Βασίλης Κεγκέρογλου: Αυτό είναι το όραμα για την επόμενη μέρα στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
Βασίλης Κεγκέρογλου: Αυτό είναι το όραμα για την επόμενη μέρα στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο τόπος δεν έχει ανάγκη από μια ακόμη παράταξη που θα διαψεύσει τις ελπίδες όσων την επιλέξουν αλλά από μια συστράτευση για την επιτυχία του εγχειρήματος της ανάκαμψης και της προόδου του τόπου» δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Μινώα Πεδιάδας

«Η πρόθεσή μου είναι να υπηρετήσω τον Δήμο χωρίς να λογαριάζω πολιτικό κόστος αλλά να υπολογίζω τους ανθρώπους και τον τόπο μας» τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, ο υποψήφιος Δήμαρχος του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Παράλληλα, παρουσίασε τις βασικές του προτεραιότητές του ως υποψήφιος Δήμαρχος, ενώ ανέφερε ότι «ο τόπος δεν έχει ανάγκη από μια ακόμη παράταξη που θα διαψεύσει τις ελπίδες όσων την επιλέξουν αλλά από μια συστράτευση για την επιτυχία του εγχειρήματος της ανάκαμψης και της προόδου του τόπου». 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Βασίλη Κεγκέρογλου:

Αιρετοί, εργαζόμενοι, συνεργάτες εσωτερικοί και εξωτερικοί, thinktank  με τους αξιόλογους επιστήμονες της περιοχής μας, κοινωνία των δημοτών, με τους τοπικούς φορείς και τους εθελοντές επεκτείνοντας και συστηματοποιώντας με επιμόρφωση και κατάρτιση τις καλές πρακτικές (πολιτιστικοί σύλλογοι, αθλητικά σωματεία κλπ ).

Προτεραιότητα η επαρκής στελέχωση με κινητικότητα άμεσα και προσλήψεις, καθώς και η πιστοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών.

Φίλες και φίλοι, βούλησή μου είναι, να αξιοποιηθούν όλοι όσοι θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν στο μεγάλο εγχείρημα για την πρόοδο του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο και ένα ελπιδοφόρο μέλλον.

Γι αυτό το μήνυμά μας σήμερα είναι:

 Όλοι μαζί για την πρόοδο του Δήμου Μινώα Πεδιάδας. Και απευθύνουμε ανοικτό κάλεσμα σε όλους να πάρουν μέρος μαζί μας στη μεγάλη προσπάθεια:

  • Να συναντηθούμε και να μιλήσουμε από αύριο μέχρι τον Φεβρουάριο που θα αρχίσει η οργανωμένη διαβούλευση για το πρόγραμμα.
  • Να ενταχθούν και να πάρουν μέρος, ως πρωταγωνιστές, σ’ αυτή την ανοικτή διαβούλευση, στις ομάδες εργασίας και στις θεματικές εκδηλώσεις  που θα διεξαχθούν από το Φεβρουάριο και μετά. 

Έρχομαι τώρα στην πιο κρίσιμη προϋπόθεση, που είναι ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και ταυτόχρονα συμμετοχικό σύστημα δημοτικής διακυβέρνησης. Η πρόθεσή μου είναι να υπηρετήσω τον Δήμο χωρίς να λογαριάζω πολιτικό κόστος αλλά να υπολογίζω τους ανθρώπους και τον τόπο μας.

Ο Δήμος μπορεί να μην έχει νομική αρμοδιότητα για μια σειρά υποθέσεις αλλά έχει ευθύνη για όλους τους Δημότες και μέσω αυτής, υποχρέωση να παρακολουθεί, να παρεμβαίνει, να διεκδικεί  για όλα τα θέματα που αφορούν τον τόπο και είναι αρμοδιότητα των υπουργείων, της περιφέρειας ή άλλων φορέων.

Ελπίζουμε και θα επιδιώξουμε να είμαστε η αυριανή δημοτική αρχή και να διοικήσουμε αποφασιστικά και αποτελεσματικά αλλά σε συνεργασία με τους πολίτες, και την οργανωμένη κοινωνία των δημοτών. Με Διαβούλευση και σύνθεση που θα οδηγεί στην απόφαση και στο αποτέλεσμα.

