ΕΛΜΕ Χανίων: Θέματα συζήτησης

Κρήτη
ΕΛΜΕ Χανίων: Θέματα συζήτησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επικαιροποιήθηκε η προηγούμενη απόφαση της ΕΛΜΕ Χανίων για απεργία – αποχή από κάθε είδους διαδικασία που συνδέεται με την αξιολόγηση και τον διορισμό συντονιστών και μεντόρων

Η Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Χανίων έλαβε χώρα στις 19 Οκτωβρίου όπου επί τάπητος τέθηκε μια σειρά ζητημάτων. Ειδικότερα,  στη Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ Χανίων συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

1) Υπηρεσιακές Εκλογές

Η Γ.Σ. της ΕΛΜΕ Χανίων αποφάσισε ότι ο τρόπος διεξαγωγής των υπηρεσιακών εκλογών, μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, είναι απαράδεκτος τόσο από συνδικαλιστική σκοπιά όσο και ως διαδικασία.

Η επιλογή αυτή του Υπουργείου καταφέρεται ευθέως κατά των συλλογικών διαδικασιών και γενικότερα του δικαιώματος του «συνδικαλίζεσθαι», αφαιρώντας το δικαίωμα από τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με διαφορετικές ιδέες, να ανταλλάξουν απόψεις και τελικά να διαμορφώσουν μια συνειδητή πολιτική στάση, σύμφωνα με την οποία θα επιλέξουν τους αιρετούς αντιπροσώπους. Μέσα στο γενικότερο πλαίσιο που προσπαθεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση, εντάσσεται η δημιουργία μιας κοινωνίας άβουλων χειροκροτητών όπου η οποιαδήποτε δυσαρέσκεια θα εξαντλείται σε ατομικές δηλώσεις και εκδηλώσεις, εύκολα αντιμετωπίσιμες από το σύστημα. Στόχος είναι να απομονώσει τους εργαζομένους, να τους κρατήσει μακριά από τα συνδικάτα και τις μαζικές διαδικασίες και να τους καταστήσει αδύναμους.

Παράλληλα, μια τέτοια διαδικασία, κατά την οποία (α) δε θα υπάρχουν εκλογικοί κατάλογοι, (β) δε θα ανακοινώνονται αναλυτικά αποτελέσματα, (γ) θα μπορεί κάποιος να ψηφίζει όσες φορές επιθυμεί μέχρι τη λήξη της διαδικασίας και (δ) δε θα υπάρχει καν η δυνατότητα να ελέγξει για τον εαυτό του, αν έχει ψηφίσει ή όχι, είναι ξεκάθαρα διάτρητη, εύκολα χειραγωγήσιμη και δεν εξασφαλίζει με τίποτα το αδιάβλητο των εκλογών.

Η συμμετοχή σε τέτοιου είδους διαδικασίες, ακόμη και πίσω από το πρόσχημα της ανάγκης ύπαρξης αιρετών στο ΠΥΣΔΕ, μόνο οπισθοδρόμιση μπορεί να είναι για το συνδικαλιστικό κίνημα.

Κατά συνέπεια η Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ καλεί τους συναδέλφους να δηλώσουν την αντίθεση τους από τις πρακτικές της κυβέρνησης, απέχοντας από τις συγκεκριμένες διαδικασίες.

2) Απεργία - αποχή από την αυτοαξιολόγηση και από τα καθήκοντα μεντόρων, συντονιστών

Επικαιροποιήθηκε η προηγούμενη απόφαση της ΕΛΜΕ Χανίων για απεργία – αποχή από κάθε είδους διαδικασία που συνδέεται με την αξιολόγηση και τον διορισμό συντονιστών και μεντόρων.

3) Πανελλαδική - πανεργατική απεργία της 9ης Νοέμβρη

Ομόφωνη ήταν η απόφαση στήριξης της Πανεργατικής Απεργίας στις 9/11/2022. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος αλλά και όλοι οι μισθωτοί, είναι τόσα πολλά που δεν αφήνουν περιθώρια για αναβολές. Η αντίδραση του εργατικού κόσμου πρέπει να είναι άμεση και δυναμική. Ξεκινάμε με ενημέρωση σε σχολεία, συνεχίζουμε με την απεργία και κλιμακώνουμε τους αγώνες μας σε μορφές αγώνα που θα προκύψουν μέσα από συνεδριάσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων.

Για τον συντονισμό των ενεργειών, η Γ.Σ. αποφάσισε τη συγκρότηση Επιτροπής  Αγώνα, ανοικτή σε κάθε εκπαιδευτικό που επιθυμεί να συμμετέχει, με σκοπό την ενημέρωση των σχολείων και την οργάνωση των κινητοποιήσεων.

4) Θέματα αυθαιρεσίας διευθυντών

Συζητήθηκαν θέματα που έχουν προκύψει σε συγκεκριμένες σχολικές μονάδες του νομού μετά από παρεμβάσεις και πιέσεις διευθυντών προς συναδέλφους που έχουν ασκήσει συνδικαλιστική δράση. Έγινε ενημέρωση για τις ενέργειες που έχει κινήσει το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων και αποφασίστηκε να υπάρξει επόμενη ενημέρωση, ώστε η ΕΛΜΕ να κινήσει ανάλογες ενέργειες.

1) Παρέμβαση στη Δ.Δ.Ε. Χανίων τη Δευτέρα 4/10/2022 στις 2μμ, για τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς που, ενώ συμπληρώνουν διετία στην εκπαίδευση, το Υπουργείο αρνείται την μονιμοποίηση τους.

2) Συμμετοχή συμπαράστασης στη δίκη των 8 στις 4/11/2022 με παράλληλη κήρυξη στάσης εργασίας (θα αποφασιστεί η ώρα, όταν θα υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για την ώρα της ακροαματικής διαδικασίας).

3) Η υιοθέτηση και προώθηση του ψηφίσματος αλληλεγγύης προς συναδέλφισσα μηχανικό που επικοινώνησε με το τοπικό παράρτημα του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και η οποία κατήγγειλε ότι δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση από τον εργοδότη της.

4) Ομόφωνη στήριξη του αγώνα των Υγειονομικών Υπαλλήλων στην Πανυγειονομική Απεργία στις 9 του Νοέμβρη

5) Να καλέσει η ΕΛΜΕ Χανίων τους υποψηφίους συναδέλφους να αποσύρουν τη συμμετοχή τους από τις υπηρεσιακές εκλογές, έστω και την τελευταία στιγμή, ακολουθώντας τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News