Αποκάλυψη για την υπόθεση Βαλυράκη: «Δολοφονία ισάξια του Λαμπράκη» - Ποιος ο ρόλος Υπουργού

Κρήτη
Αποκάλυψη για την υπόθεση Βαλυράκη: «Δολοφονία ισάξια του Λαμπράκη» - Ποιος ο ρόλος Υπουργού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μεγάλη αποκάλυψη της εφημερίδας «ΝΚ» και του neakriti.gr για την πολύκροτη υπόθεση θανάτου του Σήφη Βαλυράκη που αναμένεται να προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις - Αναλυτικά όλο το ρεπορτάζ και η συνέντευξη του δικηγόρου Μανώλη Φωτάκη

Η ομάδα των δικηγόρων της οικογένειας Βαλυράκη πρόκειται αύριο Τετάρτη 12 Οκτωβρίου να παραχωρήσει μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με σκοπό κυρίως να φωτίσει τα «παράδοξα» της δολοφονίας Βαλυράκη. Ο Μανόλης Φωτάκης, ένας από τους δικηγόρους της οικογένειας και στενός φίλος του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, λίγες ώρες πριν από τη συνέντευξη Τύπου, έκανε μαζί μας μια... αναδρομή στην υπόθεση, υπενθυμίζοντάς μας τα όσα έχουν συμβεί τους προηγούμενους μήνες, αποκαλύπτοντας άγνωστες πτυχές της υπόθεσης, εξομολογούμενος ωστόσο και τις δικές του σκέψεις γύρω από αυτή.

Σύντομα στο ακροατήριο

Έχουν περάσει σχεδόν 21 μήνες από την 24η Ιανουαρίου του 2021, οπότε και ο Σήφης Βαλυράκης βρέθηκε νεκρός στο Πεζονήσι Ευβοίας. Από την πρώτη στιγμή - κόντρα σε κάθε άλλη φωνή - η σύζυγος του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Μίνα Βαλυράκη, έκανε λόγο για μια στυγνή δολοφονία. Ωστόσο η υπόθεση έχει περάσει «σαράντα κύματα» μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα που πια έχει ολοκληρωθεί η ανάκριση, έχει «χρεωθεί» σε εισαγγελέα κι είμαστε εν αναμονή του βουλεύματος.

«Είμαστε πεπεισμένοι πως το βούλευμα θα είναι παραπεμπτικό και η υπόθεση θα πάει στο ακροατήριο», λέει ο δικηγόρος της οικογένειας Βαλυράκη, άλλοτε στενός φίλος και συνεργάτης του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Μανόλης Φωτάκης, μιλώντας στο neakriti.gr. «Η δική μου εκτίμηση είναι πως το αργότερο στις αρχές του 2023, ίσως και νωρίτερα, θα έχουμε το βούλευμα και πια τότε - στο ακροατήριο - θα λάμψει η αλήθεια και θα αποκαλυφθούν τα κίνητρα των δολοφόνων του Βαλυράκη», σημειώνει, τονίζοντας με νόημα πως αυτό - η αποκάλυψη της αλήθειας - είναι το μόνο κίνητρο της οικογένειας.

«Όλους αυτούς τους μήνες λέγονται απίστευτα πράγματα για την οικογένεια και τον Σήφη. Κάποιοι προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη πως κίνητρο της χήρας του είναι να εισπράξει κάποια ασφαλιστική αποζημίωση. Όπως και προσπαθούν να μας πείσουν - η άλλη πλευρά - πως ο Σήφης ήταν ένας γέρος που γλίστρησε κι έπεσε. Πως ήταν ατύχημα. Όχι, δεν ήταν αυτό. Όσοι ξέρανε τον Σήφη Βαλυράκη κι ήταν κοντά του - κι είναι πολύ αυτοί - ξέρουν πως ήταν ένας ζωντανός άνθρωπος. Ο Σήφης μέχρι την τελευταία του στιγμή ήταν ακμαίος και διαυγής. Δεν ήταν παροπλισμένος πολιτικός. Εργαζόταν για την επεξεργασία σχεδίου εξόδου της χώρας από την κρίση, στα πλαίσια του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών, στο οποίο ήταν αντιπρόεδρος. Ήταν παρών σε όλα. Ενημερωμένος και μάχιμος. Ο Σήφης δεν ήταν ο γηραιός κύριος που γλίστρησε κι έπεσε», λέει, σημειώνοντας με έμφαση πως θα έρθει και η ώρα που θα λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης όσοι «στραπατσάρουν» τη μνήμη τού πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ και αγωνιστή της Δημοκρατίας.

