Κανόνες στις λαϊκές αγορές - Κινήσεις για τη βελτίωση των σοβαρών “ανορθογραφιών” και κακώς κειμένων

Κρήτη
Κανόνες στις λαϊκές αγορές - Κινήσεις για τη βελτίωση των σοβαρών “ανορθογραφιών” και κακώς κειμένων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαδικασίες, μετά από αρκετή καθυστέρηση, από τον Δήμο Ηρακλείου για να μπει μια τάξη, με τον κανονισμό λειτουργίας να τίθεται σε διαβούλευση για να έρθει κατόπιν στο Δημοτικό Συμβούλιο

Κινήσεις για τη βελτίωση των σοβαρών “ανορθογραφιών” και κακώς κειμένων στο μέτωπο των λαϊκών αγορών, θέμα που έχει αναδείξει επανειλημμένα η “Νέα Κρήτη”, φαίνεται ότι δρομολογούνται επιτέλους, έστω και με αρκετή καθυστέρηση, από πλευράς του Δήμου Ηρακλείου.

Μετά τη δρομολόγηση των διαδικασιών (με τις αιτήσεις, τη μοριοδότηση από ειδική επιτροπή και την επιτόπια επιλογή-κατανομή των θέσεων) για τη βελτίωση της χορήγησης θέσεων σε υφιστάμενους αδειούχους πωλητές, στο πλαίσιο της αναγκαίας εναρμόνισης με το νέο θεσμικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί από την κυβέρνηση, η Λότζια προχωρά τώρα στη θέσπιση κανονισμού λειτουργίας των λαϊκών αγορών, όπως προβλέπει και επιτάσσει η επικαιροποιημένη νομοθεσία.

Ήδη, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής Ηρακλείου συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση (διά ζώσης) και αποφάσισε ομόφωνα ότι θέτει σε δημόσια διαβούλευση με ενδιαφερόμενους πολίτες για πέντε ημέρες - λόγω χρονικών περιορισμών - τον κανονισμό λειτουργίας λαϊκών αγορών του Δήμου Ηρακλείου.

Μετά την πάροδο της προθεσμίας, θα συζητήσει το θέμα και τις τυχόν παρατηρήσεις και απόψεις που θα κατατεθούν και θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη σχετικής απόφασης.

Βασικά σημεία του κανονισμού των λαϊκών αγορών

- Ωράριο λειτουργίας:

Οι ώρες λειτουργίας των λαϊκών αγορών, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων (π.χ. ακραία καιρικά φαινόμενα), καθορίζονται ως εξής:

* Χειμερινό ωράριο: (από 1 Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου) 7 π.μ. με 2:30 μ.μ.

* Καλοκαιρινό ωράριο: (από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου) 6:30 π.μ. με 2:30 μ.μ.

* Λαϊκή του Σαββάτου: 6:30 π.μ. με 3:30 μ.μ.

Σε κάθε περίπτωση ο μέγιστος χρόνος παραμονής μιας λαϊκής αγοράς σε συγκεκριμένη περιοχή δε δύναται να υπερβαίνει τη μέγιστη διάρκεια των αποφάσεων των Δημοτικών Κοινοτήτων, εκτός αν απαιτείται διαφορετικά για λόγους ανωτέρας βίας, και η διαδικασία μετακίνησης θα ξεκινάει ένα εξάμηνο πριν τη λήξη της από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.

Το αργότερο μέχρι την ορισμένη ώρα αποχώρησης θα πρέπει όλοι οι συμμετέχοντες να έχουν εγκαταλείψει τον χώρο της αγοράς, για να μπορεί να ξεκινήσει η Υπηρεσία Καθαριότητας την αποκομιδή των απορριμμάτων. Ο καθένας πωλητής χωριστά θα πρέπει να προβεί στη συγκέντρωση των απορριμμάτων που έχει δημιουργήσει σε σακούλες ή σε δοχεία, τα οποία οι υπάλληλοι του Δήμου συλλέγουν στη συνέχεια.

Η προσέλευση των πωλητών (επαγγελματιών-παραγωγών) στους χώρους της λαϊκής αγοράς, προκειμένου να ασκήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, θα γίνεται το πολύ μία ώρα νωρίτερα από την έναρξη λειτουργίας της λαϊκής αγοράς και η αποχώρησή τους θα γίνεται το πολύ μισή ώρα αργότερα από την ώρα λήξης της λαϊκής αγοράς.

