Αλέξανδρος Νικολαΐδης: Η τελευταία συνέντευξη στην Κρήτη λίγο πριν τον καρκίνο - Αποκλειστικά στο neakriti.gr

Κρήτη
Αλέξανδρος Νικολαΐδης: Η τελευταία συνέντευξη στην Κρήτη λίγο πριν τον καρκίνο - Αποκλειστικά στο neakriti.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Είχα ιδεολογικές απόψεις, κυρίως κοινωνικές. Οι απόψεις μου ακούστηκαν σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές. Η τιμητική πρόταση ήρθε από τον - τότε - πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να κατέβω με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Εγώ δεν το σκέφτηκα καν. Είπα κατευθείαν το “ναι”.

Ήταν 21 Σεπτεμβρίου 2020 όταν ο ολυμπιονίκης και αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Νικολαΐδης, λίγο καιρό πριν διαγνωσθεί με καρκίνο έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα Νέα Κρήτη και το neakriti.gr μιλώντας στον Νίκο Κοσμαδάκη για την αλλαγή που του συνέβη να εισέλθει στην πολιτική και μάλιστα δυναμικά! Ο Νικολαΐδης τότε εξήγησε πως «μπήκε» μέσα του το μικρόβιο της πολιτικής έχοντας ήδη αναλάβει αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και έχοντας ήδη κατέλθει στις εκλογές του 2019 ως υποψήφιος ευρωβουλευτής. Είναι ίσως και η μοναδική συνέντευξη που έδωσε σε περιφερειακό μέσο ενημέρωσης με την ιδιότητα αυτή αλλά και η τελευταία σε επίπεδο Κρήτης.

Ο κ. Νικολαΐδης είχε μιλήσει για την πολιτική, την υγειονομική κρίση αλλά και τις εσωτερικές διεργασίες του κόμματος. Δε δίστασε να πει, δε, πως η κυβέρνηση δίνει «μικρά παυσίπονα» σε στοχευμένες κοινωνικές ομάδες, ενώ οι οικονομικά ασθενέστεροι βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη τον γνωρίσαμε μέσα από τις διακρίσεις στο ολυμπιακό άθλημα του Tae-Kwon-Dο, όταν κατέκτησε τη δεύτερη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (2004) και του Πεκίνου (2008) και είχε μεταπηδήσει στον χώρο της πολτικής.

Η συνέντευξη που δημοσιεύθηκε το 2020 από το neakriti.gr και έμελλε να είναι η τελευταία του για την Κρήτη και λίγο καιρό πριν διαγνωσθεί με καρκίνο είναι η ακόλουθη:

* Κύριε Νικολαΐδη, έχετε εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είστε δις ολυμπιονίκης και έχετε πολλές ευρωπαϊκές διακρίσεις. Η πολιτική πώς ήρθε στη ζωή σας;

«H πολιτική στη ζωή μου δεν προέκυψε ξαφνικά. Είχα ιδεολογικές απόψεις, κυρίως κοινωνικές, που βρίσκονται στην ίδια γραμμή του κόμματος. Οι απόψεις μου ακούστηκαν σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές. Η τιμητική πρόταση ήρθε από τον - τότε - πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να κατέβω με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Εγώ δεν το σκέφτηκα καν. Είπα κατευθείαν το “ναι”. Μου προκάλεσε εντύπωση το γεγονός πως γύρισα όλη την ελληνική επικράτεια και είδα προβλήματα τα οποία δεν ήξερα ότι υπήρχαν. Ταυτόχρονα, μοιράστηκα εμπειρίες με ανθρώπους από κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας. Με έκανε πιο σοφό σαν άνθρωπο αυτό. Από εκεί και έπειτα, βρίσκομαι και οργανικά μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι τότε ήμουν ψηφοφόρος και τώρα είμαι εγγεγραμμένος στο κόμμα. Η θέση που έχω τώρα στο κόμμα είναι μια σοβαρή και τιμητική θέση».