«Δε θα σταματήσουμε αν δε δικαιωθεί ο Σήφης»

Η αποκάλυψη της αλήθειας λοιπόν στην περίπτωση της υπόθεσης Βαλυράκη έχει αποδειχτεί «σταυρόλεξο» για έξτρα δυνατούς λύτες. «Βρίσκουμε μπροστά μας συνεχώς προσκόμματα, ένα αόρατο χέρι που δε θέλει να προχωρήσει η υπόθεση και μας αναγκάζει να τρέχουμε πίσω από την υπόθεση συνέχεια και να κυνηγάμε τη διαλεύκανση της αλήθειας».

Η υπόθεση βρέθηκε στα χέρια της εισαγγελέως Εφετών μετά από μια διαδικασία που προκαλεί ας πούμε αλγεινή (sic) εντύπωση σε όποιον την έχει παρακολουθήσει. Από την πρώτη στιγμή οι πληροφορίες για την υπόθεση και οι εικασίες που διαχέονταν μιλούσαν για ένα «ατύχημα». «Είναι κι αυτό ένα από τα πολλά παράδοξα. Μόνο που μαζεύτηκαν αρκετά, κι όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι, εμείς δε θα σταματήσουμε αν δε δικαιωθεί η ιστορία του Σήφη Βαλυράκη», λέει φορτισμένος ο δικηγόρος.

Μετά από μια fast track προανάκριση - που άφησε απ’ έξω αρκετά στοιχεία όπως σημειώνει η κ. Φωτάκης - η υπόθεση μπήκε στο αρχείο και βγήκε μόνο κατόπιν προσφυγής της οικογένειας και την απαίτησή της να ληφθούν υπόψη όλα τα στοιχεία που υπήρχαν.

«Ακόμα και το βιντεοληπτικό υλικό που υπάρχει στη δικογραφία, από τα διάφορα μαγαζιά στο λιμάνι της Ερέτριας, έφτασε στα χέρια των Αρχών από δική μας προσπάθεια. Λίγο πριν σβηστεί από τα καταγραφικά, κατάφερε η οικογένεια να το έχει και να το παραδώσει», λέει με νόημα.

Πολλά τα «παράδοξα»

Άλλωστε, για όλα αυτά τα «παράδοξα», η οικογένεια Βαλυράκη έχει κινηθεί νομικά, καθώς έχει καταθέσει μήνυση κατά του εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας Δημήτρη Προκοπίου, ο οποίος είχε βάλει στο αρχείο την υπόθεση, με την κακουργηματική κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας και για παράβαση καθήκοντος, ενώ έχουν μηνυθεί επίσης οι λιμενάρχες Χαλκίδας και Ερέτριας. Η προσφυγή της οικογένειας έγινε δεκτή και πλέον ο εισαγγελικός λειτουργός θα πρέπει να δώσει τις απαιτούμενες εξηγήσεις για τα πιθανά λάθη ή τις παραλείψεις.

«Εγώ είμαι δικηγόρος, υπηρετώ τη Δικαιοσύνη, κι όπως κι οι συνάδερφοί μου, που είναι στην υπόθεση, παλεύουμε για την ανάδειξη της αλήθειας. Αυτός είναι ο κοινός μας στόχος. Και πρέπει να πω πως οι δικαστικοί λειτουργοί στην πλειοψηφία τους παλεύουν επίσης γι’ αυτό. Αγωνίζονται για την ανάδειξη της αλήθειας. Αλλά υπάρχουν και κάποιες δυνάμεις που αντιπαλεύουν αυτή την προσπάθεια...».