Απαγορεύεται αυστηρά η κατάληψη θέσης (π.χ. μεταφορά εργαλείων, πάγκων καθώς και εμπορευμάτων στους χώρους λειτουργίας των λαϊκών αγορών) από την προηγούμενη ημέρα.

Οι πωλητές των λαϊκών αγορών (επαγγελματίες και παραγωγοί) που δεν προσέρχονται στις λαϊκές αγορές μέχρι τις 8 π.μ., χάνουν το δικαίωμα χρήσης της θέσης τους, η οποία θα διατίθεται, με ευθύνη του υπαλλήλου που εποπτεύει την αγορά, στους μη κατέχοντες θέση προσελθόντες πωλητές (επαγγελματίες ή παραγωγούς).

Όροι λειτουργίας:

- Ο Δήμος Ηρακλείου φροντίζει για:

α. την προσβασιμότητα και την ασφάλεια των διερχόμενων πωλητών και καταναλωτών,

β. την καθαριότητα του χώρου κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της λειτουργίας της λαϊκής αγοράς, καθώς και την τήρηση των κανόνων υγιεινής, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 13 της Υ1γ/Γ.Π./οικ. 47829/21.6.2017 απόφασης του υπουργού Υγείας,

γ. την τήρηση των κανόνων για την τοποθέτηση πωλητών στη λαϊκή αγορά και γενικότερα για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς,

δ. την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του τοπογραφικού διαγράμματος κάθε λαϊκής αγοράς που λειτουργεί στα διοικητικά του όρια, στο οποίο απεικονίζονται οι θέσεις και αναγράφονται οι πωλητές που τις καταλαμβάνουν, καθώς επίσης και οι κενές θέσεις,

ε. θέματα πυρασφάλειας των χώρων κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της.

  1. Με ευθύνη του Δήμου Ηρακλείου, σε κάθε λαϊκή αγορά τοποθετείται περίπτερο (κιόσκι), στο οποίο αναρτάται η κάτοψη της λαϊκής αγοράς, στην οποία εμφανίζονται οι τομείς κατ’ είδος προϊόντων. Τοποθετούνται, επίσης, δελτία και κυτίο παραπόνων.
  2. Οι θέσεις σε κάθε λαϊκή αγορά ταξινομούνται ανάλογα με τη φύση των πωλούμενων προϊόντων στους εξής τομείς:

α. Τομέας πωλητών διατροφικών προϊόντων.

β. Τομέας πωλητών βιομηχανικών ειδών.

Χωροταξική κατανομή

Κάθε λαϊκή αγορά χωρίζεται σε τομέα παραγωγών πωλητών και σε τομέα επαγγελματιών πωλητών. Ο τομέας των παραγωγών πωλητών λαϊκών αγορών διακρίνεται σαφώς με κάθε πρόσφορο τρόπο από τον τομέα των επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών. Οι πωλητές αλιευτικών προϊόντων τοποθετούνται, αν είναι δυνατόν, όπου υπάρχει αποχέτευση (όχι φρεάτιο όμβριων υδάτων). Πωλητής λαϊκών αγορών, επαγγελματίας ή παραγωγός, που απουσιάζει αδικαιολόγητα πέραν των 5 εβδομάδων από συγκεκριμένη λαϊκή αγορά, χωρίς την προηγούμενη έγγραφη ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής ελέγχου λαϊκών αγορών (επόπτες), στερείται της θέσης του στη συγκεκριμένη λαϊκή αγορά. Ρητά απαγορεύεται στους δικαιούχους η υπεκμίσθωση της θέσης που κατέχουν. Κάθε λαϊκή αγορά, ανάλογα με τη φύση των πωλούμενων προϊόντων, χωρίζεται στους 7 εξής τομείς:

α. Τομέας Διατροφικών Προϊόντων.

β. Τομέας Βιομηχανικών Ειδών, ο οποίος τοποθετείται διακριτά στα όρια της λαϊκής αγοράς (άρθρο 30 Ν. 4849/2021).

γ. Τομέας πωλητών βραχυχρόνιας (δεκαπενθήμερης) δραστηριοποίησης (άρθρο 1 της υπ’ αριθ. 9170 εγκυκλίου 9170 ΥΑΕ - ΦΕΚ 481/08.02.2022).

