Ενώνουν τις δυνάμεις ΕΛΜΕΠΑ και η εταιρία SYCHEM με φόντο την ενέργεια (βίντεο)

Κρήτη
Ενώνουν τις δυνάμεις ΕΛΜΕΠΑ και η εταιρία SYCHEM με φόντο την ενέργεια (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σύμπραξη, στην Κρήτη, της εταιρείας SYCHEM και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου «δείχνει» το δρόμο για την δημιουργία καινοτόμων προϊόντων

Σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η ενεργειακή κρίση έχει βάλει «φωτιά» στην οικονομία και ο πρωτογενής τομέας «στενάζει» υπό το βάρος του τεράστιου κόστους των λιπασμάτων, η σύμπραξη, στην Κρήτη, της εταιρείας SYCHEM και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου «δείχνει» το δρόμο για την δημιουργία καινοτόμων προϊόντων αποτελώντας παράλληλα εξαιρετικό δείγμα κυκλικής οικονομίας.

Η εν λόγω σύμπραξη έλαβε χώρα στο πλαίσιο της Δράσης Εθνικής Εμβέλειας «Ερευνώ – Δημιουργώ - Καινοτομώ», «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία». Τα άκρως ενδιαφέροντα αποτελέσματα της σύμπραξης παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ηράκλειο: Οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν, μεταξύ άλλων, για το ότι η επεξεργασία αποβλήτων υψηλού οργανικού φορτίου - πάντα τηρουμένων όλων των πρωτοκόλλων ασφαλείας - μπορεί να αποτελέσει την απάντηση στην ενεργειακή κρίση που «βασανίζει» τον πλανήτη.

Όπως ανέφερε, μάλιστα, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος SYCHEM κ. Αλέξανδρος Υφαντής, εκτός από «απάντηση στην ενεργειακή κρίση», η επεξεργασία αποβλήτων υψηλού οργανικού είναι ιδιαίτερα σημαντική για την κυκλική οικονομία.

«Πλέον, έχουμε εδώ στην Κρήτη μια παραγωγή ενός εξαιρετικού λιπάσματος, βιολογικού και πολύ χαμηλού κόστους. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα που έγινε εδώ στην περιφέρεια Κρήτης από τον όμιλό μας κι έχει σκοπό την επεξεργασία του (…) υπολείμματος που έχομε από το εργοστάσιο του βιοαερίου το οποίο επεξεργάζεται οργανικά υπολείμματα από κοπριές, κουτσουλιές, κ.λπ.» επεσήμανε ο κ. Υφαντής.

Όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της SYCHEM, «από εκεί προκύπτει ένα υπόλειμμα το οποίο εμείς επεξεργαζόμαστε στη συνέχεια μέσα από ένα ειδικό σύστημα που αναπτύχθηκε στα πλαίσια του προγράμματος, από το οποίο μπορούμε πλέον να παράξουμε ένα υψηλής απόδοσης οργανικό λίπασμα».

Σύμφωνα με τον κ. Υφαντή, «φανταστείτε ότι αυτή τη στιγμή παίρνουμε και υπολείμματα από ξενοδοχεία, όπως επίσης κι από τα σούπερ μάρκετ. Δηλαδή τα τρόφιμα τα ληγμένα μετασχηματίζονται μέσα από αυτή τη διαδικασία, σε ενέργεια και σ ένα εξαιρετικής ποιότητας λίπασμα που έχει τόσο ανάγκη η Κρήτη!».

Μιλώντας χθες στην ΚΡΗΤΗ TV ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ κ. Νίκος Κατσαράκης, ο οποίος παρευρέθηκε στην ημερίδα, ανέφερε ότι το «έργο -συντονιστής του οποίου ήταν η εταιρεία η SYCHEM και εκπονήθηκε σε συνεργασία με το εργαστήριο Κέντρου τεχνολογίας υλικών και Φωτονικής του ΕΛΜΕΠΑ - αυτό συμβάλει στην κυκλική οικονομία».

Επεξεργασία αποβλήτων -Ανάσα στην τοπική οικονομία

Το σίγουρο είναι ότι η σύμπραξη στο πλαίσιο  του προγράμματος «Ερευνώ - Δημιουργώ – Καινοτομώ» της εταιρείας SYCHEM ΑΕ και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία προϊόντων που θα μπορούσαν - μεσούσης της ενεργειακής κρίσης – να δώσουν ανάσα στην οικονομία του τόπου.

Μεταξύ άλλων κατά τη χθεσινή ημερίδα, ο κ. Αλέξανδρος Υφαντής μίλησε για την «επεξεργασία αποβλήτων υψηλού οργανικού φορτίου και επαναχρησιμοποίηση». Τη «σκυτάλη» πήρε ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ, ο οποίος μίλησε για τους στόχους και τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου «Καινοτομώ». Ο κ. Σπύρος Δοκιανάκης, στέλεχος του ερευνητικού προσωπικού του ΕΛΜΕΠΑ, προέβη στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων λειτουργίας και της αξιολόγησης της προτεινόμενης διεργασίας, ενώ ο Διευθυντής «Βιοενεργειακής Κρήτης Α.Ε.» κ. Ιωάννης Πετρακάκης μίλησε για την αξιοποίηση των ενδιάμεσων προϊόντων διεργασίας-Παραγωγή υγρών και στερεών λιπασμάτων υψηλής απόδοσης.

Ακολούθησε τεχνική συζήτηση για την παραγωγή λιπάσματος, ενώ ας σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της χθεσινής ημερίδας, έλαβε χώρα επίσκεψη στην πιλοτική μονάδα στη ΒΙΠΕ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News