Ο δικηγόρος της οικογένειας Βαλυράκη, Μανώλης Φωτάκης

Ποιος μπορεί όμως να θέλει να σταματήσει την προσπάθεια και να κρύψει την αλήθεια; «Δεν μπορώ να πω κάτι αν δεν έχω απτά στοιχεία. Σε αυτό που έχουμε καταλήξει είναι πως πρόκειται για δολοφονία. Αυτό είναι κοινός τόπος πλέον. Μιλάνε για διαπληκτισμούς. Ο Βαλυράκης πήγαινε στην Ερέτρια τριάντα χρόνια. Δεν είχε ποτέ διαφορές με κανέναν, όλοι τον εκτιμούσαν. Ξαφνικά προέκυψαν διαφορές και διαπληκτισμοί; Ο Σήφης είχε μια μνημειώδη αυτοκυριαρχία. Ακόμα κι αν είχε προκληθεί, δε θα “τσιμπούσε”. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως η αλήθεια συνδέεται με την πολιτική του διαδρομή», απαντά με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο κ. Φωτάκης, υπενθυμίζοντας μας τον βίο και την πολιτεία του Σήφη Βαλυράκη. «Ήταν ο θρύλος της Δημοκρατίας. Από τη Χούντα ως τα ύστερα χρόνια. Ασυμβίβαστος, ιδεολόγος. Πάντα ο Σήφης αγωνιζόταν για τη Δημοκρατία, για τον λαό. Κι ο ίδιος ποτέ δεν κόμπασε γι’ αυτούς τους αγώνες, ήταν ένας λαϊκός αγωνιστής με ήθος κι ευγένεια».

Στο ερώτημα αν ο ίδιος βλέπει πολιτικά κίνητρα πίσω από τη δολοφονία Βαλυράκη, ο κ. Φωτάκης απαντά ξεκάθαρα: «Όλα είναι ερευνητέα». Όσο για το αν πιστεύει πως οι σταθμοί της πολιτικής διαδρομής του Σήφη Βαλυράκη μπορεί να αποκαλύψουν την αλήθεια, ο ίδιος δηλώνει απερίφραστα: «Σαφώς! Για μένα αυτή η δολοφονία είναι ισάξια της δολοφονίας του Παναγούλη, του Λαμπράκη και του Σαράφη».

Ερωτήματα για την αποφυλάκιση των ψαράδων

Η οικογένεια Βαλυράκη στην κατηγορία «παράδοξα» της υπόθεσης εντάσσει και την αποφυλάκιση των δύο ψαράδων που κατηγορούνται για την υπόθεση και αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία σε βάρος του πρώην υπουργού.

«Ενώ επισημαίνεται στο βούλευμα ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης του αδικήματος της ανθρωποκτονίας από πρόθεση από κοινού, αναφέρεται επίσης ότι δεν είναι επικίνδυνοι φυγής και τέλεσης νέων αδικημάτων κι έτσι αίρεται η προσωρινή κράτηση! Λέει, δηλαδή, το βούλευμα πως μάλλον πρόκειται για δολοφόνους, αλλά είναι καλοί δολοφόνοι και δε θα το ξανακάνουν», δηλώνει ο κ. Φωτάκης, ο οποίος στέκεται ιδιαίτερα και στην ταχύτητα της αποφυλάκισης... «Η εμπειρία μας λέει πως για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση και να αποφυλακιστεί κάποιος χρειάζονται τέσσερις έως και έξι μήνες. Κι εδώ, οι κατηγορούμενοι αποφυλακίστηκαν σε λιγότερο από δύο μήνες! Και μάλιστα η αποφυλάκισή τους να προαναγγέλλεται κιόλας!».

Στο μεταξύ, υπάρχουν στιγμές που, διατρέχοντας τις λεπτομέρειες της υπόθεσης που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αναρωτιέται κανείς αν τελικά η Δικαιοσύνη έχει να διερευνήσει μια υπόθεση δολοφονίας ή την ύπαρξη μιας ομάδας που λειτουργεί με όρους μαφίας: ένας αυτόπτης μάρτυρας που κυριολεκτικά έχει περάσει διά πυρός και σιδήρου, με τον ίδιο να καταγγέλλει στις Αρχές απειλές, προσπάθεια χρηματισμού, ξυλοδαρμό... και κοντά σ’ αυτό «δολιοφθορές» σε ιδιοκτησίες της οικογένειας Βαλυράκη.

«Την ημέρα που εκδόθηκε η διάταξη Προκοπίου που έθετε την υπόθεση στο αρχείο, δέχτηκε επίθεση το πατρικό του Σήφη στα Χανιά. Μπήκαν άγνωστοι μέσα, προκάλεσαν ζημιές και χωρίς να πάρουν τίποτα έφυγαν. Την ημέρα που δημοσιεύτηκε το βούλευμα με το οποίο αποφυλακίζονταν οι κατηγορούμενοι, το αρχιτεκτονικό γραφείο ενός εκ των βασικών μαρτύρων, του κ. Παπαθεοδώρου - κουνιάδου του εκλιπόντος - που λειτουργεί στο υπόγειο της πολυκατοικίας που είναι η κατοικία Βαλυράκη του κ. Παπαθεοδώρου, δέχτηκε επίθεση και βανδαλισμό. Υπάρχουν και για τα δύο περιστατικά μηνύσεις κατά αγνώστων, και σας ρωτώ: Είναι τυχαίο τώρα όλο αυτό; Ποιος στέλνει μηνύματα στην οικογένεια;».

