Κρήτη: Τι έταξαν στους πληγέντες της κακοκαιρίας οι υπουργοί

Κρήτη
Κρήτη: Τι έταξαν στους πληγέντες της κακοκαιρίας οι υπουργοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τετρακόσιες χιλιάδες ευρώ στους Δήμους Μαλεβιζίου και Σητείας και άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες ανακοίνωσε το κυβερνητικό κλιμάκιο

Δέσμη μέτρων, που περιλαμβάνει άμεση στήριξη στον Δήμο Μαλεβιζίου με 400.000 ευρώ, ομοίως αντίστοιχο ποσό στον Δήμο Σητείας, όπου μάλιστα ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης ανακοίνωσε και άλλα 500.000 ευρώ για τα αρδευτικά δίκτυα, και άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες σε Μαλεβίζι και Σητεία μέσω της Κρατικής Αρωγής ανακοίνωσε χθες Κυριακή 16 Οκτωβρίου, το κυβερνητικό κλιμάκιο που βρέθηκε από νωρίς το πρωί στην Κρήτη κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, μετά τα εκτεταμένα προβλήματα και τις μεγάλες καταστροφές που προκάλεσε η φονική κακοκαιρία.

«Θα ξεκινήσουμε άμεσα την αποκατάσταση των ζημιών. Έχει ξεκινήσει ήδη η καταγραφή τους από κλιμάκια της Περιφέρειας, και το υπουργείο Υποδομών μέσω της ΔΑΕΦΚ θα συνδράμει τις υπηρεσίες της Περιφέρειας για να έχουμε την ταχύτερη αποκατάσταση», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, που εξήγησε ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει άμεσα 400.000 ευρώ στον Δήμο Μαλεβιζίου, «προκειμένου να προχωρήσει στους καθαρισμούς και σε όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να είναι λειτουργική η πόλη και οι κοινότητες που έχουν πληγεί», διευκρινίζοντας ότι άμεσα θα προχωρήσει και η καταγραφή των ζημιών, προκειμένου να επιτευχθεί να δοθούν προκαταβολές σε όσες επιχειρήσεις έχουν υποστεί καταστροφές.

«Από τις πρώτες στιγμές, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους Δήμους, έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης. Είναι οι πρώτες αυτοψίες και καταγραφές που γίνονται αυτή τη στιγμή», είπε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, που επισήμανε ότι η στήριξη προς τις επιχειρήσεις θα γίνει μέσα από το πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής, που έχει γίνει και σε άλλες περιοχές που έχουν πληγεί, πως τα νοικοκυριά θα στηριχτούν μέσα από το σχήμα του υπουργείου Εσωτερικών για τη στήριξη της οικοσκευής, ενώ πρόσθεσε ότι η ΔΑΕΦΚ θα συνδράμει για την καταγραφή των ζημιών που έχουν υπάρξει σε κτήρια, όπως και ο ΕΛΓΑ για τις ζημιές στους αγρότες, σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό τους.

Ο κ. Τριαντόπουλος διευκρίνισε ότι «δε χρειάζεται να ολοκληρωθεί το έργο των επιτροπών για να δοθεί στήριξη», εξηγώντας ότι όσες συγκεντρώνονται θα μπορούν να προπορεύονται, προκειμένου να προχωράει η διαδικασία.

Η σύσκεψη έγινε με τη συμμετοχή, επίσης, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, της γενικής γραμματέως Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνας Καλογήρου, του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιου Μπακογιάννη, και της γενικής γραμματέως Υποδομών Μαρίας-Έλλης Γεράρδη. Το “παρών” έδωσαν ο περιφερειάρχης Κρήτης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ, ο δήμαρχος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, βουλευτές, τοπικοί φορείς, αλλά και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας. Νωρίτερα το κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές, όπως την Αγία Πελαγία, τη Λυγαριά και το Παλαιόκαστρο, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την ανάσυρση - από τη θάλασσα - των αυτοκινήτων που παρέσυραν τα ορμητικά νερά.

«Ενώνουμε δυνάμεις»

