Κακοκαιρία «Eva»: Γιατί οι μετεωρολόγοι «έπεσαν έξω» - Η απάντηση του Σάκη Αρναούτογλου

Κρήτη
Κακοκαιρία «Eva»: Γιατί οι μετεωρολόγοι «έπεσαν έξω» - Η απάντηση του Σάκη Αρναούτογλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι απαντούν οι μετεωρολόγοι για την «άγρια» κακοκαιρία – Τα μικροπροβλήματα που δημιούργησε η «Eva» στην Κρήτη

Ήπιο ήταν τελικά - σε γενικές γραμμές- το πέρασμα της κακοκαιρίας «Eva» από τη χώρα αλλά και από την Κρήτη χωρίς να σημειωθούν σημαντικά προβλήματα, με τους πολίτες και τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκονται επί ποδός.

Είναι χαρακτηριστικό πως τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν και μηνύματα από το 112, δίνοντας οδηγίες στους πολίτες ώστε να μην κινδυνέψουν.

Ο Σάκης Αρναούτογλου μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook απάντησε σε όσους υπονοούν ότι τους «τρομοκράτησε» για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούσαν το Σαββατοκύριακο στη χώρα.

Αναλυτικά το κείμενο που δημοσίευσε:

«Φίλες και φίλοι! Κάποιοι στα μηνύματα τους υπονοούν ότι τους τρομοκράτησα καιρικά μέσα από τα δελτία καιρού της ΕΡΤ3 και από τη σελίδα μου στο facebook όσον αφορά στον καιρό του Σαβ/κύριακου.

Εσείς που τα γράφετε όλα αυτά μπορείτε σας παρακαλώ να μου δείξετε τα σημεία στα οποία τρομοκρατηθήκατε από τα δελτία καιρού της ΕΡΤ3 ή από εδώ έτσι ώστε να τα δούμε όλοι? ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙΡΟΥ ΤΗΣ ΕΡΤ3 ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΟ ΚΑΤΩ!!», έγραψε ο Σάκης Αρναούτογλου.

Την ίδια ώρα, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης στο δελτίο ειδήσεων του Open εξήγησε γιατί η κακοκαιρία EVA δεν ήταν τελικά τόσο «άγρια»:

«Έδωσε μεγάλο όγκο νερού ιδιαίτερα προς την κεντρική και νότια Ιταλία και όταν έφτασε εδώ, το είχαμε χωρίσει σε τρία στάδια. Το πρώτο πέρασε κανονικά μέσα στη νύχτα και τα ξημερώματα έφτασε η καταιγίδα και στην Αττική. Το δεύτερο στάδιο όμως εμφάνισε καθυστέρηση σε ό,τι αφορά τη μετατόπισή του. Αυτό έδωσε μια ευκαιρία στον ψυχρότερο αέρα να καλύψει μεγαλύτερα στρώματα μέσα στην ατμόσφαιρα και έτσι η δεύτερη φάση έφτασε πιο ήπια και πιο αποδιοργανωμένη σε ό,τι αφορά μεγάλο τμήμα κυρίως στον ηπειρωτικό κορμό».

Πέρασε και δεν ακούμπησε το πρώτο 24ωρο

Μικροπροβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία «EVA» κατά το πέρασμά της από την Κρήτη. Στα Ανώγεια είχαμε χαλαζόπτωση και καταιγίδες, ενώ σε κάποιες περιοχές του νησιού καταγράφηκαν προβλήματα ηλεκτροδότησης. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της έντονης βροχόπτωσης που σημειώθηκε χθες το πρωί, υπήρξαν μεμονωμένα πλημμυρικά φαινόμενα στο οδικό δίκτυο του νησιού.

Πάντως, ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό της “EVA” ήταν τα κεραυνικά φαινόμενα: Όπως “μαρτυρά” ο χάρτης κεραυνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μέχρι τις 11:24 χθες Κυριακή το πρωί είχαν καταγραφεί 4.531 (!) κεραυνοί σε Κρήτη, νότια Πελοπόννησο και Αιγαίο. Επισημαίνεται, πάντως, ότι ο “υδράργυρος” τη χθεσινή ημέρα διατηρήθηκε σε σχετικά υψηλά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές του νησιού.