«Προσπάθησα, Μίνα, αλλά ήταν ατύχημα» - Η ατάκα του υπουργού και οι κουμπαριές

Η οικογένεια Βαλυράκη έχει προχωρήσει και σε καταγγελίες που δημιουργούν ερωτηματικά για την ίδια τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Πριν από μερικές εβδομάδες ο κουνιάδος του Σήφη Βαλυράκη, Θανάσης Παπαθεοδώρου, είχε αποκαλύψει τη συνάντηση της αδελφής του και συζύγου του Σήφη Βαλυράκη, Μίνας, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα. Ο ίδιος είχε «καταγγείλει» την προσπάθεια του υπουργού να πείσει την κ. Βαλυράκη πως επρόκειτο γι’ ατύχημα, παρεμβαίνοντας ουσιαστικά σε μια εν εξελίξει δικαστική υπόθεση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ποτέ δεν απάντησε σ’ αυτή την καταγγελία, ωστόσο κύκλοι του υπουργείου παραδέχονται ότι έγινε η συνάντηση με τη χήρα του πρώην υπουργού, αλλά αρνούνται πως έγινε με πρωτοβουλία του και σίγουρα απορρίπτουν τους ισχυρισμούς Παπαθεοδώρου.

«Κι όμως έτσι έγιναν τα πράγματα! “Προσπάθησα, Μίνα, αλλά ήταν ατύχημα”, μας είπε ο υπουργός», λέει ο κ. Φωτάκης, σημειώνοντας πως ο ίδιος ήταν παρών σε αυτή τη συνάντηση! «Ήμουν εκεί. Όπως και μια εισαγγελική λειτουργός που υπηρετεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, η οποία, κρατώντας τη διάταξη του εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας στα χέρια της, περιχαρής έκανε λόγο για μια καλοδουλεμένη υπόθεση. Όταν αρχίσαμε να καταρρίπτουμε έναν-έναν τους ισχυρισμούς του εισαγγελέα Προκοπίου, απαντώντας με τα όσα η ίδια η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε αλλά κι η πραγματογνωμοσύνη του ειδικού δικαστικού πραγματογνώμονα διερεύνησης ναυτικών ατυχημάτων, η αμηχανία και των δύο ήταν ολοφάνερη. Στη συζήτηση πάνω δε, μας αποκάλυψε η ίδια πως υπήρχε πνευματική συγγένεια του συζύγου της με τον συγκεκριμένο εισαγγελέα. Ήταν κουμπάροι».

Πάντως, ο κ. Φωτάκης ξεκαθαρίζει πως κατά τον ίδιο ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι απ’ αυτούς που θέλουν την ανεύρεση της αλήθειας, ωστόσο, όπως επαναλαμβάνει, το αόρατο χέρι που εμποδίζει την εξέλιξη της υπόθεσης είναι μάλλον αρκετά μακρύ...

«Αν δεν υπήρχαν άξιοι λειτουργοί της Δικαιοσύνης να παλεύουν σ’ αυτή την υπόθεση δε θα είχαμε φτάσει πουθενά. Η οικογένεια πιστεύει στη Δικαιοσύνη και γι’ αυτό παλεύουμε».

Γιατί δεν αντιδρά κανείς; - «Η απόλυτη σιγή στα Χανιά»

«Κι αλήθεια, έχω ένα παράπονο. “Ακούω” απόλυτη σιγή εκεί στα Χανιά. Ο Σήφης ήταν ο βουλευτής τους τόσα χρόνια, συμπατριώτης, οι πολίτες των Χανίων τον τιμούσαν με την ψήφο τους... Δε θέλουν οι φορείς των Χανίων να μάθουν την αλήθεια για τον θάνατο του Βαλυράκη; Γιατί δεν αντιδρά ο δήμαρχος Χανίων, η Αντιπεριφέρεια, ο ίδιος ο πρωθυπουργός που είναι από τον ίδιο τόπο στα στραπάτσα που υφίσταται η μνήμη του;», δηλώνει ο κ. Φωτάκης, εκφράζοντας και την άποψη της οικογένειας, και σημειώνει πως τα Χανιά θα έπρεπε να έχουν ενεργότερο ρόλο στην υπόθεση «κι όχι να παρακολουθούν μακρόθεν».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News