Την απάντηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων αλλά όχι του πολιτικού προϊσταμένου δηλαδή του Αντιδημάρχου ο οποίος δοξάζεται… κρυπτόμενος και βγάζει μπροστά τους υπηρεσιακούς παράγοντες προκάλεσε το δημοσίευμα του neakriti.gr για τον «απάτητο» δρόμο στα «Θαλασσινά» που έσκισε στα δύο από τις βροχές του περασμένου Σαββατοκύριακου. Τo neakriti.gr παρουσίασε χθες φωτογραφίες από τον νεότευκτο δρόμο στην Νέα Αλικαρνασσό ο οποίος είχε ανοίξει από τη βροχή καθώς και μια σειρά πληροφορίες ότι στην οδό Αρτεμισίας δεν υπάρχει ούτε έχει μελετηθεί ποτέ να υπάρχει από τη ΔΕΥΑΗ φρεάτιο αποστράγγισης υδάτων καθώς και πως δεν έχει κατασκευαστεί και ο αγωγός απορροής των ομβρίων λόγω καθυστερήσεων της αρχαιολογίας. Η Υπηρεσία Τεχνικών Έργων του Δήμου Ηρακλείου, οι υπάλληλοι προχώρησαν σε απάντηση προς τα δημοσιεύματα του neakriti.gr αναφέροντας επί της ουσίας ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ πρόβλεψη για κάτι τέτοιο. Μάλιστα από την απάντηση της Υπηρεσίας προκύπτει ότι το νερό κάτω από το οδόστρωμα πέρασε από σημείο που έχει μείνει ανολοκλήρωτο με αποτέλεσμα να φουσκώσει ο δρόμος και να «σκάσει». Συγκεκριμένα η απάντηση για τον δρόμο των «Θαλασσινών» αναφέρει: «Σχετικά με δημοσιεύματα του εντύπου και ηλεκτρονικού τύπου που αφορούσαν τις βλάβες που προκλήθηκαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα την 15 και 16 Οκτωβρίου 2022 στο έργο του θέματος αναφέρουμε τα εξής :
• Ουδέποτε προβλεπόταν από την δημοπρατηθείσα μελέτη αγωγός ομβρίων να διέλθει από το χώρο των ανασκαφών ούτε από το τμήμα της οδού Αρτεμισίας όπου έγινε η βλάβη. Ο αγωγός των ομβρίων και η απορροή του στη θάλασσα πραγματοποιείται σε τελείως διαφορετικό σημείο δηλαδή στην παραλιακή (όπου έχουν τοποθετηθεί οι σχάρες) και απορρέει δίπλα από την οδό Ηροδότου αντίθετα από την επιφάνεια που έγινε η βλάβη. Ο αγωγός που διέρχεται από την οδό Αρτεμισίας και από το χώρο που πραγματοποιούνται οι ανασκαφές είναι αγωγός αποχέτευσης λυμάτων και όχι ομβρίων.
• Όσο αφορά την ποιότητα της κατασκευής και την εφαρμογή ή όχι τεχνικών λύσεων σημειώνεται ότι για το συγκεκριμένο σημείο έχει γίνει η τήρηση των προδιαγραφών (ΕΤΕΠ) ενώ στο φάκελο του έργου υπάρχουν και οι απαραίτητες από το Νόμο εργαστηριακές δοκιμές για τα αμμοχάλικα (βάση-υποβαση) και τα ασφαλτικά. Οι επικλήσεις είχαν δοθεί προς ανατολάς με κλίση 2%.
• Η διαδικασία προβλέπει ότι με το άρθρο 157 παρ. 5 του Ν. 4412/16 η Διευθύνουσα Υπηρεσία ζητά από την Προϊστάμενη Αρχή να ορίσει επιτροπή από υπαλλήλους, η οποία οφείλει να προβεί σε επιτόπια εξέταση σε αντιπαράσταση με τον ανάδοχο και να συντάξει σχετικό πρωτόκολλο διαπίστωσης των βλαβών μέσα σε δέκα (10) μέρες από τη σύστασή της . Η Υπηρεσία μας εισηγήθηκε στην Οικονομική επιτροπή Ηρακλείου με το Α.Π.104710/20-10-2022 έγγραφο της την σύσταση της ανωτέρω επιτροπής.
• Η Υπηρεσία μας υποστηρίζει ότι η βλάβη της οδού προήλθε από τους εξής λόγους:
1. Η οδός Αρτεμισίας είναι μια οδός με κατωφέρεια έντονη ενώ δεν υπάρχει δίκτυο ομβρίων.
2. Τα βροχομετρικά όργανα το Σάββατο από 09:00 π.μ έως 17:00 μ.μ κατέγραψαν ύψος υετού άνω των 90 χιλιοστών.
3. Από το φωτογραφικό υλικό που ελήφθη την στιγμή της βροχής στο συγκεκριμένο σημείο γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ολόκληρη η επιφάνεια του έργου υποδέχτηκε μεγάλο μέρος των ομβρίων της περιοχής των θαλασσινών από την Ικάρου και νοτίως. Συγκεκριμένα διαφαίνεται ότι τα όμβρια υπερπήδησαν ακόμα και το τοιχίο που έχει κατασκευαστεί στο όριο αιγιαλού.
4. Τα όμβρια, κατά πάσα πιθανότητα, διείσδυσαν στο οδόστρωμα από οπή σε σημείο εκτός του συγκεκριμένου έργου καθώς από αποκολλήσεις της νέας ασφαλτικής στρώσης στο σημείο σύνδεσης με την παλαιά, δημιουργώντας αποπλύσεις υλικού και κατά συνέπεια καθιζήσεις.
Οι βλάβες εντοπίστηκαν στο ασφαλτικό στην κατωφέρεια της Αρτεμισίας σε μήκος περίπου 60 μ και όχι στην ευθυγραμμία από την πλευρά της Ηροδότου, παρότι πρόκειται για το ίδιο οδόστρωμα. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω , η υπηρεσία κατά την αποκατάσταση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα , ώστε να μην προκύψει ανάλογο φαινόμενο στο μέλλον.
Σημειώνεται ότι η αποκατάσταση της βλάβης είναι στις συμβατικές υποχρεώσεις του αναδόχου».
Το πολύπαθο Λασίθι και οι φωνές που πληθαίνουν...

Σχόλια