«Θρηνούμε την απώλεια δύο νέων ανθρώπων... Θλίψη ανείπωτη. Είμαστε εδώ. Ενώνουμε δυνάμεις για να κλείσουμε πληγές δεκαετιών. Αυτοψία σε Αγία Πελαγία, Λυγαριά, Παλαιόκαστρο με κυβερνητικό κλιμάκιο από νωρίς σήμερα (σ.σ. χθες) το πρωί. Δε σταματάμε να μετράμε τις πληγές μιας βιβλικής καταστροφής. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένεια του ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαΐδη για την αλληλεγγύη και τη γενναιοδωρία της. Δίνουμε μια πραγματική μάχη. Η προσπάθεια όλων είναι υπεράνθρωπη και συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς», δήλωσε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας και πρόσθεσε: «Ευχαριστώ τον υπουργό κ. Πέτσα για τη δέσμευσή του για άμεση εκκίνηση των διαδικασιών καταγραφής των ζημιών και οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών, αλλά και την άμεση ενίσχυση του Δήμου για να ανταποκριθεί στις πρώτες επιτακτικές ανάγκες αποκατάστασης υποδομών. Ικανοποιημένοι και από τη δέσμευση του κ. Μπακογιάννη για άμεση ένταξη των πληγεισών περιοχών στα ειδικά πολεοδομικά σχέδια, αλλά και του κ. Κουτουλάκη για ενίσχυση της ΔΕΥΑΜ, προκειμένου να αποκαταστήσουμε το δίκτυο ύδρευσης. Τα ζητήματα στο Μαλεβίζι πολλά, οι επαφές μας άμεσες και το επόμενο διάστημα προκειμένου να ικανοποιηθούν τα πάγια αιτήματά μας για χρηματοδότηση των ώριμων μελετών μας για έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης στο Παλαιόκαστρο και το Γάζι. Επιτακτική και η ανάγκη χρηματοδότησης για εκπόνηση νέων αντιπλημμυρικών μελετών. Ευχαριστώ από καρδιάς τα Σώματα Ασφαλείας, τους δεκάδες εθελοντές και τον Ερυθρό Σταυρό για τη συγκινητική κινητοποίησή τους. Από την πρώτη στιγμή είναι δίπλα μας ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, οι αντιπεριφερειάρχες Νίκος Συριγωνάκης, Γιάννης Λεονταράκης και Νίκος Ξυλούρης και η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας. Στο πλάι μας είναι η ΠΕΔ Κρήτης, ο πρόεδρος Γιάννης Κουράκης, οι βουλευτές του νομού και οι συνάδελφοι δήμαρχοι του νησιού.

Ανοιχτές πληγές δεκαετιών. Αυτές προσπαθούμε να κλείσουμε. Και δε θα αφήσουμε λεπτό να πάει χαμένο».

Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων

Άμεσα ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για τις καταγραφές των ζημιών στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες στον δήμο Μαλεβιζίου από την Περιφέρεια Κρήτης.

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που έχουν υποστεί ζημιές πρέπει να αποστείλουν ηλεκτρονικά την αίτηση συμπληρωμένη σύμφωνα με τα στοιχεία της επιχείρησης όπως είναι δηλωμένα στην ΑΑΔΕ, υπογεγραμμένη, και στη συνέχεια σκαναρισμένη στο email [email protected].

Οι δικαιούχοι επιχορήγησης είναι βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, και ατομικές επιχειρήσεις ελεύθερων επαγγελματιών.

Σε κάθε περίπτωση πληγείσας επιχείρησης, ο ιδιοκτήτης, πριν να προχωρήσει στην αποκατάσταση, πρέπει να αποτυπώσει με κάθε πρόσφορο μέσο το μέγεθος της καταστροφής (φωτογραφίες, βίντεο, κ.λπ.).

Στη Σητεία

Μετά το Μαλεβίζι, το κυβερνητικό κλιμάκιο μετέβη στην περιοχή της Σητείας, που μετράει πολλές πληγές λόγω των σφοδρών καιρικών συνθηκών του Σαββάτου. Αμέσως μετά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε σε καταστήματα της πόλης της Σητείας, τα οποία έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές λόγω πλημμυρών, και σε υποδομές του Δήμου, ακολούθησε σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία επίσης συμμετείχαν ο βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Ανδρουλάκης, περιφερειακοί και τοπικοί σύμβουλοι, οι αντιδήμαρχοι Σητείας, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, εκπρόσωποι συλλόγων και παραγωγικών φορέων της περιοχής, ο διοικητής της 7ης Υ.ΠΕ. Νεκτάριος Παπαβασιλείου, ο γραμματέας της Ν.Ε. Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ Λασιθίου Γιώργος Μπελούκας και εκπρόσωποι Αρχών της ευρύτερης περιοχής.

Γνωστοποιήθηκε σε πρώτη φάση η ενίσχυση του Δήμου με 400.000 ευρώ από το ΥΠ.ΕΣ., συν άλλα 500.000 ευρώ μετά από πρωτοβουλία του Γιάννη Πλακιωτάκη για τις ζημιές στα αρδευτικά δίκτυα, ενώ ο κ. Τριαντόπουλος έκανε γνωστό ότι θα συσταθεί ομάδα εργασίας που θα κατέβει στη Σητεία για να συνεργαστεί με τις τοπικές υπηρεσίες ως προς την ενίσχυση των πληγέντων επιχειρήσεων...

Συγκινητική δωρεά από την οικογένεια του Αλέξανδρου Νικολαΐδη

Στο περιθώριο της σύσκεψης έγινε γνωστό από πλευράς του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Χάρη Μαμουλάκη ένα ιδιαίτερα συγκινητικό γεγονός.

Όπως αναφέρθηκε, η οικογένεια του πρόωρα χαμένου ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαΐδη στέκεται έμπρακτα στο πλευρό όσων χτυπήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και αποφάσισε να διαθέσει μέρος των χρημάτων που θα συγκεντρωθούν από την πλειοδοσία για τα μετάλλια προς την ανακούφιση των πληγέντων...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News