Κρήτη: Στους δρόμους σήμερα οι συνταξιούχοι - «Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις» (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
Κρήτη: Στους δρόμους σήμερα οι συνταξιούχοι - «Κάτω τα χέρια από τις συντάξεις» (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι συνταξιούχοι της Κρήτης διαμαρτύρονται για τις περικοπές στις συντάξεις τους - Τα αιτήματά τους

Φωνή κατά της ακρίβειας, που δεν τους αφήνει να ζήσουν με αξιοπρέπεια τα συντάξιμα χρόνια της ζωής τους, αλλά και κατά των περικοπών στις συντάξεις τους, «υψώνουν» σήμερα Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, οι συνταξιούχοι της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας. Στο Ηράκλειο, το παγκρήτιο συλλαλητήριό τους ξεκίνησε στις 10:30 το πρωί με συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας. Σε αυτήν θα συμμετάσχουν οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ, ΕΛ.ΤΑ., ΟΣΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ, ΕΣΤΑΜΕΔΕ).

«Δε δεχόμαστε την κοροϊδία, την ασυνέπεια και τον αποπροσανατολισμό της κυβέρνησης και μερίδας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που συνεχίζουν και μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όσο και σε εκείνες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δε δεχόμαστε, μετά από 13 χρόνια περικοπών στις συντάξεις μας, τα Δώρα, το ΕΚΑΣ, τα εφάπαξ, ως βελτίωση της θέσης μας τα όσα απαράδεκτα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου, και προσθέτει: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε ως αυξήσεις τα ποσοστά που αναφέρθηκαν, αλλά ως παραπέρα μείωση του εισοδήματός μας, όταν αυτά δεν καλύπτουν την αυξανόμενη ακρίβεια του τελευταίου διαστήματος και δεν περιλαμβάνουν τις επικουρικές.

Δεν ανεχόμαστε να μη δίνονται τα αναδρομικά του 11μήνου, και με τα χρήματα αυτά, μαζί με τα “χαράτσια” στο ρεύμα, να χρηματοδοτούνται με δισεκατομμύρια οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι ένα και πλέον εκατομμύριο συνταξιούχοι δε θα πάρουν αύξηση, γιατί με τον νόμο Κατρούγκαλου, που διατηρεί η κυβέρνηση της Ν.Δ., έχουν προσωπική διαφορά. Δεν ανεχόμαστε, αφού μας έχουν κόψει τα πληρωμένα Δώρα μας, να δίνουν επιδόματα φτώχιας όποτε τους βολεύει, μόνο σε ορισμένους συνταξιούχους. Δεν ανεχόμαστε να διατηρούν την Εισφορά Αλληλεγγύης του ΑΚΑΓΕ, που είναι πολλαπλάσια του πολύ μικρού ποσού της φορολογικής εισφοράς που αφαιρέθηκε. Δεν ανεχόμαστε να μην αποδίδουν τα πληρωμένα οικειοθελώς από τους συνταξιούχους λειτουργικά έξοδα των Σωματείων, με στόχο τον “στραγγαλισμό” τους.

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι, έχουμε την πείρα, ιδιαίτερα των τελευταίων χρόνων, ότι η μια κυβέρνηση που παίρνει τη σκυτάλη από την άλλη, ανεξάρτητα πολιτικού προσήμου, συνεχίζει τον ίδιο “θανατηφόρο δρόμο” για εμάς και τις οικογένειές μας.

Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι το πώς θα θυσιάσουν παραπέρα τα δικαιώματά μας σε όφελος της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Είμαστε στον δρόμο του αγώνα γιατί, ό,τι μέχρι σήμερα αποκρούσαμε, καθυστερήσαμε και πετύχαμε, οφείλεται στη δράση μας. Οφείλουμε να πιστέψουμε βαθιά ότι άλλη δυνατότητα δεν έχουμε, παρά να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο σε μαζικότητα και συχνότητα οι αγώνες μας. Είμαστε ξανά στον δρόμο του αγώνα και διεκδικούμε στο ακέραιο συνολικά το πλαίσιο των αιτημάτων μας».

Τα αιτήματα των συνταξιούχων

Σύμφωνα με το διεκδικητικό τους πλαίσιο, οι συνταξιούχοι διεκδικούν:

    • «Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις τώρα. Κατώτερη σύνταξη στα 650 ευρώ, από τα 384 που είναι σήμερα. Να εκδοθούν άμεσα οι συντάξεις μας, να σταματήσει η κοροϊδία με τα λογισμικά και τις ιδιωτικές εταιρίες που τα διαχειρίζονται και να σταματήσουν οι περικοπές στα εφάπαξ.
  • Να δοθούν άμεσα σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά του 11μήνου που παράνομα παρακρατούνται, δίχως προαπαιτούμενα.
  • Να αποδοθεί το 0,5% του ΑΕΠ που με νόμο έχει ψηφίσει η σημερινή κυβέρνηση και επί 3 χρόνια δεν το αποδίδει, ποσό που έχει φτάσει στα 3 δισεκατομμύρια.
  • Να αποδοθούν τώρα οι παράνομα παρακρατημένες συνδρομές (0,20) στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, που οφείλονται από το 2018, καθώς και τα παρακρατηθέντα από τους συνταξιούχους του ΟΑΕΕ.
  • Να γίνει τώρα άμεσα πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία και να ανοίξουν αυτά που έχουν κλείσει. Να δημιουργηθούν παντού δημόσιες δομές οίκων ευγηρίας.
  • Να καταργηθεί η αντεργατική, αντιλαϊκή και αντιασφαλιστική νομοθεσία και η φοροληστεία.
  • Να ανακεφαλαιοποιηθούν τώρα τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Όχι στον καταστρεπτικό ιμπεριαλιστικό πόλεμο με τη βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία καταδικάζουμε. Απαιτούμε να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, εκτός της ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Πυρετός» για την απεργία της 9ης Νοεμβρίου

Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηρακλείου, της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, του Συνδικάτου Εργαζομένων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Νομού Ηρακλείου, του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ και της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ηρακλείου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη την περασμένη Δευτέρα στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, όπου πήραν μέρος εργαζόμενοι και εκλεγμένοι συνδικαλιστές από δεκάδες χώρους δουλειάς, για την οργάνωση της πάλης μπροστά στη γενική απεργία στις 9 Νοέμβρη. «Μεταφέρθηκε σημαντική πείρα από πολλούς χώρους δουλειάς και περιοχές του νομού μας, όπου μπορούν να αντληθούν πολύτιμα συμπεράσματα, με βασικότερο όλων ότι ο αγώνας μας έχει αποτελέσματα και ότι μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα, παλεύοντας για μια ζωή χωρίς να εξαρτιόμαστε από voucher και pass, με ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό, βάζοντας στο στόχαστρο όλες τις πολιτικές που “τσακίζουν” τα δικαιώματά μας προς όφελος μια χούφτας μονοπωλιακών ομίλων», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News