* Η κάθοδος στις ευρωεκλογές σάς ωρίμασε πολιτικά; Αυτό σημαίνει πως εάν ήσασταν μια φορά αριστερός τώρα γίνατε δέκα φορές πιο αριστερός;

«Δεν το βλέπω έτσι. Όσες φορές ήμουν ομιλητής, άλλες τόσες φορές ήμουν ακροατής. Το γεγονός ότι βρέθηκα με διάφορους συνυποψήφιους, οι οποίοι ανέλυαν και έκαναν ανάγνωση της σύγχρονης κοινωνίας από το δικό τους πρίσμα, με ωρίμασε. Ταυτόχρονα, και όπως είπα προηγουμένως, η καθημερινή συνομιλία και επαφή με τον κόσμο που ανέλυε τα προβλήματά του με έκανε σοφότερο ως άνθρωπο. Έχω μια διαφορετική άποψη για την πολιτική ταυτότητα στον κόσμο του 2020. Θεωρώ πως ο νέος προγραμματικός λόγος των κομμάτων για να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο πρέπει να είναι μικρά σημεία. Τα κόμματα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Από τη στιγμή που οι πολίτες κατανοήσουν πως σε αυτήν την άποψη συμφωνεί το κόμμα, τότε έχεις την ευχέρεια να τους ανοίξεις τις ιδεολογικές και πολιτικές πόρτες του κόμματος, για κάτι στο οποίο κατά βάση συμφωνεί αλλά δεν το ήξερε μέχρι τότε. Μπορεί να υπάρξει ένας άνθρωπος για παράδειγμα που ασχολείται με τα θέματα του περιβάλλοντος και που δεν ασχολείται με τον τομέα των δικαιωμάτων. Όταν θα έρθεις να του μιλήσεις, θα καταλάβει πως συμφωνεί μαζί σου. Αυτός ο άνθρωπος δε γίνεται πιο αριστερός. Αυτός ο άνθρωπος γίνεται πιο ενεργό μέλος της κοινωνίας και καταλαβαίνει πως έχει πιο πολλά κοινά σημεία με άλλους ανθρώπους και μπορεί να ριζοσπαστικοποιηθεί πολύ πιο εύκολα».

* Ύστερα από σχεδόν ένα χρόνο και λίγους μήνες που ο ΣΥΡΙΖΑ έφυγε από την εξουσία, το ηθικό πλεονέκτημα υφίσταται ακόμη ή το έχει απολέσει;

«Δε νομίζω να το απώλεσε ποτέ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό κόμμα που έκανε εκλογές χωρίς να τις ζητήσει η αντιπολίτευση, μόνο και μόνο επειδή το πρόγραμμα που θα εφάρμοζε δεν ερχόταν σε συμφωνία με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ότι θα εφάρμοζε πριν τις εκλογές. Τον Σεπτέμβριο του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε σε δεύτερες εκλογές. Ήταν η πιο τίμια στάση που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια. Μόλις ο ΣΥΡΙΖΑ έφυγε από την εξουσία, δε στόχευσε στην οξεία πολιτική αντιπαράθεση. Φρόντισε να είναι ειλικρινής απέναντι στον κόσμο και να κάνει τη δική του αυτοκριτική. Όποιος ισχυρίζεται ότι δεν έχει κάνει λάθος στη διακυβέρνηση της χώρας, ουσιαστικά κοροϊδεύει τον κόσμο. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντιπαράθεση με την εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει φέρει δεινά εξαιτίας του τρόπου που αποφάσισε να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που δημιουργήθηκαν γύρω μας. Μπροστά στο πρόσωπό μας η κυβέρνηση “κουνάει το δάχτυλο” και μιλάει για την ατομική ευθύνη».

* Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης;

«Η κρίση έρχεται σε άμεση σχέση με ένα από τα μεγαλύτερα και παγκόσμια φαινόμενα όπως είναι εκείνο της ύφεσης. Η πανδημία έπρεπε να αντιμετωπιστεί με περισσότερα τεστ και ενδυνάμωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η κυβέρνηση υποστηρίζει την αύξηση των ΜΕΘ, οι οποίες όμως μένουν αστελέχωτες. Οι εργαζόμενοι στο ελληνικό Σύστημα Υγείας είναι λιγότεροι. Η κυβέρνηση έχει “διώξει” προσωπικό από τον τομέα της Υγείας, καθώς οι συμβάσεις εργασίας τους έληξαν. Και αντί να τους ανανεώσει τη σύμβαση, η κυβέρνηση τούς απομάκρυνε από το ΕΣΥ.