Όλες οι αποφάσεις  Δημάρχου, εξουσιοδοτημένων αντιδημάρχων, εντεταλμένων συμβούλων, επιτροπών και Δημοτικού Συμβουλίου για σημαντικά θέματα, θα υπόκεινται στη βάσανο της διαβούλευσης. Με τους Δημότες μέσω ανάρτησης για συγκεκριμένες μέρες αλλά και με εκπροσώπους φορέων και δημοτών σε διαδικασίες ακρόαση των ανοικτών επιτροπών.

Η θεσμική και αποτελεσματική λειτουργία του Δήμου επιβάλλει την συγκρότηση, εκτός των προβλεπόμενων επιτροπών από το νόμο και Ανοικτών Επιτροπών Διαβούλευσης και εισήγησης ανά θεματική ενότητα από δημοτικούς, συμβούλους και τοπικούς συμβούλους, εκπροσώπους φορέων και δημότες με εμπειρία και επιστημονικές γνώσεις για το αντικείμενο της επιτροπής.

  • Επιτροπή αγροκτηνοτροφικού τομέα, αγρότες, κτηνοτρόφους, έργα υποδομής, φράγματα, αρδευτικά
  • Μεταποίησης, υπηρεσιών και τουρισμού, επιχειρηματικότητα και καταναλωτές.
  • Μορφωτικών Θεμάτων, πολιτιστικά, αθλητισμός, εκπαίδευση
  • Κοινωνικών θεμάτων, Υγεία, Κοινωνική φροντίδα, πρόνοια, ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες, σε οικογένειες, παιδιά, Άτομα με Αναπηρία, Ηλικιωμένους και ανήμπορους. Ενίσχυση του Βοήθεια στο Σπίτι και με υπηρεσίες.

Εδώ θέλω  να αναφέρω την ανάγκη να λειτουργήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων – (ΔΗΣΥΝ) Μινώα Πεδιάδας, που έχει θεσμοθετηθεί από τη δεκαετία του 90 αλλά έχει ατονήσει.

Όσα προβλέπονται από τους εθνικούς νόμους θα γίνουν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα. Όσα όμως δεν προβλέπονται θα γίνουν με δημοτικό νόμο, με κανονιστικές πράξεις, όπως προβλέπεται.

Μια από τις πρώτες αποφάσεις του Δ.Σ θα αφορά τον Κανονισμό Λειτουργίας όπου θα προβλέπονται όλα όσα προκύψουν από την διαβούλευση, για το συμμετοχικό σύστημα Δημοτικής Διακυβέρνησης

Φίλες και φίλοι, η αποκέντρωση δεν αποτελεί ιδεολόγημα ή πολιτική μόνο του ΠΑΣΟΚ που την εισήγαγε όπως και πολλά άλλα που αφορούν την αυτοδιοίκηση αλλά είναι ένα αποτελεσματικό σύστημα διοίκησης που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την αρχή της επικουρικότητας κ.λπ. Την πιστεύω βαθιά και απεχθάνομαι χρόνια τώρα τη νοοτροπία η αποκέντρωση να σταματά στο δήμαρχο.

Θα επιδιώξουμε την Δημοτική αποκέντρωση με ανάθεση αρμοδιοτήτων σε συνεργάτες  και τοπικά όργανα, προσδιορισμό στόχων και αξιολόγηση επίτευξη τους.

Οι Τοπικές Κοινότητες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο, θα εμπιστευθούμε τους ανθρώπους που θα εκλεγούν.

  • Θα τις προικίσουμε με τον απαραίτητο προϋπολογισμό, που θα υπερβαίνει την προβλεπόμενη πάγια προκαταβολή, προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίζουν θέματα καθημερινότητας.
  • Θα δημιουργήσουμε Διοικητική Μονάδα Υποστήριξης Κοινοτήτων για να υλοποιήσουν δικό τους προϋπολογισμό για την επίλυση προβλημάτων καθημερινότητας.