- Στους χώρους που θα λειτουργεί η λαϊκή αγορά θα υπάρχει διαγράμμιση και αρίθμηση των διατιθέμενων θέσεων. Οι θέσεις που θα διαγραμμιστούν προκειμένου να τοποθετηθούν οι πωλητές-εκθέτες δε θα εμποδίζουν την είσοδο οικιών και καταστημάτων. Ο σχεδιασμός και η διαδικασία της διαγράμμισης θα διασφαλίζει την ομαλή και άνετη διέλευση των επισκεπτών, την έλευση οχημάτων όπως ασθενοφόρο, Πυροσβεστική κ.λπ., για τις περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, διάδρομος πλάτους 3 μέτρων, καθώς επίσης και όποια άλλη πρόβλεψη είναι αναγκαία, για την ομαλή λειτουργία της λαϊκής αγοράς.

-Απαγορεύεται η διέλευση, καθώς και η στάθμευση αυτοκινήτων στον χώρο της λαϊκής αγοράς την ημέρα της λειτουργίας της, συμπεριλαμβανομένων και των οχημάτων των πωλητών. Εξαιρούνται τα οχήματα των πωλητών που η νομοθεσία επιβάλλει την πώληση των προϊόντων τους με ειδικά διαμορφωμένο όχημα, καθώς επίσης και όπου προβλέπεται ειδική συμφωνία-άδεια ανάμεσα στους πωλητές και στον Δήμο.

Οι περίοικοι-ιδιοκτήτες οχημάτων θα μεριμνούν ώστε να μη σταθμεύουν τα οχήματά τους στους χώρους που ορίζεται η λειτουργία της λαϊκής αγοράς από το προηγούμενο βράδυ. Ο Δήμος Ηρακλείου είναι υπεύθυνος για την τοποθέτηση της ανάλογης σήμανσης.

- Απαγορεύεται η αυθαίρετη αλλαγή θέσης από τους εκθέτες-πωλητές της λαϊκής αγοράς, η αυθαίρετη αυξομείωση των μέτρων πρόσοψης των πάγκων, η αυξομείωση των διαστάσεων της έκτασης των χωροθετημένων θέσεων, καθώς επίσης και η δραστηριότητα στους χώρους της λαϊκής αγοράς ελλείψει της σχετικής άδειας. H κατάληψη θέσης χωρίς την προβλεπόμενη διαδικασία, καθώς και η πώληση προϊόντων στους διαδρόμους θεωρούνται αυθαίρετη κατάληψη θέσης και επισύρουν πρόστιμο.

Οι υποχρεώσεις των πωλητών

Καθαριότητα, υγιεινή και αποκομιδή των απορριμμάτων τους

Οι αδειούχοι πωλητές λαϊκών αγορών γενικά οφείλουν:

  • Να τηρούν την καθαριότητα και την ευταξία των χώρων που καταλαμβάνουν οι πάγκοι πώλησης των προϊόντων τους.
  • Να μην καταλαμβάνουν κοινόχρηστους ή ιδιωτικούς χώρους, εκτός των ορίων της έκτασης που τους αναλογεί, σύμφωνα με την άδειά τους.
  • Να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και να διατηρούν σε ειδικούς κλειστούς κάδους ή καλά κλεισμένες σακούλες τα απορρίμματα που παράγουν κατά τη διάρκεια λειτουργίας της λαϊκής αγοράς.
  • Να μη ρυπαίνουν τον περιβάλλοντα χώρο με τη ρίψη κάθε είδους απορριμμάτων και ιδιαιτέρως ευπαθών ειδών που αλλοιώνονται εύκολα (λέπια ψαριών, εντόσθια, φύλλα λαχανικών κ.λπ.), καθώς και ειδών συσκευασίας (χαρτόκουτα, τελάρα κ.λπ.).
  • Κατά την αποκομιδή των απορριμμάτων και τον γενικό καθαρισμό της λαϊκής αγοράς να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των οργάνων της παραπάνω Υπηρεσίας.
  • Σε περίπτωση αδιαφορίας και παρά τις συστάσεις, ο Δήμος προβαίνει στον καθαρισμό του χώρου καταλογίζοντας τα έξοδα στους υπευθύνους, επίσης επιβάλλει πρόστιμο. Εάν η παράβαση αυτή επαναληφθεί για τρίτη συνεχόμενη φορά, ο Δήμος προβαίνει στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας για ορισμένο χρονικό διάστημα ή οριστικά.
  • Να μην παρακωλύουν με κανένα τρόπο την Υπηρεσία Καθαριότητας στην εκτέλεση του έργου της.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News