Τραγωδίες στην Κρήτη: Έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια τους να ζεσταθούν - 7 νεκροί από αναθυμιάσεις

Κρήτη
Τραγωδίες στην Κρήτη: Έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια τους να ζεσταθούν - 7 νεκροί από αναθυμιάσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεκάδες συνάνθρωποί μας έχασαν τον περσινό χειμώνα τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν - Η φτώχια λόγω της πανδημίας, αλλά και η ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων συνανθρώπων μας

Στον 21ο αιώνα στην Ελλάδα, εν έτει 2021-2022, πολλοί άνθρωποι, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν θέρμανση, έχασαν τη ζωή τους. Τα επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής στη χώρα μας είναι πραγματικά συγκλονιστικά, αφού μόνο μέσα σε ένα μήνα, δηλαδή από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου του 2021, είχαμε στην Κρήτη και σε ολόκληρη τη χώρα περιπτώσεις που μας «ταξίδεψαν» στα πρώτα χρόνια των μνημονίων, όπως στις τραγικές χρονιές του 2012 έως και το 2014. Εξάλλου, το δράμα συνεχίστηκε και τους πρώτους μήνες του 2022, μέχρι να ξεπεράσουμε τον παγωμένο χειμώνα, τα χιόνια, και γενικά τις πολύ δύσκολες συνθήκες του περυσινού χειμώνα, την ώρα που τα νοικοκυριά αδυνατούσαν να ζεστάνουν τα παιδιά τους με τις τότε τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, που ήταν πολύ πιο χαμηλές σε σχέση με αυτές που περιμένουμε φέτος πως θα ισχύσουν!

Όπως ενημέρωσε την κοινή γνώμη η Πυροσβεστική Υπηρεσία, το διάστημα 20 Νοεμβρίου με 20 Δεκεμβρίου του 2021 είχαν καταγραφεί 16 θάνατοι από φωτιές σε διαμερίσματα, με πιθανότερη αιτία εκδήλωσης των πυρκαγιών τα θερμαντικά μέσα που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι αυτοί για να ζεσταθούν.

Τα περισσότερα θύματα ήταν ηλικιωμένοι, ενώ στον τραγικό απολογισμό των θυμάτων περιλαμβάνονται και τα δύο παιδιά 12 και 13 ετών στο Καματερό, που κάηκαν στο δωμάτιο όπου κοιμόντουσαν, όταν ξέσπασε φωτιά από την ξυλόσομπα. Μόνο την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας! Οι άνθρωποι αυτοί, όπως και όλα τα θύματα, ανήκαν σε χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, που δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν θέρμανση για το σπίτι τους... Προσπάθησαν με μαγκάλια, ξυλόσομπες και άλλα μέσα προηγούμενων δεκαετιών και αιώνων να αντιμετωπίσουν το κρύο...

Από Ιανουάριο μέχρι να ’ρθει... η άνοιξη

Αλλά τα στατιστικά στοιχεία των θανάτων δε λείπουν ούτε για τους δύο πρώτους μήνες του 2021. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής, Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021 έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιές σε κατοικίες συνολικά 20 συνάνθρωποί μας. «Πιο αναλυτικά, τον Ιανουάριο διαπιστώθηκαν 12 θάνατοι και τον Φεβρουάριο 8 θάνατοι, ποσοστό αύξησης 33,3% σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2020, όπου είχαν προξενηθεί συνολικά τους ίδιους δύο μήνες 15 θάνατοι, εκ των οποίων οι 10 καταγράφηκαν τον Ιανουάριο και οι 5 τον Φεβρουάριο», σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

Ακόμα και η άνοιξη ήταν... «παγωμένη» και θλιβερή. Ήταν τέλος Απριλίου του 2021, όταν μια νέα τραγωδία σημειώθηκε στο Μαντείο Δωδώνης. Ηλικιωμένο ζευγάρι βρέθηκε νεκρό, από αναθυμιάσεις που προκλήθηκαν από την ξυλόσομπα που χρησιμοποιούσε. Επρόκειτο για έναν 84χρονο και τη 94χρονη σύζυγό του, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους μέσα στο σπίτι που ζούσαν. Το ζευγάρι βρέθηκε νεκρό από την Αστυνομία που κλήθηκε από συγγενικό τους πρόσωπο, μετά από πολλές προσπάθειες που έκανε να επικοινωνήσει μαζί τους τηλεφωνικά, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η Αστυνομία από την πρώτη στιγμή είχε αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας και, σύμφωνα με τις ενδείξεις που υπήρχαν εξαρχής, ο θάνατος του ηλικιωμένου ζευγαριού προήλθε από εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα.

