EuroΑsia Interconnector: Ξεκινά το μεγαλεπήβολο ενεργειακό πρότζεκτ με βασικό κόμβο την Κρήτη

Κρήτη
EuroΑsia Interconnector: Ξεκινά το μεγαλεπήβολο ενεργειακό πρότζεκτ με βασικό κόμβο την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόψε η τελετή εγκαινίων για την έναρξη εργασιών της διακρατικής ηλεκτρικής διασύνδεσης, στην α’ φάση της οποίας θα ενωθούν υποθαλασσίως τα ηλεκτρικά δίκτυα Κύπρου-Κρήτης

Με μια επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, παρουσία του Έλληνα υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, θα εγκαινιαστεί απόψε στην Κύπρο η έναρξη των εργασιών του EuroAsia Interconnector, μιας κορυφαίας πολυτερματικής διασύνδεσης σε πρώτη φάση των εθνικών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου και της Κρήτης, και σε μεταγενέστερο στάδιο και του Ισραήλ, με την ηπειρωτική Ευρώπη.

Ουσιαστικά, μετά από αρκετά χρόνια συζητήσεων και διαβουλεύσεων, σήμερα θα έχουμε το επίσημο «εναρκτήριο λάκτισμα» για το μεγαλεπήβολο διακρατικό ενεργειακό πρότζεκτ στον χώρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, που θα έχει ως βασικό κόμβο την Κρήτη.

Πρόκειται για κορυφαίο ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), που αναμένεται να τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, διανοίγοντας τεράστιες προοπτικές για τα εμπλεκόμενα κράτη και την ίδια την Ε.Ε., και το οποίο βεβαίως προκαλεί δυσφορία και ενόχληση στην Τουρκία, της οποίας η αντίδραση αναμένεται με ενδιαφέρον ενόψει της έναρξης πλέον των εργασιών.

Η πρώτη φάση της επένδυσης αφορά στα υποθαλάσσια καλώδια 898 χιλιομέτρων ανάμεσα στην Κοφινού και την Κορακιά Ηρακλείου. Η έκταση της ηλεκτρικής διασύνδεσης, όπως και τα βάθη - 3.000 μέτρα - θα αποτελέσουν παγκόσμια ρεκόρ στις υποθαλάσσιες διασυνδέσεις, ενώ το συγκεκριμένο έργο θα άρει την Κύπρο από την ενεργειακή απομόνωση, φέρνοντάς την πιο κοντά στα δίκτυα της Ευρώπης.

Σε δεύτερη φάση Ελλάδα και Κύπρος θα διασυνδεθούν και με το Ισραήλ με υποθαλάσσια καλώδια μήκους 310 χιλιομέτρων, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του επενδυτικού σχεδίου στα 2 δισ. ευρώ. Η χωρητικότητα της διασύνδεσης αναμένεται στα 2 GW.

Για το τμήμα Κύπρου-Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του CEF χρηματοδότησε με 657 εκατ. ευρώ το έργο, ενώ άλλα 100 εκατ. ευρώ έχουν χορηγηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το 2023. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ συμμετέχει με 25% στον φορέα υλοποίησης, ενισχύοντας με την τεχνογνωσία και την εμπειρία, αλλά και την οικονομική συμμετοχή, την υλοποίηση του στρατηγικής σημασίας έργου.

Η τελετή εγκαινίων

Στην εκδήλωση που διοργανώνει σήμερα το απόγευμα η Κυπριακή Δημοκρατία στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσίας, ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα υποδεχτεί την επίτροπο της Ε.Ε. για θέματα Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, και τον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα. Στην τελετή θα απευθύνει χαιρετισμό και ο Νάσος Κτωρίδης, διευθύνων σύμβουλος της κοινοπραξίας EuroAsia Interconnector που “τρέχει” το έργο.

Στην Κύπρο βρίσκεται ήδη από χθες η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον για να συμμετάσχει σε διάσκεψη του Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου για το Φυσικό Αέριο (East Mediterranean Gas Forum - EMGF), καθώς και στην τελετή εγκαινίων του έργου EuroAsia Interconnector.

Τι περιλαμβάνει το φιλόδοξο πρότζεκτ

Το φιλόδοξο πρότζεκτ του EuroAsia Interconnector περιλαμβάνεται στο νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού των Διαχειριστών Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E), του οργανισμού δηλαδή των αντίστοιχων ΑΔΜΗΕ απ’ όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εκτίμηση λειτουργίας τον Δεκέμβριο του 2026. Το EuroAsia Interconnector περιγράφεται ως ένα πολυτερματικό σχήμα VSC-HVDC, που θα συνδέει τα δίκτυα μεταφοράς της Ελλάδας (Κρήτης), της Κύπρου και του Ισραήλ, και θα περιλαμβάνει δύο σταθμούς μετατροπέων με θαλάσσια ηλεκτρόδια, διασυνδεδεμένα με καλωδιακά συστήματα HVDC. Η αρχική ανάπτυξη θα επιτρέψει την αμφίδρομη μεταφορά 1.000 MW. Σε πλήρη ανάπτυξη, θα επιτρέψει τη μεταφορά 2.000 MW. Το συνολικό υπεράκτιο μήκος των καλωδίων θα είναι 1.208 χλμ., ενώ το χερσαίο μήκος τους θα είναι 25 χλμ. Τα καλώδια θα τοποθετηθούν σε μέγιστο βάθος νερού 2.200 μέτρα μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, και 3.000 μέτρα μεταξύ Κύπρου και Κρήτης. Το έργο της διασύνδεσης έχει εκτιμώμενο κόστος περί το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ χρηματοδοτείται με 657 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε., μέσω του προγράμματος «Ενώνοντας την Ευρώπη».

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση έργου στην Κύπρο, αλλά και τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση ανάλογου έργου στην Ε.Ε. Για την εξασφάλιση της “γενναίας” αυτής χρηματοδότησης 657 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, που ουσιαστικά καλύπτει το σκέλος υλοποίησης του υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ Κύπρου και Κρήτης, ήταν καθοριστική η συνδρομή του ΑΔΜΗΕ.

Θυμίζουμε ότι ο ΑΔΜΗΕ και ο EuroΑsia Interconnector έχουν ήδη εδώ και πολλούς μήνες υπογράψει σύμβαση, με την οποία εξειδικεύεται η υποστήριξη του Διαχειριστή για τη διασφάλιση της τεχνικής και επιχειρησιακής επάρκειας της νέας διασύνδεσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News