Επτά χρόνια από την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Νεκταρίου

Κρήτη
Επτά χρόνια από την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Νεκταρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελέστηκε το Επταετές Αρχιερατικό Μνημόσυνο στη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου

Επτά χρόνια συμπληρώθηκαν από την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Νεκταρίου και σύμπας ο Ιερός Κλήρος και ο ευσεβής λαός της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως αλλά και ο Σεβασμ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος απέτισαν φόρο τιμής στον αείμνηστο Αρχιερέα για την πολύτιμη προσφορά του στην τοπική Εκκλησία, κατά τις Ιερές Ακολουθίες που τελέσθηκαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως το διήμερο 14-15 Οκτωβρίου.

Το εσπέρας της Παρασκευής 14 Οκτωβρίου τελέσθηκε στον ως άνω Ιερό Ναό ο Εσπερινός και εν συνεχεία επιμνημόσυνη δέηση και Τρισάγιο επί του μνήματος του αοιδίμου Αρχιερέως, χοροστατούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου.

Το Σάββατο 15 Οκτωβρίου οι Ακολουθίες του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως, ιερουργούντος του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου και συμπροσευχομένου εκ του Ιερού Βήματος του Σεβασμ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγενίου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσ. Αρχιμ. Τίτος Ταμπακάκης, ο οποίος ομίλησε με συγκινητικούς λόγους για τον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Νεκτάριο, γνωστοποιώντας πτυχές της επτάμηνης δοκιμασίας του που υπέμεινε, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «με απερίγραπτη καρτερικότητα, υπομονή και ηρωισμό». Και προσέθεσε: «Ο τρόπος με τον οποίο σήκωσε ο μακαριστός Μητροπολίτης τον βαρύ σταυρό της ασθενείας του είναι πάνυ πνευματικά ωφέλιμος και παρηγορητικός για πολλούς ανθρώπους σήμερα και καταδεικνύει ότι στο τέλος της ζωής μας φανερώνονται τα αποτελέσματα των πνευματικών κόπων και των ιδρώτων μας, στο τέλος της ζωής μας φανερώνεται πόσο συνεπείς ήμασταν στον Λόγο του Θεού και σε εκείνα τα οποία κηρύττουμε και ομολογούμε».

Στο πέρας της ομιλίας του προς το πολυπληθές ευσεβές εκκλησίασμα ο π. Τίτος ανέφερε: «Τα τέλη του μακαριστού Ποιμενάρχου μας ήταν όντως χριστιανικά, ανεπαίσχυντα, ειρηνικά. Η ασθένειά του έγινε ο πνευματικός αναβαπτισμός του, βάσις ως ανάβασις. Ο εμπειρότατος της θεογνωσίας Πατήρ αξιοποίησε με πνευματικό τρόπο τον πειρασμό του και πλέον προσεδρεύει στο ουράνιο του Χριστού θυσιαστήριο, δεόμενος για όλους εμάς.

Πάντοτε θα αναζωπυρώνονται μέσα μας οι ζωηφόρες μνήμες, τα λόγια του, οι συμβουλές του, αλλά κυρίως η πνευματική ασφάλεια που μας παρείχε. Μας παρέδωσε ιερά παρακαταθήκη, την οποία οφείλουμε να διαφυλάττουμε ως κόρην οφθαλμού.

Ας έχουμε την ευχή του μακαριστού Πατρός και Ποιμενάρχου και ο βίος του ας γίνει παράδειγμα και απαρχή πνευματικής αφυπνίσεως. Ας είναι η μνήμη του αιωνία!».