Το πρόβλημα της υγείας έφερε την οικονομική κρίση. Και η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κρίση με “μικρά παυσίπονα”, τα οποία είναι στοχευμένα σε ειδικές οικονομικές ομάδες της Ελλάδας. Και δεν προκαλεί έκπληξη ότι τα “παυσίπονα” είναι υπέρ εκείνων που διαθέτουν πόρους. Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ελλιπή σε σχέση με αυτά που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σα να ρίχνεις ελάχιστο νερό σ’ έναν άδειο κουβά. Γιατί στην κυβέρνηση κυνηγούν τις εξελίξεις αντί να πάρουν εμπροσθοβαρή μέτρα. Οι οικονομικά ασθενέστεροι από την άλλη βρίσκονται σε δυσχερέστερη κατάσταση από πριν».

* Πώς είδατε τα επεισόδια στη Μόρια;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντάει πως τα προβλήματα της Μόριας θα γίνουν πιο έντονα και θα επεκταθούν και στα άλλα νησιά. Δε θέλω, όμως, να είμαι μάντης κακών γεγονότων. Τα επεισόδια σχετίζονται με τον τρόπο που αποφάσισε η Νέα Δημοκρατία να αντιμετωπίσει το προσφυγικό πρόβλημα. Όταν έχει “πάρει” μια δομή η οποία έχει 5.500 ανθρώπους και για να ικανοποιήσει το ακροδεξιό ακροατήριο στρέφεται εναντίον τους, τότε η κοινωνική έκρηξη είναι αναμενόμενη. Η κυβέρνηση κατάργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής (μετά προχώρησε στην ανασύστασή του) και σταμάτησε τις εισροές προς την ενδοχώρα. Το αποτέλεσμα είναι να έχει μετατρέψει τα νησιά σε “φυλακές ψυχών” και έχει φτάσει τη Μόρια μέσα σε λίγους μήνες να την κάνει να έχει από 5.500 πρόσφυγες 24.000. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να νιώθει δικαιωμένη για τη μεταναστευτική της πολιτική».

«“Φούσκα” που ετοιμάζεται να σκάσει»

* Πώς αξιολογείτε το δημοσκοπικό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας; Πολλές δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για μεγάλο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δε θα γίνω καχύποπτος για να σας πω ότι οι δημοσκοπήσεις είναι στημένες. Θα σας πω ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ρίξει όλο το βάρος στην επικοινωνιακή της πολιτική. Η Νέα Δημοκρατία έχει καταφέρει την πρώτη φάση της πανδημίας να συγκεντρώσει όλη τη θετική ειδησεογραφία πάνω στο πρόσωπο του πρωθυπουργού. Ο πρωθυπουργός έμπαινε στα σπίτια μας και μας έκανε υπεύθυνους πολίτες. Αυτή είναι όμως μια “φούσκα” που ετοιμάζεται να σκάσει. Ήδη, πολλές κοινωνικές ομάδες εκφράζουν τα παράπονά τους για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας».

* Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατηγορηθεί πως έχει στο εσωτερικό του δύο πολύ διαφορετικές πολιτικές ομάδες με “χτυπητές” διαφορές. Εσείς αυτό πώς το βλέπετε;

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό είναι ζητούμενο, για να καταστρωθεί ένας ελληνικός πολιτικός σχηματισμός που θα εκφράζει κοινωνικές ομάδες. Εάν κάποιος θέλει να διακρίνει εντελώς διαφορετικές γραμμές μέσα στο κόμμα, καλό είναι να κοιτάξει εντός της Νέας Δημοκρατίας. Στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν δύο ομάδες που η μία ομάδα υποστηρίζει πως έχουν καταπατηθεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα από τους Τούρκους και η δεύτερη ομάδα λέει πως “τα καράβια τα παίρνει ο άνεμος”. Την ίδια στιγμή, ζητάμε όλοι από τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για την προκλητικότητα των Τούρκων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News