο λόγο των εργαζόμενων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων», σχολιάζει με νόημα προς την εφημερίδα μας το μέλος της διοίκησης της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου και του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Δημόκριτος Σαλούστρος.

«Το κόστος της ενέργειας πρακτικά αυτή τη στιγμή, σε σύγκριση με τον μέσο και τον κατώτατο μισθό, είναι μη βιώσιμο για τους εργαζόμενους, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι αντιμετωπίζουν τον διπλασιασμό του κόστους λειτουργίας τους. Οπότε αυτή η κατάσταση “πιάνει” όλους τους μικρούς, καθώς οι μεγάλοι έχουν δεκάδες φοροαπαλλαγές σε όλο το κομμάτι της λειτουργίας της παραγωγής τους», όπως καταγγέλλει ο Δημόκριτος Σαλούστρος.

Έρχονται “λουκέτα”

«Εκατοντάδες υπάλληλοι θα χάσουν τη δουλειά τους»

Τι λέει όμως το στέλεχος των εμποροϋπαλλήλων για το ενδεχόμενο “λουκέτων”; «Μα ήδη το εμπόριο έχει μειωθεί κατά 60% στα εμπορικά καταστήματα και κατά 40% στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Οπότε αυτό, σε συνδυασμό με την τραγική αύξηση του ενεργειακού κόστους, θα φέρει εκατοντάδες “λουκέτα” σε μικρές επιχειρήσεις και προφανώς θα συμβάλει στην ανεργία, αφού εκατοντάδες εμποροϋπάλληλοι θα χάσουν τη δουλειά τους»!

Όσο για την περίφημη επιδότηση του κράτους, ο συνδικαλιστής καταγγέλλει: «Η επιδότηση της κυβέρνησης και τα ποσοστά που “μαγειρεύει” δεν είναι τίποτε άλλο από τη μεθόδευση του “ζεστού” χρήματος που θα δώσει στους μεγάλους επιχειρηματίες. Φάνηκε από τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, που δίνει δεκάδες δισ. σε επιχειρήσεις και μερικά ψίχουλα να τα μοιραστεί όλος ο υπόλοιπος ελληνικός λαός. Άρα δεν ανακουφίζει καθόλου το νοικοκυριό, αφού ήδη αυξάνονται οι τιμές του ρεύματος. Το ερώτημα που μπαίνει είναι: να δούμε, τι λύση υπάρχει; Τώρα γίνεται μια πολύ μεγάλη κινητοποίηση του λαού. Την Τετάρτη 9 του μήνα (σ.σ. αύριο) η απεργία κατά της ακρίβειας και η διεκδίκηση αυξήσεων μισθών είναι ο δρόμος που θα πρέπει να πάρουμε. Οι αυξήσεις μισθών είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που ήρθε και θα ενταθεί μέσα στον χειμώνα και έπονται μια σειρά από αιτήματα που είναι για την ανακούφιση των εργαζομένων»...

Καταλήγοντας, λέει για τη ΔΕΗ: «Είναι μία Α.Ε. Άρα δεν αντιμετωπίζει το ρεύμα σαν αγαθό. Το αντιμετωπίζει σαν προϊόν όπως όλες οι Ανώνυμες Εταιρείες. Βλέπουμε ότι το κοινωνικό τιμολόγιο πια έχει κριτήρια που έχουν “πετσοκοπεί”. Ελάχιστοι πλέον μπαίνουν. Αλλά και αυτοί που μπαίνουν δεν προστατεύονται όπως προστατεύονταν παλιά. Ήδη σε πάρα πολλά νοικοκυριά έχουν κόψει το ρεύμα κι εμείς παρεμβαίνουμε και έχουμε καταφέρει να το επανασυνδέσουμε. Δεν τους περνάει. Υπάρχει συλλογική αντίδραση»...

Ο Δημόκριτος Σαλούστος αποκαλύπτει ότι, για να κόψουν πια το ρεύμα, το κόβουν ηλεκτρονικά για να μην έρθουν σε αντιπαράθεση με το νοικοκυριό, ενώ προωθείται για το άμεσο μέλλον η ρευματοδότηση με... κάρτα, όπως το κινητό... Ανάλογα με τη χρέωση της κάρτας θα έχουμε και ρεύμα...

Δύσκολος χειμώνας...

«Έχουν “γονατίσει” οι μικρομεσαίοι»

«Έχουμε πει ότι θα είναι ένας πολύ δύσκολος χειμώνας. Η ενεργειακή κρίση και η αύξηση του κόστους των καυσίμων, του ηλεκτρικού ρεύματος και μια σειρά ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες έχουν “γονατίσει” τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα», καταγγέλλει και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου. «Βοήθεια από την άλλη, ουσιαστική, δεν υπάρχει. Εννοείται ότι τίθενται θέματα θέσεων εργασίας. Και πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε πάλι να αντιμετωπίσουμε σκληρές καταστάσεις, όπως αυτές που αντιμετωπίσαμε στα μνημονιακά χρόνια. Λείπουν οι πολιτικές αυτές που θα μπορούσαν να δώσουν κάποια λύση. Εμείς κάνουμε τις προσπάθειές μας. Είδατε ότι και στον πρωτογενή τομέα προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με τους ανέργους στην υπόλοιπη Ελλάδα... κάτι που θα έπρεπε να κάνει η ίδια η Πολιτεία», καταλήγει ο Στέλιος Βοργιάς, που χαρακτηρίζει τις περίφημες κρατικές επιδοτήσεις στο ρεύμα ως κοροϊδία για τον κόσμο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News