Σήφης Βαλυράκης: Εισαγγελική πρόταση παραπομπής σε δίκη των κατηγορούμενων για τη δολοφονία του

Κρήτη
Σήφης Βαλυράκης: Εισαγγελική πρόταση παραπομπής σε δίκη των κατηγορούμενων για τη δολοφονία του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εισαγγελέας Βαρβάρα Γνεσούλη ζητεί «να παραπεμφθούν οι δράστες ως κατηγορούμενοι ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση από κοινού και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση που υπογράφουν οι δικηγόροι της οικογένειας

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Σήφη Βαλυράκη, καθώς η εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαλκίδας προτείνει την παραπομπή σε δίκη των δύο κατηγορουμένων για τη δολοφονία του, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των δικηγόρων της οικογένειας.

Πιο αναλυτικά η εισαγγελέας Βαρβάρα Γνεσούλη ζητεί «να παραπεμφθούν οι δράστες ως κατηγορούμενοι ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση από κοινού και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση που υπογράφουν οι δικηγόροι της οικογένειας Κωνσταντοπούλου Ζωή, Κωνσταντόπουλος Νίκος, Λεμπέσης Βασίλης, Παπαδάκης Κώστας, Φωτάκης Μανώλης. Επίσης η εισαγγελέας προτείνει τη διατήρηση των περιοριστικών όρων που τους έχουν επιβληθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην εισαγγελική πρόταση περιγράφονται αναλυτικά όσα συνέβησαν στις 24 Ιανουαρίου του 2021 στη θαλάσσια περιοχή της Ερέτριας. Συγκεκριμένα οι κατηγορούμενοι ψαράδες φέρονται να προσέγγισαν το σκάφος του Βαλυράκη ο οποίος έπλεε στην ίδια περιοχή. Εκεί, φέρονται να διαπληκτίστηκαν με τον Βαλυράκη ενώ έκαναν και ελιγμούς γύρω από το σκάφος του. Στη συνέχεια ο ένας από τους δύο κατηγορούμενος κρατώνας ένα κοντάρι χτύπησε τον Βαλυράκη 2 -3 φορές με αποτέλεσμα να πέσει στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους της οικογένειας Βαλυράκη, «αλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι από σωρεία ευρημάτων και στοιχείων της δικογραφίας, τα οποία τεκμηριωμένα εκθέταμε και αξιολογούσαμε, προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις ότι ο θάνατός του δεν οφείλεται σε ατύχημα, αλλά σε ανθρωποκτονία από πρόθεση με δράστες τους κατηγορούμενους».

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση των δικηγόρων της οικογένειας Βαλυράκη:

«Με την από 17.10.2022 πρότασή της με αριθμό πρωτοκόλλου 257/2022 η αρμόδια εισαγγελέας Πρωτοδικών Χαλκίδας προτείνει την παραπομπή σε δίκη των κατηγορουμένων για την δολοφονία του Σήφη Βαλυράκη στις 24.1.2021 στην Ερέτρια.

Η εισαγγελική πρόταση ζητά να παραπεμφθούν οι δράστες ως κατηγορούμενοι ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση από κοινού και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά κρίση αρμόδιου άμεσα για την υπόθεση εισαγγελικού λειτουργού που χαρακτηρίζει ως σοβαρές και επαρκείς τις ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος από τους δράστες. Μόνη αντίθετη άποψη έχει εκφρασθεί από τον ελεγχόμενο ήδη ποινικά και πειθαρχικά εισαγγελέα που αρχικά είχε θέσει στο αρχείο την υπόθεση.

Άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι από σωρεία ευρημάτων και στοιχείων της δικογραφίας, τα οποία τεκμηριωμένα εκθέταμε και αξιολογούσαμε, προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις ότι ο θάνατός του δεν οφείλεται σε ατύχημα, αλλά σε ανθρωποκτονία από πρόθεση με δράστες τους κατηγορούμενους. Και αναδεικνύονται σοβαρά ερωτηματικά για την ορθότητα της αντικατάστασης της προσωρινής τους κράτησης τους παρά τη σοβαρότητα των στοιχείων και του αδικήματος μόλις έναν μήνα μετά την επιβολή της και το μήνυμα που αποπνέει.

Με πλούσιο και εμπεριστατωμένο σκεπτικό η εισαγγελέας κ. Γνεσούλη αξιολογεί όλα τα αποδεικτικά στοιχεία, αναδεικνύει τις συνθήκες τέλεσης του αδικήματος και την αξιοπιστία των κρίσιμων αυτοπτών μαρτύρων κατηγορίας και τα ευρήματα των ιατροδικαστικών και τεχνικών εκθέσεων ενώ με πληρότητα αποδομεί και διαψεύδει όλους τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς που υποβλήθηκαν.

Μετά από αυτό αναμένουμε την έκδοση παραπεμπτικού βουλεύματος από το αρμόδιο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Χαλκίδας και τον γρήγορο προσδιορισμό της δίκης.

Αθήνα, 20/10/2022

Οι συνήγοροι παράστασης υποστήριξης κατηγορίας

της οικογένειας Βαλυράκη

(με αλφαβητική σειρά)

Κωνσταντοπούλου Ζωή, Κωνσταντόπουλος Νίκος. Λεμπέσης Βασίλης, Παπαδάκης Κώστας, Φωτάκης Μανώλης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News