Βαρδάκης: «Ήξεις αφήξεις του Υπουργού Δικαιοσύνης για το χρονοδιάγραμμα ανέγερσης του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου»

Κρήτη
Βαρδάκης: «Ήξεις αφήξεις του Υπουργού Δικαιοσύνης για το χρονοδιάγραμμα ανέγερσης του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κ. Βαρδάκης επεσήμανε ότι η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε ένα έργο για το οποίο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανέσυρε το φάκελό του και ξεκίνησε τον αγώνα για να πραγματοποιηθεί μία σειρά σημαντικών ενεργειών

Την πορεία υλοποίησης του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, έθεσε επί τάπητος, στα πλαίσια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης, προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Ο κ. Βαρδάκης επεσήμανε ότι η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε ένα έργο για το οποίο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανέσυρε το φάκελό του και ξεκίνησε τον αγώνα για να πραγματοποιηθεί μία σειρά σημαντικών ενεργειών, όπως οι αρχαιολογικές έρευνες που εκκρεμούσαν από το 2008, που απαιτούνταν για να φτάσει στο τελικό στάδιο ωρίμανσης, υπενθυμίζοντας ότι το οικόπεδο που προορίζεται για την ανέγερσή του έχει απαλλοτριωθεί από το 2003.

Σημείωσε μάλιστα ότι η ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου ήταν ενταγμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση σε έργο Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.) μαζί με την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου στην Έδεσσα.

Ωστόσο, παρότι το συναρμόδιο Υπουργείο Υποδομών διαβεβαίωνε σε επίσημη απάντησή του σε προηγούμενη ερώτηση του κ. Βαρδάκη (1888/13.11.2019), ότι το έργο βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησης, ο σχεδιασμός αυτός ανετράπη από την παρούσα κυβέρνηση, η οποία προχώρησε στην ένταξή της σε έργο Σ.Δ.Ι.Τ. μαζί με την ανακατασκευή των υφιστάμενων δικαστικών μεγάρων σε Ρέθυμνο και Χανιά (για τα οποία δεν είχαν προχωρήσει οι διαδικασίες ωρίμανσης), επικαλούμενη το κριτήριο της ομαδοποίησής τους κατά χωρικές διακρίσεις.

«Με μία εντελώς παράλογη και αψυχολόγητη κίνηση, μηδενίσατε ό,τι είχε γίνει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ό,τι ισχυριζόσασταν ότι είχατε πράξει εσείς, για να φτάσει το έργο στο τελικό στάδιο!», ανέφερε ο κ. Βαρδάκης στηλιτεύοντας την επιλογή αυτή της Κυβέρνησης να αλλάξει τον αρχικό σχεδιασμό σε ένα έργο ώριμο, πηγαίνοντας πίσω το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του.

Ο κ. Βαρδάκης απόρησε για το γεγονός ότι στην προηγούμενη ερώτησή του, τον περασμένο Φεβρουάριο (3270/15.02.22) ο κ. Τσιάρας είχε απαντήσει ότι έχει εγκριθεί από τη Δ.Ε.Σ.Δ.Ι.Τ. η αίτηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και η υπαγωγή στις διατάξεις του ν. 3389/2005 (Α΄232), όπως ισχύει, του έργου «Ανέγερση Δικαστικών Μεγάρων Ηρακλείου και Χανίων και Ανακατασκευή Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου και Συντήρηση και Διαχείριση Αυτών μέσω Σ.Δ.Ι.Τ.», βάζοντας, πλέον, στο ίδιο πακέτο την ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου Χανίων και όχι την ανακατασκευή του. Άλλη μία αλλαγή που, προφανώς, θα φέρει νέες καθυστερήσεις.

Επίσης ο κ. Βαρδάκης αναφέρθηκε και στην απουσία της κυβέρνησης από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ηρακλείου για το θέμα.

«Κληθήκατε από τον Δήμαρχο Ηρακλείου να παρευρεθείτε στη σύσκεψη με φορείς που πραγματοποιήθηκε στη Λότζια για το μείζον αυτό ζήτημα και απουσιάζατε.

Όλοι στο Ηράκλειο περιμένουμε κάποιες εξηγήσεις κύριε Υπουργέ. Περιμένουμε συγκεκριμένες απαντήσεις για το τι έχει γίνει από την πλευρά σας όλους αυτούς τους μήνες. Περιμένουμε προθεσμίες και σαφές χρονοδιάγραμμα.

Και περιμένουμε να διορθώσετε αυτή την παράλογη κίνησή σας, να βάλετε μαζί ένα έργο που βρισκόταν στο τελικό στάδιο υλοποίησης, με έργα που ξεκινούν από το μηδέν, αποσυνδέοντας το έργο της ανέγερσης του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου από το έργο της κατασκευής του Δικαστικού Μεγάρου Χανίων και της ανακατασκευής του Δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου, ικανοποιώντας το αίτημα της τοπικής κοινωνίας και των φορέων του Ηρακλείου», τόνισε ο κ. Βαρδάκης, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας δεν δεσμεύτηκε σε χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, άφησε όμως παράθυρο επίσπευσης των διαδικασιών, καθώς αποδέχτηκε ότι η καθυστέρηση οφείλεται όντως στον ανασχεδιασμό του έργου από την κυβέρνηση και αναγνώρισε ότι δεν έχει λυθεί ακόμα το θέμα της παραχώρησης του οικοπέδου ανέγερσης του Δικαστικού Μεγάρου Χανίων, κάτι το οποίο όπως υπογράμμισε στη δευτερολογία του ο κ. Βαρδάκης, μεταφράζεται σε πολύχρονη καθυστέρηση της υλοποίησης του συνολικού έργου, απουσία ώριμης μελέτης για το Δικαστικό Μέγαρο Χανίων, άρα και της ανέγερσης του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News