Αναβάθμιση της Γραμμής του Δημότη με ολοήμερη λειτουργία σε επταήμερη βάση. Για την αδιαμεσολάβητη πρόσβαση του δημότη στις υπηρεσίες και τους αρμόδιους αιρετούς,  για όλα τα θέματα μικρά και μεγάλα.

Φίλες και φίλοι συνδημότες, Όλα όσα σας παρέθεσα για το ΟΡΑΜΑ, τους στόχους και τις προτεραιότητες δεν αποτελούν παρά τη βάση της διαβούλευσης, που θα πραγματοποιήσουμε από το Φεβρουάριο για να συντάξουμε συλλογικά το σχέδιο και το πρόγραμμα εφαρμογής.

Και απευθυνόμαστε στους δημότες και τις δημότισσες αλλά και τους μετέχοντες σε κινήσεις και πρωτοβουλίες για το δήμο, να συμμετάσχουν στις διαδικασίες.

Για να συγκροτήσουμε, με αξιολόγηση ένα ισχυρό συνδυασμό που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του προγράμματος εφαρμογής.

Ο τόπος δεν έχει ανάγκη από μια ακόμη παράταξη που θα διαψεύσει τις ελπίδες όσων την επιλέξουν αλλά από μια συστράτευση για την επιτυχία του εγχειρήματος της ανάκαμψης και της προόδου του τόπου. 

Επιδιώκουμε να ενώσουμε δυνάμεις και να γράψουμε όλοι μαζί την επόμενη σελίδα της ιστορίας του δήμου. 

Θα καλέσουμε όλους τους δημότες και τα στελέχη της αυτοδιοίκησης να μετέχουν, σε συζητήσεις, θεματικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή όλων, εκπροσώπων φορέων, εθελοντών, επιστημόνων και ειδικών αλλά και στην παρουσίαση καλών πρακτικών άλλων δήμων από Ελλάδα και Ευρώπη που μπορούμε να προσαρμόσουμε στα δικά μας δεδομένα. 

Οφείλω πριν να ολοκληρώσω την ομιλία μου να σας ενημερώσω ότι μετά την απόφασή μου, να ανταποκριθώ στο κάλεσμα του τόπου μου και να διαθέσω σ΄αυτόν την εμπειρία και τις γνώσεις που απέκτησα, ενημέρωσα τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και συντοπίτη μας Νίκο Ανδρουλάκη και συζητήσαμε την κατάσταση και τις προοπτικές.

Στη συνέχεια ενημέρωσα θεσμικά Περιφερειάρχη και αιρετούς και ιδιαίτερα του δήμου μας, τον Γραμματέα της ΝΕ και της ΔΟ του ΠΑΣΟΚ, τον συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ηρακλείου.

Θα ενημερώσω και τα υπόλοιπα κόμματα και όλους τους τοπικούς φορείς αλλά θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν ζητάμε χρίσμα από κανένα κόμμα.

Άλλωστε είμαστε χρισμένοι από τους ίδιους τους πολίτες, στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, εντός και εκτός Βουλής.

Ζητούμε όμως τη απρουπόθετη στήριξη όλων των κομμάτων είτε είναι κυβέρνηση είτε αντιπολίτευση στο έργο μας, για τους δημότες και τον τόπο.

Τελειώνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω για την στήριξη που μου προσφέρατε απλόχερα όλα αυτά τα χρόνια, μαζί με τους συνεργάτες και τους πολίτες απ΄ όλο το  νομό. Φίλες και φίλοι,  Όλοι μαζί με ενότητα θα προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα.

Θα δώσουμε τις δύσκολη μάχη και θα δουλέψουμε για να φτάσει ο Δήμο μας, στη θέση που του ανήκει και οι δημότες να έχουν αυτό που τους αξίζει.  Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για τη συγκλονιστική παρουσία σας.  Να είστε βέβαιοι ότι θα τιμήσω την εμπιστοσύνη σας, όπως πάντα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News