Τον λόγο έλαβε ο Σεβασμ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος προς τον Σεβασμ. Μητροπολίτη κ. Γεράσιμο: «Σεβασμιώτατε και πολυφίλητε άγιε αδελφέ, επιτρέψετέ μου να σας ευχαριστήσω από καρδιάς και να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την δυνατότητα που μας δίδετε και εφέτος να εκδηλώνουμε την αγάπη μας, τον σεβασμό και την τιμή μας στο πρόσωπο του μακαριστού Γέροντός μας, του ανθρώπου που μας εγέννησε και μας ανέθρεψε πνευματικά, του ανθρώπου που μας πήρε και μας οδήγησε από παιδιά στην διακονία της Εκκλησίας και μας δίδαξε στο μεγάλο πανεπιστήμιο του ομοφωρίου.

Σας είμαι ευγνώμων γιατί διατηρείτε τη μνήμη του άσβεστη, γιατί δίδετε την ευλογία σας να εκφράζει ο όμορφος και ευγενικός λαός της τοπικής Εκκλησίας σε αυτό τον άνθρωπο που άνοιξε την μεγάλη αγκαλιά του για να κλείσει μέσα όλους εμάς, από τον μικρότερο ως τον μεγαλύτερο και να μας μάθει το «θεοπρεπώς ζην», όπως ο ίδιος έλεγε χαρακτηριστικά».

Στην θερμή υποδοχή του προς τον Σεβασμ. Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ευγένιο στη Νεάπολη και στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεγάλης Παναγίας, ο Σεβασμ. Ποιμενάρχης κ. Γεράσιμος ανέφερε: «Σας καλωσορίζουμε εγκαρδίως και έχουμε την χαρά να είσθε σήμερα μαζί μας στην δική μας χαρά. Διότι η σημερινή ημέρα δεν είναι ημέρα θλίψεως αλλά ημέρα κατά την οποία η τοπική Εκκλησία εκφράζει την αοίδιο ευγνωμοσύνη της προς το πρόσωπο εκείνο που για είκοσι πέντε ολόκληρα χρόνια άφησε το αποτύπωμά του στον τόπο αυτό, στο πρόσωπο που ποίμανε με όλη του την δύναμη τους ανθρώπους της περιοχής αυτής, το πρόσωπο που κήρυξε τον Χριστό και ύψωσε παντού τον Σταυρό του Κυρίου, κτίζοντας ναούς, ανακαινίζοντας Ιερές Μονές και κυρίως ανακαινίζοντας ψυχές.

Γι’ αυτό η ευγνωμοσύνη μας θα είναι αιώνιος προς το πρόσωπό του. Γι’ αυτό και τον τιμούμε κάθε χρόνο την ημέρα αυτή, την ημέρα που άφησε τον κόσμο τον φθαρτό και μετέβη στην Βασιλεία των Ουρανών απ’ όπου μας παρακολουθεί, μας επιβλέπει και μας ευλογεί και στέλνει σε όλους μας την ευχή του, έτσι ώστε να αποκτήσουμε δύναμη να συνεχίζουμε τον αγώνα στην επίγεια ζωή μας».

Προ της απολύσεως ο Πρωθιερέας της Εκκλησίας Κρήτης κ.κ. Ευγένιος μαζί με τον Σεβασμ. Μητροπολίτη κ. Γεράσιμο τέλεσαν το μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κυρού Νεκταρίου, επί τη συμπληρώσει επταετίας από της προς Κύριον εκδημίας του.

Της Θείας Λειτουργίας παρέστησαν ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Εμμανουήλ Θραψανιώτης, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Αγίου Νικολάου κ. Θωμάς Χαριτάκης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Ηρακλείου κ. Εμμανουήλ Παπαδάκης και ο Αναπληρωτής Διοικητής του Νοσοκομείου Νεαπόλεως κ. Γεώργιος Μπαρμπούνης.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι Σεβασμ. άγιοι Αρχιερείς κατευθύνθηκαν στο μνήμα του αοιδίμου Αρχιερέως, όπου τέλεσαν Τρισάγιο στη μνήμη του και δεήθηκαν υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής του και της κατατάξεώς της μεταξύ των αγίων και των δικαίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News