Ηράκλειο: Οι ρόλοι στο κύκλωμα τους έστειλαν… φυλακή - Η εξαντλητική ανάκριση των 11

Κρήτη
Ηράκλειο: Οι ρόλοι στο κύκλωμα τους έστειλαν… φυλακή - Η εξαντλητική ανάκριση των 11

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προφυλακίστηκαν πέντε μέλη ως εμπλεκόμενα στο κύκλωμα καλλιέργειας και διακίνησης χασίς - Η Αστυνομία παρακολουθούσε μέσω τεχνικών μέσων αλλά και φυσικής παρουσίας τουλάχιστον τους τελευταίους 4 μήνες τις κινήσεις μελών του κυκλώματος

Τον δρόμο για τη φυλακή πήραν το βράδυ της Παρασκευής 14 Οκτωβρίου, μετά από μια «μαραθώνια» διαδικασία, οι πέντε από τους 11 άνδρες οι οποίοι συνελήφθησαν πριν από μερικές ημέρες, καθώς φέρονται να εμπλέκονται στο κύκλωμα καλλιέργειας και διακίνησης χασίς που εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ.

Μετά το πέρας των απολογιών, οι οποίες ξεκίνησαν λίγο πριν τις 12 χθες το μεσημέρι και διήρκεσαν περισσότερες από 9 ώρες, κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι ο 44χρονος φερόμενος «εγκέφαλος» του κυκλώματος - ο οποίος είναι ούτως ή άλλως έγκλειστος στις φυλακές Χανίων για άλλη υπόθεση - καθώς και τέσσερις ακόμη άνδρες ηλικίας 32, 55, 23 και 60 ετών.

Ειδικότερα, πρόκειται για έναν 32χρονο από χωριό του Μυλοποτάμου κι έναν 55χρονο από το ίδιο χωριό, οι οποίοι φέρονται από τις Αρχές ως οι καλλιεργητές του χασίς. Εξάλλου, προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν ακόμη δύο Ηρακλειώτες 60 και 23 ετών, οι οποίοι φέρονται ως τα άτομα που διοχέτευαν την κάνναβη στην «αγορά» του Ηρακλείου.

Και οι πέντε από τους 11 προφυλακισθέντες αντιμετωπίζουν - μεταξύ άλλων - κατηγορίες περί «εγκληματικής οργάνωσης». Άλλοι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν ίδιες κατηγορίες: Πρόκειται για τον 37χρονο αδερφό του 44χρονου φερόμενου ως ηγέτη του κυκλώματος, καθώς κι έναν 55χρονο από την ευρύτερη περιοχή του Μυλοποτάμου. Οι δύο εν λόγω κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Ελεύθεροι οι «αγοραστές»

Οι υπόλοιποι τέσσερις εμπλεκόμενοι, οι οποίοι βαρύνονται με κακουργηματικές διώξεις, αλλά δεν αντιμετωπίζουν κατηγορίες περί «εγκληματικής οργάνωσης», αφέθηκαν - επίσης - ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 4 φέρονται ως «αγοραστές» κάνναβης.

Μεταξύ κι αυτών ένας 58χρονος που διαμένει στο Λασίθι, κι ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος, ωστόσο του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα. Σε δήλωση που έκανε στο neakriti.gr, η συνήγορος υπεράσπισής του, κ. Αλεξάνδρα Σπανάκη, ανέφερε ότι «δεν υπήρχαν αντικειμενικώς στοιχεία να στηρίξουν οποιαδήποτε κρίση προσωρινής κράτησης, δεδομένης της ήσσονος απαξίας πράξης την οποία ο ίδιος αποδέχτηκε».

Στο neakriti.gr, μίλησε και ο δικηγόρος του 23χρονου νεαρού που προφυλακίστηκε. Ο συνήγορος υπεράσπισης του 23χρονου, κ. Ελευθέριος Κάρτσωνας, ανέφερε ότι ο εντολέας του, «ο οποίος υποστήριξε ότι είναι εξαρτημένος από την κάνναβη, αρνείται πεισματικά τις κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση και ισχυρίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με τους υπόλοιπους». Σύμφωνα με τον κ. Κάρτσωνα, «έχει ήδη υποβληθεί αίτημα για ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη, που - κατά την άποψή μας - θα επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς περί της εξαρτήσεως του κατηγορουμένου».