«Μαύρα» Χριστούγεννα στα Βορίζια

Και το 2021 «έκλεισε» με φριχτούς θανάτους... Την Κρήτη συγκλόνισε η... «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» δύο ηλικιωμένων στα Βορίζια του δήμου Φαιστού. Ένα οικογενειακό δράμα, που αποκαλύφθηκε το μεσημέρι των Χριστουγέννων... Μαζί στη ζωή, μαζί και στον θάνατο... ένας 95χρονος άνδρας και μια 92χρονη γυναίκα με σοβαρά προβλήματα όρασης. Ο άνδρας φαίνεται να πέθανε από τις αναθυμιάσεις και η γυναίκα από το κρύο, αφού βρέθηκε κουλουριασμένη κάτω στο πάτωμα, μέσα σε μια κουβέρτα... Ανήμερα των Χριστουγέννων, οι ηλικιωμένοι δεν έδωσαν σημεία ζωής όταν τους χτύπησε την πόρτα γειτόνισσα, η οποία τους επισκέφτηκε για να τους πάει φαγητό, με την ίδια να αντικρίζει από το παράθυρο τον ηλικιωμένο, ο οποίος ήταν πεσμένος στο πάτωμα και δίπλα ακριβώς από την πόρτα. Στο χωριό σήμανε συναγερμός. Και οι δύο ηλικιωμένοι ξεψύχησαν αβοήθητοι. Πρώτα πέθανε ο ηλικιωμένος και αργότερα η κατάκοιτη σύζυγός του... Αλλά μετά τη «Χριστουγεννιάτικη ιστορία», είχαμε και την... πρωτοχρονιάτικη, θλιβερή ιστορία... Η φτώχια λόγω της πανδημίας, αλλά και η ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο προκάλεσαν στις 29 Δεκεμβρίου του 2021 τον θάνατο ενός ακόμα συνανθρώπου μας. Επρόκειτο για έναν 50χρονο, ο οποίος δηλητηριάστηκε από αναθυμιάσεις μετά από φωτιά στο σπίτι του, στο Διακοπτό Αιγιαλείας. Η φωτιά ξέσπασε στις 6:30 το πρωί στη στέγη του σπιτιού - από την καμινάδα - και γρήγορα επεκτάθηκε.

Στην Κρήτη, μόλις 17 ημέρες αφού μπήκε το 2022, άλλο ένα ζευγάρι ηλικιωμένων θα έβρισκε φρικτό θάνατο...

Οικογενειακό δράμα στη Σητεία

Μια οικογενειακή τραγωδία έζησε η Κρήτη, με ένα ηλικιωμένο ζευγάρι που εντοπίστηκε νεκρό μέσα στο σπίτι του, στο χωριό των Πεύκων στη Σητεία. Το ανδρόγυνο το αναζητούσε η κόρη τους, η οποία ήταν και εκείνη που εντόπισε νεκρούς τους γονείς της, στο κρεβάτι. Ο θάνατος των δύο ηλικιωμένων προήλθε από αναθυμιάσεις. Λίγες μέρες αργότερα, νεκρός μέσα στο σπίτι του, στην περιοχή της Αλφά Γεροποτάμου στον Μυλοπόταμο, θα βρεθεί ένας 72χρονος άνδρας. Οι συγχωριανοί τού άτυχου άνδρα αντιλήφθηκαν ότι έβγαιναν καπνοί και αναθυμιάσεις από το σπίτι του, για τον άτυχο άνδρα ήταν όμως ήδη αργά.

Θλιβερός ο απολογισμός - 90 οι νεκροί σε όλη τη χώρα

Μέσα στο 2021 οι θάνατοι από αυτά τα αίτια έφτασαν τους 90. Το 2020 από την ίδια αιτία είχαν χάσει τη ζωή τους 68 άτομα. Από τους 90, οι 20 κάηκαν τον Ιανουάριο με Φεβρουάριο και οι 70 από τον Οκτώβριο μέχρι το τέλος της χρονιάς του 2021. Τον Οκτώβρη αρχίζουν οι απώλειες αυτές, κυρίως από την Βόρεια Ελλάδα, όπου πιάνει και πρώτα το κρύο. Και βέβαια, ακόμα πιο παγωμένη ήταν η άνοιξη του 2022, αφού επικράτησαν χιονοθύελλες και γενικά πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες. Στο Ηράκλειο, τον περασμένο Μάρτιο, ηλικιωμένη γυναίκα 85 χρόνων πέθανε από αναθυμιάσεις, ενώ προσπαθούσε να ζεσταθεί. Η ηλικιωμένη πέθανε ανήμερα των γενεθλίων της. Όπως είχε γράψει το neakriti.gr, συναγερμός σήμανε σε ΕΚΑΒ και Πυροσβεστική για την ηλικιωμένη γυναίκα 85 ετών, που εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις της κατά τη διάρκεια κατάσβεσης φωτιάς σε μονοκατοικία στο Ηράκλειο, το πρωί της Τρίτης 22 Μαρτίου.

Λίγο μετά τις 8 το πρωί, οι γείτονες αντιλήφθηκαν τους καπνούς που έβγαιναν από το σπίτι και ενημέρωσαν την Πυροσβεστική. Στη συμβολή των οδών Σκουντή και Μονής Παλιανής, έσπευσε η Πυροσβεστική με τρία οχήματα και εννέα άνδρες, όπου την εντόπισαν χωρίς τις αισθήσεις της. Ασθενοφόρο με πλήρωμα του ΕΚΑΒ έφτασε στο σημείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος της ηλικιωμένης γυναίκας. Η φωτιά ξέσπασε από σόμπα που είχε ανάψει η άτυχη ηλικιωμένη για να ζεσταθεί.

Πώς θα διαμορφωθεί στο κλείσιμό της η φετινή περίοδος; Ήδη τα μηνύματα, με βάση τις τιμές του πετρελαίου, είναι δραματικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News