Τις πρωινές ώρες χθες σημειώθηκαν τοπικές βροχοπτώσεις σε διάφορες περιοχές του νησιού, ενώ καταγράφηκαν προβλήματα με διακοπές ρεύματος σε διάφορες περιοχές των Χανίων αλλά και στα Ανώγεια. Εξάλλου, στα Ανώγεια η έντονη χαλαζόπτωση, σε συνδυασμό με τη βροχή, προκάλεσε ζημιές σε καλλιέργειες. «Είχαμε αρκετές ποσότητες νερού και, μαζί με το χαλάζι, πιστεύουμε ότι έχουν προκληθεί αρκετές ζημιές στην όποια ελαιοπαραγωγή στην περιοχή. Υπήρξαν και διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος, ευτυχώς για μικρά χρονικά διαστήματα», δήλωσε χθες στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης.

Μαλεβίζι

Τρεις εβδομάδες μετά τις “φονικές” πλημμύρες στην Αγία Πελαγία, ενόψει της “EVA” οι αρμόδιοι φορείς βρίσκονταν σε πλήρη ετοιμότητα. Ευτυχώς, ωστόσο, τα χειρότερα δεν ήρθαν. Όπως ανέφερε στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο δήμαρχος Μαλεβιζίου κ. Μενέλαος Μποκέας, «ήμασταν όλοι φοβισμένοι γιατί οι πληγές είναι ακόμη ανοικτές από την πρόσφατη θεομηνία, οπότε ήμασταν ανήσυχοι και σε εγρήγορση γιατί δεν ξέραμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο. Αλλά ευτυχώς όλα πήγαν καλά».

Σε όλη την Κρήτη, εξάλλου, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες Περιφέρειας και Δήμων βρίσκονταν σε επιφυλακή, χωρίς να χρειαστεί να επέμβουν.

Αγία Ρουμέλη

Στην Αγία Ρουμέλη, πάντως, το πέρασμα της “EVA” κατέστρεψε το “κουφάρι” του σκάφους “Απόλλων Κ.”, που βρισκόταν στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή των Σφακίων από τον περασμένο Ιούνιο. Ωστόσο, σύμφωνα με το neakriti.gr, μετά την καταστροφή του σκάφους από την κακοκαιρία, αναδύεται στην ακτή της Αγίας Ρουμέλης οσμή πετρελαίου. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίας Ρουμέλης Γιάννης Τζατζιμάκης, «τον περασμένο Ιούνιο, όταν έγινε το ατύχημα, είχαν απομακρυνθεί τα καύσιμα από το σκάφος. Ωστόσο, στις μηχανές του είχαν μείνει υπολείμματα πετρελαίου. Δηλαδή το σκάφος είχε καθαριστεί σε ένα βαθμό 80%».

Όπως ανέφερε στο neakriti.gr ο κ. Τζατζιμάκης, ζήτησε χθες από τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Χανίων Δημήτρη Βιριράκη να σπεύσουν δύτες στο σημείο του ναυαγίου και να απομακρύνουν από τον βυθό τα σπασμένα κομμάτια. «Έκανα το σχετικό αίτημα και αναμένω απάντηση από το Λιμενικό Ταμείο αύριο (σ.σ. σήμερα) Δευτέρα. Ωστόσο αυτό δεν εξαρτάται μόνο από τον κ. Βιριράκη, έχει γραφειοκρατία η κατάσταση», διευκρίνισε ο κ. Τζατζιμάκης.

Πάντως, μπορεί η “EVA” να μην... έδειξε τα δόντια της στην Κρήτη, ωστόσο σε αρκετές περιοχές της υπόλοιπης χώρας οι έντονες βροχοπτώσεις δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα με πλημμυρικά φαινόμενα. Τα μεγάλα ύψη βροχής και η μεγάλη συχνότητα κεραυνών, που ήταν το κύριο φαινόμενο της εν λόγω κακοκαιρίας, εκδηλώθηκαν με μεγαλύτερη ένταση κυρίως σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, την κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, αλλά τις Κυκλάδες και τις Σποράδες. Μάλιστα αποστολή προειδοποιητικού μηνύματος “112” έγινε στη Σάμο, την Ικαρία και τα Δωδεκάνησα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News