Μαραθώνια διαδικασία

Όπως αναμενόταν, η διαδικασία των απολογιών των 11 ήταν «μαραθώνια», αφού ξεκίνησε λίγο πριν τις 12 χθες το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε περίπου στις 9 το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Από νωρίς χθες Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, το πρωί τα μέτρα ασφαλείας μέσα κι έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου ήταν «δρακόντεια». Οι 10 από τους 11 κατηγορούμενος μεταφέρθηκαν με «κλούβα» της Αστυνομίας στα Δικαστήρια, ενώ ο 44χρονος από τα Ανώγεια, που φέρεται να είχε ηγετικό ρόλο στο κύκλωμα, μετήχθη ξεχωριστά, καθώς είναι έγκλειστος στις φυλακές Χανίων για άλλη υπόθεση.

Σύμφωνα με την «ΚΡΗΤΗ TV», αρχικά απολογήθηκαν ενώπιον της ανακρίτριας Ηρακλείου οι 7 από τους 11 συλληφθέντες κατηγορούμενους. Πρόκειται για τους κατηγορούμενους που βαρύνονται με κατηγορίες περί «εγκληματικής οργάνωσης». Στη συνέχεια, ήταν η σειρά των υπόλοιπων τεσσάρων κατηγορουμένων. Υπενθυμίζεται ότι, εκτός από τους 11 που συνελήφθησαν πριν από μερικές ημέρες, κατά την τιτάνια αστυνομική επιχείρηση, που έλαβε χώρα σε πολλαπλά «μέτωπα» στους νομούς Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου, έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος άλλων 12 ατόμων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ο «εγκέφαλος» φέρεται να καθοδηγούσε από τη φυλακή τους συνεργούς του

Ο 44χρονος από τα Ανώγεια είχε πέσει στη «φάκα» της ΕΛ.ΑΣ. μαζί με έναν 48χρονο άνδρα, τον περασμένο Ιούνιο. Όπως είχε ανακοινώσει τότε η ΕΛ.ΑΣ., σε έρευνες που έλαβαν χώρα στα σπίτια των δύο ανδρών, σε Ηράκλειο και Ανώγεια, είχαν εντοπιστεί - και κατασχεθεί - 610 γραμμάρια κάνναβης και 475 «τσιγαριλίκια». Μετά την απολογία του ενώπιον της ανακρίτριας Ηρακλείου, ο 44χρονος είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος και οδηγήθηκε στη φυλακή, όπου - όπως όλα δείχνουν - δε σταμάτησε να ασχολείται με έκνομες δραστηριότητες. Πριν από μερικές ημέρες, πραγματοποιήθηκε «έφοδος» της ΕΛ.ΑΣ. στο κελί του 44χρονου στις φυλακές Χανίων. Εκεί, κατασχέθηκε ένα κινητό τηλέφωνο, μέσω του οποίου ο κατηγορούμενος φέρεται να καθοδηγούσε τους φερόμενους ως συνεργούς του.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Αστυνομία παρακολουθούσε μέσω τεχνικών μέσων αλλά και φυσικής παρουσίας τουλάχιστον τους τελευταίους 4 μήνες τις κινήσεις μελών του κυκλώματος.

Κατά την αστυνομική επιχείρηση που οδήγησε στην εξάρθρωση του κυκλώματος, εντοπίστηκαν και εκριζώθηκαν 30 δενδρύλλια κάνναβης, σε αγροτική περιοχή, κοντά στην Αξό Μυλοποτάμου. Ακολούθησαν έρευνες στα σπίτια εμπλεκόμενων στην υπόθεση, αλλά και σε άλλους χώρους, όπου εντοπίστηκε - και κατασχέθηκε - ποσότητα περίπου 580 γραμμαρίων κάνναβης.

Στα ευρήματα της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνονται, ακόμη, 1 πιστόλι με γεμιστήρα, 4 ζυγαριές ακριβείας, 53 φυσίγγια, το χρηματικό ποσό των 850 ευρώ «ως προερχόμενο από παράνομες δραστηριότητες», μια σιδερογροθιά, ένα μεταλλικό κλομπ, ένα μαχαίρι, 3 φωτοβολίδες, 66 κροτίδες, 12 κινητά τηλέφωνα και επιπλέον (κάρτες SIM, φορτιστής και συσκευή bluetooth), καθώς κι ένα τετράδιο με ιδιόχειρες σημειώσεις ονομάτων και χρηματικών ποσών. Εξάλλου, κατασχέθηκαν συνολικά τρία αυτοκίνητα τα οποία «χρησιμοποιούνταν για τη διευκόλυνση στη διακίνηση των ναρκωτικών και την καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News