Κρήτη

Κρήτη: Στο μάτι της κακοκαιρίας το Σάββατο όλο το νησί - Αναμένονται βροχές και καταιγίδες

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, από αύριο Σάββατο, ο καιρός θα αρχίσει να δείχνει τις άγριες διαθέσεις του στην Κρήτη, με βροχές, καταιγίδες που αναμένεται να σημειωθούν απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού και ενδεχομένως τοπικά και στο Ηράκλειο αλλά και σε περιοχές του Λασιθίου να είναι έντονες

Την Κρήτη θα επηρεάσει περισσότερο από το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022, το βαρομετρικό χαμηλό που από την Πέμπτη έχει αρχίσει να κάνει έντονα την εμφάνισή του στην Πελοπόννησο και την Δυτική Στερεά Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, από αύριο Σάββατο, ο καιρός θα αρχίσει να δείχνει τις άγριες διαθέσεις του στην Κρήτη, με βροχές, καταιγίδες που αναμένεται να σημειωθούν απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού και ενδεχομένως τοπικά  στο Ηράκλειο αλλά και σε περιοχές του Λασιθίου να είναι έντονες.

Ένα βαρομετρικό χαμηλό και μια διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα τα οποία είναι τα σημαντικότερα αίτια της αλλαγής του καιρού, το βόρειο ρεύμα το οποίο ενισχύεται από αύριο Σάββατο και η μεταφορά μια ψυχρότερης μάζας, φαίνεται να ευνοούν αύριο την αλλαγή σε ένα σκηνικό καιρού που θα χαρακτηρίζεται από βροχές οι οποίες μπορεί να εκδηλωθούν με έντονο χαρακτήρα κατά τόπους ενώ υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες, στο νησί.

Τα φαινόμενα, σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται να ξεκινήσουν το βράδυ της Παρασκευής 14 Οκτωβρίου από τα Δυτικά αλλά σταδιακά από το πρωί του Σαββάτου θα επηρεάσουν τόσο το Ηράκλειο όσο και το Λασίθι και ιδιαίτερα την Νεάπολη, όπου θα σημειωθούν αρκετά υψηλά βροχομετρικά.  

Συνεπώς η αυριανή ημέρα απαιτεί προσοχή από όλους τους πολίτες ειδικά στις μετακινήσεις τους.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση. Συγκεκριμένα στις βόρειες περιοχές της Κρήτης θα κυμανθεί στους 21 με 22 βαθμούς ενώ στα νότια θα φτάσει τους 24 βαθμούς.

Να σημειωθεί πως λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που αναμένεται να πλήξουν την Πελοπόννησο και την Δυτική Στερεά Ελλάδα τις επόμενες ώρες, μήνυμα από το 112 στα κινητά των κατοίκων της Δυτικής Ελλάδας έστειλε η Πολιτική Προστασία.

Σύμφωνα με το προειδοποιητικό μήνυμα από την Πολιτική Προστασία, που έφτασε στα κινητά των πολιτών γύρω στις 12.20 το μεσημέρι, σήμερα Παρασκευή, για το επόμενο 24ωρο προβλέπονται πιθανά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, όπως, καταιγίδες, ραγδαίες βροχοπτώσεις και κεραυνοί.

«Προειδοποιητικό μήνυμα για το επόμενο 24ωρο για πιθανά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (καταιγίδες, ραγδαίες βροχοπτώσεις, κεραυνοί) στην περιοχή σας. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των έντονων φαινομένων και ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών» αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα.

Αναφορικά με το σκηνικό του καιρού στην Κρήτη, μιλώντας στο neakriti.gr o Μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας τόνισε:

"Υπάρχει ένα  βαρομετρικό χαμηλό και μια διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα τα οποία είναι τα σημαντικότερα αίτια της αλλαγής του καιρού, ενώ συνεπικουρικά έχουμε και το βόρειο ρεύμα το οποίο ενισχύεται από αύριο Σάββατο και την μεταφορά μια ψυχρότερης μάζας. Αυτός ο συνδυασμός ευνοεί αύριο την αλλαγή σε ένα σκηνικό καιρού που θα χαρακτηρίζεται από βροχές οι οποίες μπορεί να εκδηλωθούν με έντονο χαρακτήρα κατά τόπους και μάλιστα υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες.

Τα φαινόμενα, αναμένεται να ξεκινήσουν από το βράδυ της Παρασκευής 14 Οκτωβρίου από τα Δυτικά αλλά σταδιακά από το πρωί του Σαββάτου, θα μεταφερθούν ανατολικότερα.

Οι άνεμοι από νωρίς το πρωί του Σαββάτου θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις. Σταδιακά θα ενισχυθούν σε όλη την Κρήτη. Η έντασή τους θα κυμαίνεται από 5-6 μποφόρ ωστόσο κατά τη διάρκεια της αυριανής ημέρας θα φτάσου έως και τα 8 μποφόρ στα κεντρικά και νότια πελάγη του νησιού.

Η διαταραχή στο σκηνικό του καιρού θα διατηρηθεί και την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022 και αυτό απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή".

Απο την Κυριακή και μετά αποκαθίσταται το βόρειο ρεύμα και η ψυχρή μάζα και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, να διατηρηθούν μεν κάποια φαινόμενα, ωστόσο θα έχουν πιο ήπιο χαρακτήρα αναφορικά με τα βροχομετρικά ύψη και μόνο τοπικά ίσως οι βροχές που θα εκδηλωθούν να έχουν μεγαλύτερη ένταση.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής προβλέψεις, την ίδια εικόνα θα παρουσιάζει ο καιρός και τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια